„Számos fiatallal bővült a mezőny”

Bohács Zsolt a Nyílt Bajnokságról és az olimpiáról

Bár a Nyílt Bajnokság egy elrontott második napnak köszönhetően nem úgy sikerült, ahogy tervezte, Bohács Zsolt a tőle megszokott őszinteséggel beszélt nekünk a bajnokság három napjáról. És ha már felkerestük nem mulasztottuk el az alkalmat, hogy megkérdezzük mi a véleménye a golf sztereotípiáiról és az olimpián látottakról.

 

Hogyan élte meg a bajnokság három napját?

Az első nap nagyon jól sikerült, +9-es score-ral zártam a 18 szakaszt, a másodikon viszont életem egyik legrosszabb játékát játszottam. Semmi sem sikerült, és a végén már csak arra vártam, mikor jöhetek le a pályáról. Hiába sikerült a rossz kezdés után egy elfogadható eredményt elérnem az utolsó napon, ez a második nap sajnos meg is pecsételte a versenyemet. A pálya minősége viszont kiváló volt, fehér elütőről indultunk, ami hogyha fejben ott van az ember, igencsak hálás tud lenni.

 

Többszörös világbajnokként és profi sportolói múlttal a háta mögött, mit gondol, valóban az öregurak sportja a golf? Hogyan ítéli ezt meg 8 év távlatából?

Nem mondanám. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nyílt Bajnokságon három nagyon tehetséges fiatal golfozó küzdött az első helyért. Bár még nem érünk fel a nemzetközi élmezőnyhöz, az elmúlt években számos fiatallal bővült a mezőny, akik külföldi versenyek rutinjával rendelkeznek és nagyszerű fizikai kondícióban vannak. Az olimpián is láthattuk, hogy ma már a fizikai felkészültség nagyon sokat jelent egy-egy versenyen. Rose például kifejezetten atletikus játékos, de említhetném Dustin Johnsont is. Az látszik, hogy ma már a mentális felkészültség mellett ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy egy játékos fizikálisan rendben legyen.

 

Milyen pluszt ad hozzá ez a játékhoz?

Ha fizikálisan jól felkészült egy játékos, mentálisan is jobban fogja bírni. A jó állóképesség növeli az önbizalmat, a játékos tisztában lesz vele, hogy végig bírni fogja azt a terhelést, amit egy kimerítő, 4-5 órás verseny jelent. Így kevesebb rossz döntést hoz a pályán és minimalizálja a hibái számát.

 

Az, hogy az olimpia révén a golf bekerült a köztudatba, ön szerint hozzájárulhat-e a golf hazai népszerűsítéséhez?

Az biztos, hogy népszerűbb lesz, de azt is érdemes leszögezni, hogy egy sportág népszerűsége elsősorban a hazai sikereken múlik. Nem véletlenül vagyunk esélyesek vívásban, úszásban vagy evezésben minden olimpián, itt ugyanis megvannak azok a hazai példaképek, akik biztosítják a sportágak folytonosságát. Viszont azzal, hogy a golf is tévére került, komoly előrelépések lehetnek a népszerűsítés terén, hiszen a fiatalok látják, hogy itt is lehet olimpiai aranyat nyerni.

 

Jelenleg mennyi ideje jut gyakorlásra?

Sajnos nem sok, csak heti egy-két alkalommal tudok szentelni ennek a szenvedélyemnek, mellette teniszezek. Szegeden, ahol élek, amikor csak az időm engedi, vízre szállok és kenuzok egy jót a fiatalokkal. A golfot általában olyankor tudom űzni, amikor feljövök Pestre, vagy ha éppen verseny van.

 

Mit szól a magyar olimpiai sikerekhez?

Amikor csak tudom, nézem az Olimpiát, és természetesen gratulálok olimpikonjaink sikereihez, és még egyszer gratulálok a Nyílt Bajnokság győzteseinek is!  


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés