Több mint sport

Interjú Dibusz Krisztiánnal a Zsiráf Magazinban

A Zsiráf Magazin 2014-ben készített interjút Dibusz Krisztiánnal, az akkor még Újpesti Haladást erősítő 9 éves reménységgel. Ma Krisztián 11 éves, az MTK utánpótláscsapatában fejlődik, ahogy apja, Dibusz László elárulta nekünk: hétről-hétre. A büszke apukával egy kávé mellett beszélgettünk a Krisztiánról készült videókat, képeket nézegetve.

ZS: Két éve beszélgettünk Krisztiánról, mi történt vele azóta?

DL: Jelenleg az MTK-nál vagyunk, ahol nagyon jó az utánpótlás-nevelés és a mögötte lévő filozófia is. Ledniczky András személyében a megfelelő szakember foglalkozik Krisztiánnal. Nagyon tudatosan építjük a karrierjét. Anyukája minden idők legeredményesebb magyar strandröplabdása, én sportmenedzser vagyok, amerikai foci válogatott voltam Ausztriában és kétszeres magyar bajnok rally-ban. Tehát mindketten sportvonalon mozgunk. Ebből kifolyólag egy kicsit mást kapott, inkább az egyéni képzéseket erőltettük. Krisztián atlétikai edzésekre is jár, mert meggyőződésünk, hogy a focistának futnia kell. Technikailag pedig már most magasan képzet. Lajkó Ferenc tart neki egyéni képzéses edzéseket a negyedik kerületben.

ZS: Ennyire fontos az egyéni képzés?

DL: Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok vízilabda-edző tartott egy előadást, ahol azt mondta, hogy még egyetlen világsztár sem született csapatedzésen. Már kevés, ha csak a klasszikus formális képzést sajátítod el. Ha megnézel egy Real Madrid meccset, nem egyszer látod Cristiano Ronaldo-t a saját ötösén belül szerelni. Régen elképzelhetetlen volt, hogy Törőcsik vagy Nyilasi akár a félpályán is visszalépjen. Ferguson mondta – azért nem egy rossz név –, hogy ezek a fölállások, a négy-négy-kettő, négy-kettő-négy, már elavultak. Tíz egy van. Minden focista védekezik és támad. Ehhez pedig az kell, hogy kiskoruktól kezdve minél többet tudjanak. Nézd meg az Ibrahimovicsot, leveri a karatésokat, Cristiano Ronaldo pedig olyan gyors, hogy a '72-es olimpia százas döntőjébe simán befért volna. De hát ő úgy edzett, hogy 14 évesen homokkal tette tele a sportszárát. Egy másik dolgot, amiről kevesen beszélnek: Ronaldo-t ugyanaz a bácsi edzette, aki Figo-t is. Ez egy vonal, ahol az edző révén a technika tovább öröklődik. A szülő pedig azért van, hogy megtalálja a megfelelő szakembereket, hogy a gyerek a legjobbat kaphassa.

ZS: Mennyiben segíti az egyéni képzés Krisztián fejlődését?

DL: Krisztián már most 163 centi, és ha ebben az ütemben folytatja a növekedést, a magassága két méter körül lesz. Teljesen más mozgáskoordinációs képzésre van szüksége, sokkal hosszabbak az idegpályák. Ezt pedig érdemes minél korábban elkezdeni fejleszteni. Ismerek olyan tizennyolc éves gyereket, aki napi ötször edz. Késő! Ma már minden a gyorsaságon múlik. Az MLSZ meghívott egy francia professzort, aki előadásában elmondta, mi kell ahhoz, hogy robbanékony légy: idegpálya és izomerő. Az idegpálya nyolc-kilenc éves korig fejleszthető 90%-ban, 12-13 éves korig 10%-ban, és utána elhanyagolható. Tehát: ha a gyerek, nem kapja meg időben a megfelelő koordinációfejlesztő edzéseket, lassú lesz, lemarad a vonatról, és később hiába próbál rá felkapaszkodni.

A teljes interjút IDE KATTINTVA elolvashatod a Zsiráf Magazin decemberi számában.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés