Boldog Új Évet!

Január elseje mindannyiunk számára az újrakezdés, a tiszta lappal indulás jelképe. Egy új időszak kezdete, aminek következtében sokan fogadalmakat teszünk, listát írunk arról, mit szeretnénk, és mit nem szeretnénk megtenni az elkövetkezendő háromszázhatvanöt napban. Néphagyományainkban számos babona található újév első napjára, melyekről hisszük, segítenek elhagyni rossz szokásainkat, és távol tartani portánktól a rosszindulatú szellemeket.

Az év utolsó napja I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 314-ben lett a keresztény egyház vezetője, és 331. december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep sokáig ide-oda tolódott, volt idő, amikor december 24-én tartották, de olyan is, hogy előrecsúszott Vízkereszt, avagy Három királyok napjára, január 6.-ára. Régen tavasszal vagy ősszel kezdődött az újesztendő. Január elseje csupán 1691-ben rögzült XII. Ince pápai döntésével.

Bár a dátum hosszú változáson ment át, újévi szokásainkban viszont mindig az a hit dominált, hogy az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen lesz a többi. Babonáink, jóslásaink színes és széles skálája útmutatóul szolgál, hogyan és mivel vonzhatjuk be a szerencsét és gazdagságot, mi lesz jövendőbeli párunk neve vagy milyen időjárásra számíthatunk az újesztendőben.

A Hungarian Golf Magazin Szerkesztősége eme néhány kedves szokással szeretne sikerekben gazdag boldog új évet kívánni!

Étkezési szokások

az év első napján lencsét szokás enni, ami pénzt hoz a házhoz. Egyéb szemes termények is hasonlóan szerencsések, mint a köles és a rizs.

az újévi malac kitúrja a szerencsét a ház lakóinak

január elsején halat is ehetünk, de a babonák szerint a farkánál kell kezdeni a fogyasztást, különben elúszik a szerencse. Folyó menti vidékeken nagyobb szerencsével jár, mert pikkelye sok pénzt jelent.

sokféle rétes készítésével „megnyújthatjuk” a gazdagságot. Minél több a töltelék a rétesben, annál több boldogságot hozhat az újesztendő.

régi szokás az egész kenyér megszegése, amivel a babona szerint biztosíthatjuk, hogy a családnak mindig legyen kenyere.

újév napján érdemes bőségesen megetetni, megitatni a háziállatainkat is, mert ha ma jól laknak, egész évben jól laknak. Vidéken ezt a szokást különösen kutyákra vonatkoztatták, mert ha annyi a maradék, hogy a kutya is jól lakik, akkor gazdagság vár ránk egész évben.

aki üzlettel foglalkozik, gyümölcsöt kell ennie, hogy gyümölcsöző legyen számára az újév. Ha almát eszünk, számoljuk meg az almamagokat, mert annyi siker fogja ütni a markunkat is.

Ami tilos

felfalni minden Szilveszterre készített ételt, mert akkor hiányt fogunk szenvedni az újévben

csirkét és egyéb baromfit enni, mert elkaparja a szerencsét

semmit se vigyünk ki ma a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”. Ez vonatkozik a szemét kivitelére (elveszik vele a szerencse), és a kölcsönadásra is

mosni, de főleg teregetni, mert halálozásra utal

sok helyen nem szabad lefeküdni nap közben, mert akkor egész évben betegeskedni fogunk

Jóslások:

Időjárás jóslás

fokhagyma kalendárium: 12 gerezd fokhagymára sót tesznek, és amelyikben reggelre nedves lesz a só, az a hónap esős, havas lesz

Szerelmi jóslás:

gombócfőzés: 13 gombócból 12-be egy-egy férfinévvel ellátott papírcetlit kell rejteni, amelyik feljön a víz tetejére, az lesz a leendőbeli férj neve is.

mandulaszemet vagy más apróságot is főzhetünk a lencsefőzelékbe, és amelyik leány ezt megtalálta, az a babona szerint férjhez megy az újesztendőben·

szerelmeseknek, házasulandóknak külön kell figyelniük, hogy a mézes bödön teli legyen. Ha a szerelmesek mézzel megkent ajkakkal váltanak csókot éjfélkor, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés