Nemzeti gyásznap

Hétfőn az egész ország az olaszországi buszbaleset áldozataira emlékezik.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanórán vagy külön diákrendezvényen méltó módon megemlékezést kell tartani.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetet szenvedett buszon az iskola harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott. Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

A balesetet szenvedett busz áldozatainak iskolája előtt tartott megemlékezésen késő délután az emberi erőforrások minisztere elmondta: százával érkeznek üzenetek a kormányhoz arról, hogy ki milyen módon szeretne segíteni. Balog Zoltán kiemelte: "a veszteség közös", és a fájdalmon is osztoznak. A miniszter hangsúlyozta, az együttérzésen túl az elsődleges feladat a mentés. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők körbejárják a kórházakat, s azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak. Azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni - jelentette ki, hozzátéve: ennek költségeit az állam vállalja.

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított nyomozást. Tájékoztatásuk szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért, és késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismertek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

A buszt adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek azt mondta: két tapasztalt, főállású magyar sofőr vezette a balesetet szenvedett buszt. Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van a Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

Fülöp spanyol király Áder Jánosnak küldött gyásztáviratában az önmaga, családja és az egész spanyol nép nevében nyilvánított részvétet - tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Angela Merkel német kancellár részvétét fejezte ki Orbán Viktor magyar és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnöknek a súlyos autóbuszbaleset miatt - közölte Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak az éjszakai olaszországi buszbaleset miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy Miroslav Lajcák szlovák és Edgars Rinkevics lett külügyminiszter telefonon kondoleált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Miroslav Lajcák táviratban is részvétet nyilvánított a pozsonyi külügyi tárca honlapja szerint.

Részvétét fejezte ki a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

MTI

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
7
9
Dátum : 2020-09-09
10
13
14
21
23
24
28
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés