Kiváló rendezés és baráti légkör

Visszatekintő, avagy mi történt a tavalyi Monarchia Kupán

A hétfő estétől, már hagyományos és nemzetközi baráti célt szolgáló megmérettetés vár a magyar szenior válogatottra – a XVI. Monarchia Kupa, amelynek idén Magyarország a házigazdája. A versenyt a sokak kedvencének tartott balatonudvari pályán rendezik, melynek dimbes-dombos lankái és gyönyörű panorámája gondoskodik majd a verseny sikeréről.

A versenyről tudni kell, hogy magyar kezdeményezésre és osztrák összefogással alakult ki. Résztvevői azok az országok, akik az Osztrák-Magyar Monarchia idején már golfpályával rendelkeztek és tagjai az Európai Senior Golfozók Társasága Uniójának. A ma már hat országot képviselő viadalnak 2000-2004 között Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovénia voltak kezdő tagjai. 2005-ben Szlovákia csatlakozott és 2008-ban Horvátországot vették fel. Az országok hat-hat fős bruttó és nettó csapattal vesznek részt a versenyen.

Bruttó csapat: Kovács Titusz, Nagy István, Gratzl Ferenc, Takács János, Koplányi Tibor, Miszlai Sándor,

Nettó csapat: Malatyinszki Tamás, Gulyás Gyula, Máthé István, Dietrich Tamás és Dietrich Gábor, Jakobi László

A tradicionális verseny közeledtével pillantsunk vissza együtt, hogy mi történt a 2015-ös Monarchia Kupán.

Visszatekintő

Ünnepélyes és számunkra felemelő eredményhirdetéssel fejeződött be Horvátországban a XVI. Monarchia Kupa. A magyar nettó szenior válogatott szenzációs eredménnyel zárta a versenyt, 2004 és 2007 után harmadszor nyerte el a nettó kupát. A csapat már az első napon élére állt a hat nemzet nettó értékelésű vetélkedőjének és előnyét végig megtartva rajt-cél győzelmet aratott. A nettó csapat Jakobi László - Tóth János, Juhász Sándor - Sarlós Tibor, Máthé István - Malatyinszki Tamás felállásban játszotta végig az első két nap páros versenyeit, a harmadik napon az egyéni teljesítményeket értékelték. (A hat fős csapatok napi eredményét az első két napon a legjobb két páros, illetve a harmadik napon a legjobb négy versenyző adta.)

A kiváló végeredményhez kellettek a kimagasló napi teljesítmények. Az első napon közel azonos eredménnyel mindhárom magyar pár jól teljesített, így az első helyen álltak holtversenyben az osztrákokkal, 80-80 ponttal. A másodikon a Juhász - Sarlós kettős egészen fantasztikus eredményt ért el, 7-tel jobbat játszottak a HCP-jüknél, de a Jakobi - Tóth kettős is csak eggyel maradt el az optimálisan elvárt eredménytől. Itt már 2 ütéssel vezetett a magyar csapat. A harmadik napon Jakobi László játszott kiemelkedően, a 85-ös eredmény (ami nettó 34 pontot hozott a csapatnak) a teljes mezőny legjobb eredménye volt. A nagy szélben és helyenként esőben a magyar csapat többi tagja is jól játszott, eredményeik a nap élmezőnyéhez tartoztak a nemzetközi mezőnyben is.

Előzményként tudtuk, hogy a bruttó csapatok vetélkedőjében nem sikerül majd megelőzni az elmúlt hatvan évben töretlenül fejlődő szomszédokat. A Kovács Titusz - Nagy István, Szabó Ferenc - Darázs Attila, Takács János - Visnyei György összetételű bruttó csapat az első nap még csak három ponttal volt lemaradva az ötödik horvátoktól. A többi nemzet válogatottjának összetételét látva viszont már akkor látszott, hogy a hatodik helyről szinte lehetetlen lesz az elmozdulás. Messze a leggyengébb HCP-pel indult a magyar válogatott. A többi csapatnál (30 versenyző) összesen 3 játékosnak volt 10-nél rosszabb HCP-je, minden csapatnál volt legalább 1 játékos 3-as HCP-pel, a többség 3 és 6 közötti HCP-pel rendelkezett. Nálunk viszont az egyetlen 10 HCP alatti játékos Kovács Titusz volt, (9-es HCP). Ez végül 24 pontos lemaradást jelentett. A Kovács Titusz - Nagy István páros végig jól játszott, de a többiek is elfogadható eredményt értek el a HCP-jükhöz képest. Sajnos ez ebben az egyre erősödő mezőnyben továbbra is kevés volt. (Ismét meg kell említeni, hogy a magyar játékosok nehéz helyzetben vannak, amikor a hagyományos golfnemzetekkel együtt kell megmérettetni magukat. A magyar golfból generációk sora maradt ki, az 1951-ben betiltott sportot csak huszonöt évvel később lehetett újra bevezetni.)

Végeredmény:

BRUTTÓ CSAPATOK

NETTÓ CSAPATOK

 

1. Ausztria

245  pont

1. Magyarország

254 pont

2. Szlovénia

235

2.  Szlovákia

248

3. Cseh Köztársaság

217

3.  Ausztria

242

4.  Szlovákia

209

4.  Horvátország

229

5.  Horvátország

204

5.   Szlovénia

225

6. Magyarország

180

6.   Cseh Köztársaság

222

 

A csapattagok beszámolója szerint a GC. Adriatic Isztriai félszigeten elterülő pályája élményszerű helyszínt biztosított. Nehézségét csak a sok vízakadály és a nem mindig barátságos időjárás adta. Ezt viszont ellensúlyozta a kiváló rendezés és az igen baráti légkör.

Viszontlátásra a 2016 évi K+K Monarchia Kupán, Magyarországon, a Royal Balaton Golf & Yacht Club pályáján, Balatonudvariban.

PROGRAM ITT


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés