„A legfontosabb ütés a golfban a következő!”

Ben Hogan után szabadon

Úgy néz ki, Lajtai-Rózsa Csillánál összeállt a kép és a puzzle minden fontos darabja a helyére került. Igazi profi team dolgozik játékosunk sikeréért. Az edzője, Tom Burnett által irányított szakmai stáb, dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, valamint gyógytornász, erőnléti edző és masszőr segíti fiatal reménységünk útját. Ráadásul Daniel Maringer személyében megtalálta az ideális caddy-t is. Bár még négy verseny vár rá Rióig, az április 12-én megrendezett sajtótájékoztatón erős, kiegyensúlyozott Csicsit láthattunk. 

 

Az eseményt követően Csicsivel beszélgettünk szerkesztőségünkben, aki a héten Svájcban megkezdi versenyszezonját a ASGI LADIES OPEN-en.

HG: Miben volt más az idei felkészülésed, mint a tavalyi? Min kellett változtatnod, hogy eredményesebb legyél, mint 2015-ben voltál?

 

RCS: A legnagyobb változás a hozzáállásomban történt. Tavaly úgy kezdtem edzeni és felkészülni a versenyekre, mintha egy amatőr megmérettetésre készülnék, amatőr játékosként, ám rá kellett jönnöm, hogy ez már nem elég. Amerikában volt alkalmam a veterán legendával, Nancy Scranton-nal beszélgetni és játszani, aki tökéletesen körülírta a helyzetet: „Ne csak azért gyakorolj, mert gyakorolnod kell, hanem gyakorolj, mert gyakorolni akarsz!” Újra meg kellett tanulnom, hogy a gyengébb napjaimon is beletegyem minden egyes ütésembe azt az akaratot, ami kell a céljaim eléréséhez!

Ehhez hozzátartozik az is, hogy a felkészülésemet sikerült valódi csapatmunkává alakítanunk. Most már van sportpszichológusom, gyógytornászom, erőnléti edzőm és egy állandó caddy-m is. Rá kellett jönnöm, hogy ők nagyon fontosak a sikerhez vezető úton.

 

HG: A sportpszichológusod, dr. Lénárt Ágota szerint mi az, amin elsősorban változtatnod kell, és érzésed szerint mi az, amiben pluszt tud adni neked?

RCS: Január óta járok hozzá hetente egy alkalommal. Kezdetben feltérképeztük a visszatérő hibáimat, hogy javítani tudjuk.  Ágota szerint a bajnokok önzők, én viszont túl szerény és jó vagyok ehhez. Ebből ered az egyik hibám is. Ha jött például egy bíró, hogy gyorsítsuk fel a játékot, mert csúszásban vagyunk - tudtam, hogy nem az én saram, hanem a flight-társamé, ennek ellenére - a saját 50 másodpercemet, amit ütésre fordíthatok, redukáltam 30 másodpercre. Erre mondta Ágota, hogy muszáj önzővé válnom a pályán, mert az nem lehet, hogy más hibája miatt én veszítsek.

Emellett sokat dolgoztunk azon is, hogy abban a bizonyos 50 másodpercben ki tudjak zárni mindent a külvilágból, és csak arra az egy ütésre tudjak fókuszálni. Persze a szakaszok között járhat az agyam, de abban az alig néhány pillanatban csak az ütés létezhet. Korábban nagyon megzavart, ha jött egy kocsi vagy elszállt egy repülő, ilyenkor jóformán kiálltam az ütésből, és újra kellett kezdenem.

HG: Mennyire fontos az új állandó caddy-d, milyen többletet tud adni felkészülésedben és majd a versenyeken?

RCS: Ő nem csak a versenyhelyszíneken van mellettem, hanem az edzéseken is nap, mint nap, reggeltől estig, és minden egyes ütésemet látja. Ez azért is fontos, hogy igazán összeszokjunk, és a versenyen fél szavakból is megértsük egymást, hiszen feszített a tempó és fontos, hogy ne veszítsünk időt. Ami talán ennél is fontosabb, hogy külső szemlélőként a pályán ő sok mindent észrevesz, amit én nem.

HG: Mit kell tudni állandó segítődről, Dan Maringer-ről?

RCS: Ő is gyerekkora óta golfozik és hozzám hasonlóan profinak készült, ám vállsérülése miatt nehezebben tudta volna ezt elérni, ezért caddy-nek állt. Októberben találkoztunk, összebarátkoztunk és most itt van velem Magyarországon. Már három hónapja együtt készülünk a szezonra. Dan amerikai edzőtáborozásunk alatt is folyamatosan egyeztetett edzőmmel, Tommal, így teljesen képben van a játékommal. Pontosan tudta, hogy melyek a játéknak azon aspektusai, amelyeken dolgoznunk kell. Az amerikaiak mentalitása egészen lenyűgöző. Ha ők valamit csinálni akarnak, akkor ők azt csinálják, tök mindegy hol, vagy milyen messze. Dan most caddy akart lenni, az én caddy-m!

HG: Korábban már elmondtad, hogy olyan caddy-re van szükséged, aki villámhárítóként van jelen veled és tökéletes csapatjátékos, igazi társ a pályán. Dan az a típus, akire vágytál?

RCS: Az ő személyisége egy jégkockához hasonlítható, igazi „Eisman”, aki vissza tud rántani a nyugodt állapotomba, ha felhúzom magam a pályán.  Ilyen szempontból is jó balanszban vagyunk. Dan minden pillanatban nyugodt tud maradni és ez a legfontosabb.

HG: Előtted áll egy nagy menet. A következő 4 versenyen elvileg a dobogón kell végezned ahhoz, hogy megszerezd a kvótát. Készen állsz arra, ami rád vár?

RCS: Ez egy becslés, hiszen nagyon nehéz kiszámítani, hogy pontosan hány világranglista pontot fogsz kapni az egyes versenyeken. Függ attól, hogy milyen magasan rangsorolt játékosok indulnak, hogy ők hogyan játszanak, vagy milyen az időjárás. Az olimpia ott lebeg a szemem előtt! Ha a következő 4 versenyen sikerül dobogón végeznem, nagy valószínűséggel kvalifikálom magam. Július 11-én minden kiderül! 

HG: Mennyire ismered a pályákat?

RCS: Svájcban már játszottam két éve, még amatőrként. Akkor jégeső volt és ráadásul meg is fáztam. Most sokkal simább versenyre számítok. A másik három helyszínt nem ismerem, szóval új terep lesz.

HG: Mennyiben jelent hátrányt, hogy idén egyel lejjebbről, a LET előszobájának számító, Access Tour-ról próbálod kiharcolni az indulási jogot az olimpiára?

RCS: A magasabb tour-on több pontot lehet gyűjteni, ugyanakkor ugyanannyival nehezebb is a Top 20-ba kerülni, mint az egyel lejjebbi sorozatban a dobogóra jutni. Pozitívan állok a versenyek elé. Úgy érzem, ha az első állomáson sikerül jól teljesítenem, akkor nagy lendületet kaphatok a következő háromra, és elérhetővé válik Rió!

Versenyek:

április 28-30. ASGI LADIES OPEN, Gams, Svájc (Az Eredményeket ITT követheti)

május 11-13. RIBEIRA SACRA PATRIMONIO DE LA HUMANIDAD INTERNATIONAL LADIES OPEN, Lugo, Spanyolország

május 19-21. PGA HALMSTAD LADIES OPEN BY HAVERDAL, Halmstad, Svédország

június 17-19. BORAS LADIES OPEN, Boras, Svédország

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
Dátum : 2020-07-01
2
6
12
13
15
Dátum : 2020-07-15
16
20
21
22
Dátum : 2020-07-22
23
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés