Fellobbant a láng, megkezdődött az olimpia

Reméljük, 2020-ban lesz olimpikonunk a golfban is!

Hazai idő szerint augusztus 6-án hajnalban kigyulladtak a riói Maracana Stadion fényei, és ünnepélyesen megkezdődtek az olimpiai játékok. A golfszeretők körében nagy jelentőséggel bír a XXXI. Nyári Olimpia, ugyanis a golf 112 év után tér vissza a programba, bár kérdés, hogy tartós lesz-e, hiszen a Zika-vírus okozta megbetegedésektől tartva világsztárok egész sora hagyja ki a tornát. Egyelőre az biztos, hogy az idei riói, és a 2020-as tokiói nyári olimpián is lesz golf, a folytatásról később döntenek. Az olimpiai golftornán két versenyszámot rendeznek: női (5944 méter hosszú) és férfi (6522 méter hosszú) egyénit, csapatversenyt nem. 

Nem áll elütőre a világ négy legjobbja, a rangsorban első Jason Day, a második Dustin Johnson, a harmadik Jordan Spieth és a negyedik Rory McIlroy sem. Így jogosan merül fel, vajon ez milyen fényt vett a sportágra. A nagyobb nevek közül a férfiaknál ott lesz két major bajnok is, a svéd Henrik Stenson, valamint Danny Willett, aki Nagy Britannia válogatottját erősíti. A világranglista első tízéből 6 hiányzik.

Ami a női mezőnyt illeti, a tendencia pont az ellenkezője, hiszen a világranglista első kilenc helyezettje ott van. Ami érdekes még, hogy a lemondások egyik legfőbb okaként említett Zika-vírus a nőkre jóval veszélyesebb. Hogy neveket is említsünk, ott lesz a világelső Lydia Ko, vagy a Kanadaiak kiválósága, Brooke M. Henderson is.

Az olimpiai golftornát augusztus 11-20 között tartják a Reserva de Marapendi pályáján. Két versenyszámot rendeznek: női (5944 méter hosszú) és férfi (6522 méter hosszú) egyénit, csapatversenyt nem. A kezdőütésre helyi idő szerint reggel 7:30-kor (magyar idő szerint 12:30-kor) kerül sor.

A 60 fős férfi és női mezőnynek egy 72 szakaszos, stroke play versenyen dől el az olimpiai cím sorsa. Együttállás esetén első három helyezett személyét három lyukas rájátszással döntik el. Sajnos magyar induló nem lesz az olimpiai tornán, de bízunk benne, hogy a 2020-as tokiói nyári olimpián már honfitársainknak is szoríthatunk!

A GOLF OLIMPIAI PROGRAMJA:

Augusztus 11-14. férfiak versenye

Augusztus 17- 20. nők versenye

Összlétszám: 120 versenyző – 60 férfi és 60 nő


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés