Német győzelemmel zárult a Red Bull Air Race 70., esős futama

Az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdeniük a Red Bull Air Race pilótáinak a világbajnoki sorozat budapesti állomásán. A köd és eső okozta programcsúszás miatt a négyes döntő elmaradt vasárnap, így a nyolcas forduló után kialakult a végeredmény: a tabellát stabilan vezető Matthias Dolderer repülte a legjobb időt, második helyen Hannes Arch, harmadik helyen pedig Matt Hall végzett.

A Challenger Cup pilótái a hétvégén nem repültek. Késő őszi időjárás jellemezte a Red Bull Air Race budapesti versenyhétvégéjét, így a pilótáknak nemcsak a rájuk ható 10 G-s nehézségi gyorsulással, de az esővel és az alacsony felhőzettel is meg kellett küzdeniük. A Master Class viszontagságos budapesti futamát végül Matthias Dolderer nyerte, megelőzve az ezüstérmes Hannes Arch-ot és a bronzérmes Matt Hallt.

Miután a szervezők a teljes szombati programot, így a selejtező futamot is törölték, vasárnap a Master Class pilóták a világbajnoki pontversenyben elfoglalt helyezéseik alapján startoltak, nagyobb csúszással. A szabályzat értelmében tehát a tabellát vezető német Matthias Dolderer a cseh Petr Kopfstein ellen repült. A mezőny másik cseh pilótája, Martin Sonka az ausztrál Matt Hall-lal párbajozott, míg a 2008-as világbajnok, osztrák Hannes Arch a francia François Le Vot kihívója volt.

A nyolcas fordulót, amelyet az időjárás ellenére is 20,000 néző követett figyelemmel a rakpartokról, végül a budapesti futam döntőjévé nyilvánították, mert a biztonságos repülésre szánt időt nem léphették túl a pilóták. Így ebből a körből a legjobb három időeredmény egyben a Red Bull Air Race budapesti futamának végeredményét jelentette.

A pilóták a különleges helyzetre való tekintettel a pontok 75%-át vihették tovább, így az összesítésben Dolderer 41.25 ponttal magabiztosan vezet. A budapesti futam után már csak négy forduló van hátra a szezonból, így a 26 ponttal második helyezett Archnak és a 25.25 ponttal harmadik helyezett amerikai Kirby Chamblissnek nehéz dolga lesz, ha meg akarják állítani a német szárnyalását.

„Borzasztó volt az eső és a szél”- kezdte a győztes Dolderer, aki egyúttal megköszönte csapatának, a Matthias Dolderer Racing Team-nek a munkáját ezen a viszontagságos hétvégén.

Nem figyelem a világbajnoki pontállást. Csak az érdekel, hogy versenyről versenyre jobbak legyünk és az eredményeink bizonyítsák azt, hogy kifizetődik az a rengeteg befektetett munka, amit a téli időszakban végeztünk mind a repülőgépen, mind pedig a saját kondíciómon. Nagyon várjuk a következő futamot, amit szintén úgy kezdünk, mintha nulláról indulnánk”- mondta a futamgyőztes.

Dolderer megkapta a DHL Leggyorsabb Körért járó különdíját is, amelyet az idei szezonban vezettek be és a gyorsaság új mértékegységét jelenti a világbajnokságban. A 2016-os futamokon eddig Dolderer, Arch, Hall és a cseh Martin Sonka nyertek ilyen díjat.

 

Dr Horváth Dávid


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés