VISSZAPILLANTÓ: Mi történt a tavalyi bajnokságon?

A címvédő, Simmes Alexander kihagyja a tornát

A pénteki nappal kezdetét veszi a jubileumi V. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság, amelyet - mint már többször beszámoltunk róla - új, módosított kiírásban bonyolítanak le, hogy az eddigiektől eltérően, világranglista pontokat szerezhessenek a résztvevők. A verseny 4. kiírásának - a hagyományokhoz híven - az Old Lake Golf Club adott otthont. A címvédő, Simmes Alexander nem vesz részt a háromnapos tornán.

Beharangozó cikkünkben, visszapillantunk a 2015-ös év bajnokságára, amiből megtudhatjuk, ki, hogyan szerepelt az elmúlt évben.

Izgalmas párharcoknak lehettünk szemtanúi a háromnapos verseny alatt. A bajnokság különlegessége volt, hogy a vesztesek is győztesek lettek, hiszen a díjátadó gálán Dr. Bábos Réka, klubigazgató bejelentette, hogy a július végi, az Old Lake Golf Clubban tartandó Lee Westwood Golf Academy & School junior golfversenyen a IV. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság legjobb lány, és fiú versenyzője is megkapja a klub white card-ját.

Kialakultak a csoportok

A versenyen többen is ott voltak a május 9. és 10. között tartott Magyar Kupa mezőnyéből. Összesen 54 résztvevő, köztük a tavalyi bajnok, Simmes Alexander, és mellette a teljes junior válogatott is nevezett.  Az egyik nagy hiányzó a Magyar Kupa címvédője, Vadkerti Adél volt, aki sajnos megbetegedett.

Az első napon a stroke play eredmény döntötte el a következő kettőn játszandó, összesen három match play kör erősorrendjét, így nem volt mindegy, ki, hányadik helyet szerzi meg a tabellán. A stroke play előselejtezőt 69-es körrel (-1), címvédőhöz méltón, Simmes Alexander nyerte, két ütéssel megelőzve Morozova Szofia-t. A harmadik legjobb eredményt Csányi Olivér érte el, aki 73 ütésből teljesítette az Old Lake par 70-es pályáját.

Az élmezőnyben végeztek még:

4. Tóth Maya Napsugár (74), 5. ifj. Csiki Péter (76), 6. Greff Bálint, Hatvári Árpád, Horváth Ádám (77), így ők mérkőztek az első nyolc helyért.

Folytatódott a küzdelem

Mindenkire két ütközet várt és kiderült, hogy idén ki az a két versenyző, aki farkasszemet nézhet a IV. Match Play Bajnoki címért.

Izgalomban, ahogy vártuk, nem volt hiány a második napon sem, ahol már match play formában versenyeztek a felek a kialakult nyolcas csoportokban.  A nap egyik érdekessége volt, hogy vajon mire lehet képes a Birdland Golf Club színeiben induló Hatvári Árpád, a fiatalokkal teletűzdelt első nyolcasban.  Ellenfélként először a jó formában lévő, 2014–es év Junior Fiú golfozóját Csányi Olivért kapta, aki a vártnál könnyebben győzte le rutinos sporttársát.

Kevesebb izgalmat hozott a délelőtti első kör egyik csemegéje, a bajnokok csatájaként beharangozott Simmes Alexander - Horváth Ádám összecsapás. Alex önbizalommal telve lépett túl ellenfelén (6/5) és várta következő vetélytársát a döntőbe jutásért. A kiélezett küzdelmet a fiatalok csatája hozta, hiszen csupán az utolsó lyukon dőlt el mindkét ütközetben (Morozova Szofia – Greff Bálint, Tóth Maya Napsugár – ifj. Csiki Péter), hogy ki a győztes. Végül a 2014-es junior bajnok Greff Bálint, illetve válogatott csapattársa Tóth Maya Napsugár jutott tovább az elődöntőbe.

Délután minden figyelem az elődöntőkre összpontosult, amelyek méltók voltak egy szövetségi versenyhez. Az alig 14 éves Tóth Maya Napsugár megizzasztotta a Match Play Bajnokság címvédőjét, Simmes Alexandert, akinek csupán az utolsó lyukon sikerült diadalmaskodnia az ifjú golfozónő felett. A másik ágon 2014. év junior bajnoka küzdött a 2014-es év junior fiú játékosával. Párharcuk a várakozásoknak megfelelően parázs csatát hozott, ám végül Csányi Olivér örülhetett a döntőbe jutásnak. Mayának és Bálnának nincs oka szomorkodni, hiszen bizonyították, hogy fejben nagyon jól bírták a csatát, és nagy harcot vívtak a harmadik helyért az utolsó napon.

A nagy kérdés: Simmes Alexander vagy Csányi Olivér?

Az első nap erőfelmérőjének megfelelően alakult a verseny végeredménye: Simmes Alexander sikeresen védte meg match play bajnoki címét. A három kör során a tavalyi bajnoknak Csányi Olivér, Greff Bálint, és az elmúlt év nagy felfedezettje, Tóth Maya Napsugár lett a kihívója. Mind az aranyért, mind a bronzéremért hatalmas csata zajlott. Végül mindkettő a 17-es szakaszon dőlt el. A tét ellenére sportszerű, baráti és rendkívül színvonalas meccseket láthattunk.

A bajnokság különlegessége volt, hogy a vesztesek is győztesek voltak, hiszen a IV. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság legjobb lány golfozója, Tóth Maya Napsugár és legjobb fiú versenyzője, Csányi Olivér whitecard-ot szerzett a szintén Old Lake Golf Clubban rendezendő Lee Westwood Golf Academy & School junior golfversenyére.

Az első négyes után Morozova Szofia következett az eredménytáblán, aki az utolsó napon Horváth Ádámmal vívott az ötödik helyért. A hetedik helyet végül ifj. Csiki Péter nyerte meg Hatvári Árpád ellen, teljessé téve az első 8-as csoport 2015-ös végeredményét.

A bajnokság erősségét mutatta, hogy a második nyolcasban szintén jó játékosok voltak. Briglovics Boróka a kilencedik helyen fejezte be a bajnokságot. A 10. helyen Meznerics Gergely végzett.

Kíváncsian várjuk, hogy idén miként vizsgázik a megváltozott Magyar Nyílt Match Play Bajnokság.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés