A “Rózsa” szereti sast avagy ez történt 3. napon

Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos szellemében az olimpiákon nem alkalmazzák a cut-ot, vagyis az indulók száma a hétvégén is az első napon rajthoz, pontosabban tee-ütéshez állókkal megegyező. Szombat reggel azonban mégis 1 hiányzó akadt az 59-es mezőnyben, a tajwani Lin Wen-tang, aki mellesleg az utolsó helyen állt az összetettben és aki betegségre hivatkozva mondta le a további szereplést. Nemcsak a tabella alján, de annak élén is történt kisebb változás, már nem az ausztrál Fraser nevével kezdődik a lista, hanem az angol Justin Rose gondolta úgy, itt az idő villantani.

A világranglista 12. helyezettje 4 ütés hátrányból fogott hozzá a 3. kör lefolytatásához, melynek végeztével egy környire került attól, hogy egy olyan sportág olimpiai bajnokának mondhassa magát, amely 112 év után tért vissza az ötkarikás játékok műsorába. Talán még mágikus erőben sem szűkölködik Rose, de annyi bizonyos varázslatos mutatványának titkát még homály fedi. A hármas lyuknál járt, mikor 260 méteres tee-t ütött széllel szemben, majd 22 méterről engedte az első eagle-t. Nemsokkal eztán a 7-iron-nal hátszélben ütötte meg ladbát az 5-ös lyuktól 4.5 méter közelségbe, majd egy könnyű putt után már a második strigulát húzhatuk a sas-ütései mellé. A vezetést először a 10,5 méterről elkövetett putt-tal vette át a 12-esnél. Az utolsó lyuknál egy 3 méteres putt-ot helyezett el és ezzel 65-tel (-6) fejezte be a szombatot, melyen a sasok 1 ütéses előnybe és a vezető helyre repítették a svéd Stenson elé.

Rose, aki jelenleg -12-vel áll az élen, már a torna első napján történelmet írt, hisz ő volt az első golfozó, aki hole-in-one-t ütött az ötkarikás játékok történetében. Ezt az ütést ismételte meg szombaton a dél-afrikai Jaco van Zyl is, ám míg Rose a 4-esnél, addig utóbbi a 8-as lyuknál alkotott maradandót.

Stenson izgalommentes napját a 10 lyuknál dobta fel azzal, hogy megpiszkált egy kajmánt a wedge végével. "Ez a kis lob wedge volt. Ha az állat kétszer nagyobb lett volna, akkor talán jobb lett volna, ha a hosszabb iron-t használom"- magyarázta a nem mindennapi esetet a svéd. Az ominózus lyuknál amúgy birdie-zett, majd még további két “madárkája” tartotta őt szorosan Rose nyomában.

Az eddigi éllovas, Marcus Fraser igencsak  botladozott szombaton mire 72-vel (-4) befejezte a pályát. A két körig élen álló ausztrál első (s mint utóbb kiderült egyetlen) birdie-jére a 13-as lyukig kellett várnia. Csak összehasonlításképp, az első 36 lyuknál 13 birdie-t ért el. De ez sem szegte kedvét: “Még legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy az Olimpián versenyezhetek. Most pedig egyszeribe éremesélyekről beszélgetünk. Egy ponton fel kellene ébrednem ebből az álomból” – meséli még mindig átszellemülten az ittlétének hihetetlen történetét Fraser. Mindenesetre annak tudatában hajthatja álomra fejét szombat este, hogy 18 lyuk választja el attól, hogy történelmet írjon…

Az amerikai reményeket szombaton Bubba Watson tartotta életben; az első öt lyukból négynél birdie-zett, ezzel 67-tel (-5) zárt, s ezzel még sansza lehet akár az éremre is. A kétszeres Masters bajnok szombati produkciójában akadt egy emlékezetes, mondhatni szürreális pillanat. Watson 9 méterről gurított putt-ot a 14-es lyuknál, de amikor lendítésre készült az ütőjével, egy sárcsomó esett le arról. Watson – bogárnak vélte és -  megpróbálta abbahagyni az ütés kivitelezését, ahogy mesélte később: “egy pillanatra meglepődtem és megpróbáltam megállni”, de eltalálta a labdát, amely a 10 méteres távolságból alig kettő métert tett meg.”Elég vicces jelenet volt” – mesélte Bubba később, aki végül 3-puttolással teljesítette a par-3-at és mentett bogey-ra. “Mit tudsz tenni? Ez azon ütések egyike, amelyen csak mosolyogsz és lépsz tovább, de biztos vagyok benne, hogy azért ez évek múlva is beszédtéma lesz.”

Ez a bogey pont egy jó szériában akasztotta meg Watsont és hátráltatta az élbolyhoz zárkózásban. A kisiklást követően a 15-ösnél is beleszaladt egy bogey-ba, aztán 2.5 méterről egy par-ral mentette a következőt. A 17-nél birdie-vel rázódott vissza, majd parral zárt, így a került a Top5-be.

Bubba az argentín Emiliano Grillo és a svéd David Lingmerth (mindketten 68-at teljesítettek szombaton) társaságában, 6 ütés hátrányban (–3) van a dobogótól. Ezen csoportot egy ütés mínuszban követi Matt Kuchar és Padraig Harrington.

Rickie Fowler úgy fest olvasta a tegnapi selfie-s megjegyzésünket és mindjárt oda is csapott a lovak közé. A harmadik kör legjobbjával (-64) finiselt szombaton, tette úgy, hogy az első 9 lyuknál csupán 29 ütés állt a neve mellett…”Óriási volt a mai nap. Sok mindent jól csináltam. Volt pár érdekesnek mondható széllökés, de a 17-18-nál elért birdiek holnapra potenciális esélyt adnak a dobogó elérésére. Ha holnap jól játszom, odaérhetek. Normális esetben a 2. vagy 3. nem kap elismerést, de innen éremmel távozhatsz. Az arany most elérhetetlennek tűnik, de soha nem tudhatod…”. A 75 és 71-es nyitókörei után Fowler mai 64-e  9 ütés közelségbe hozta az élbolyhoz. Amúgy ez volt az olimpiai torna második legalacsonyabb köre Marcus Fraser elsőnapi 63-ja után.

Az már most látszik, hogy igen szoros végjátékra van kilátás. De mi történik abban az esetben, ha rájátszásra kerül sor az Olimpián?

Az olimpiai esemény olyan helyzetet is teremthet, amely normál golftornán nem következhetne be nevezetesen, hogy a második és harmadik helyezett rájátszásra kényszerül.

Mivel az első három helyezett kerül díjazásra, ezért nem lehet köztük holtverseny. Igy abban az esetben, ha mégis azonos lenne az elért ütésszám az első, a második vagy a harmadik helyenállók között, vasárnap délután egy vagy akár többféle “hirtelen halál” rendszerű rájátszásra kell sort keríteni az utolsó kör teljesítését követően.

Amennyiben két játékos áll holtversenyben az első helyen, akkor rájátszás hivatott eldönteni az arany és az ezüstérem sorsát. Ha 3 vagy annál többen állnak hasonló helyzetben, rájátszás dönt az összes érem sorsáról is.

Amennyiben kettő vagy több játékos között adódik holtverseny a második helyen, akkor rájátszásra kerül sor az ezüst és bronzérmekért. Ha kettő vagy több játékos áll hasonlóan a harmadik helyen, akkor szintén rájátszást kell alkalmazni és az dönt a bronzéremről.

Ez egész lényege, hogy minden esetben 1-1-1 arany-ezüst-bronzérem kerül átadásra.

A dolog akkor válik érdekessé, ha az első és a harmadik helyen van holtverseny. Ez esetben, egyidejű rájátszásra kerül sor. Az aranyéremért a 18, az 1 és 17-es lyukaknál csatáznak -akár ismétlődő jelleggel - egészen addig amíg szükséges. A bronzcsatáért folyó rájátszás az 1, a 17-es és a 18-as lyukaknál történik, amíg ki nem alakul a végső állás.

Sötétedésre (is) gondolván a tee-ütések kezdőidőpontját egy félórával korábbra tették vasárnap, így az első csoport 7 órakor kezdi meg a küzdelmeket.

S hogy mit várhatunk a vezető duótól vasárnap?

"Mint sok más sportban, keményen dolgozol, hogy bekerülj a döntőkbe. A holnap (vasárnap) a nagyszerű teljesítményekről szól!" – tekintett előre Rose.aki 3 évvel Merionban nyerte élete eddigi egyetlen major-jét, Most Stenson-nal vághat neki a befejező szakasznak, amely ez esetben nem a pénzről, hanem a zászlóról szól. Az angol és svéd jól ismeri egymást, egy párban voltak 2014-ben a Ryder Cup-on is Gleneagles-ben, ahol mindhárom meccsüket megnyerték az öreg kontinensnek! Ez a vasárnap azonban kicsit más lesz kettejük csatájában! Ez most Anglia – Svédország elleni párharc lesz. Rose-t szezon közben hátsérülés hátráltatta, de várakozással teli érkezett Rióba. Jelen volt a megnyitón majd más sportágak versenyein is, s rendkívül élvezi az olimpia atmosztféráját. Ennél már csak egyetlen dolog volna emlékezetesebb számára, ha aranyéremmel térhetne haza innen. “Óriási dolog lenne – mondja Rose – itt az olimpián látni a legjobban, hogy mit jelent más sportolóknak ez a dicsőség. Ha egyszer a nyakadban érzed ezt az érmet, akkor érted meg igazán, hogy mit jelent és hogy mennyire fontos.”

TELJES EREDMÉNYSOR ITT

 

Ruszanov András


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés