„Négy-öt ütést szeretnék javulni idén”

Bár a szezon már elkezdődött, az igazi megmérettetések és erőpróbák még csak most állnak golfozóink előtt. Ebből a szempontból nem mindegy, ki, hogy, milyen praktikákkal igyekezett magát formába lendíteni a hosszú szezonra. Hiszen egy jó felkészülésen döntő pillanatok, handicap javítások és sok egyéb más apró részlet múlhat a játék során. Dietrich Tamást kérdeztük, aki elárulta hogyan készült 2016-ra és mesélt nekünk a mentális tréning hasznáról is.

Számomra január első napjaiban kezdődtek meg az edzések, rengeteg időt töltöttem a konditeremben, egyrészt kardió edzésekkel, másrészt igyekeztem minél jobban megerősíteni a golfos izmokat. Mihelyt lehetett, kijártam a pályára is. Budaörsön töltöttem a felkészülési időszakot. A fő szempont a játék finomhangolása volt, hogy azok az apróbb hibák, amik egy-egy meccsszituációban döntőnek bizonyulhatnak, a minimálisra csökkenjenek.

Márciustól a Golftanyán is kint voltam heti két-három alkalommal edzőmmel, Lugosi Balázzsal, és mentáltrénigen is részt vettem, ami az egyik legfontosabb része volt a felkészülésemnek. Ezeken az előadásokon elsősorban azt oktatták nekünk, hogyan lehet azokat a nehézségeket áthidalni és azokat a félelmeket lebontani, amelyek meggátolják a golfozót a sikeres játékban. Hogyan kerüljük el a stoptörléseket, és hogyan rakjunk össze tiszta, koncentrált fejjel egy-egy pályastratégiát, mielőtt még az első ütésünket végrehajtottuk volna.

A másik része, amiben rengeteg segítséget kaptam, az az ütemtelen játékok kezelése volt. Számtalan olyan eset van, amikor valamiért beragad a játék, nem olyan ritmusban megy, ahogy kéne. Nem felel meg a pálya, vagy még az előző ütésemen bosszankodom, vagy a pályán kint lévők zajongtak, ami miatt nem tudok megfelelően koncentrálni. Számtalan apróság akaszthatja meg a ritmust, amin azonban rengeteg múlhat. A mentális tréningen arra is felhívták a figyelmünket, hogy ezeket a helyzeteket, holtpontokat hogyan kezeljük a játék megtörése nélkül.

De vajon senior golfozónk ennek fényében mit vár 2016-tól? 

Már részt vettem a Húsvét Kupán. Tatán nem a legjobb állapotban várt minket a pálya, emiatt nem sikerült túl jól. De már készülök a Ranglista versenyre, amit a Senior Tavasz követ, illetve a Senior Bajnokság áll még előttem. Hogy mit várok az idei szezontól? Elsősorban azt, hogy a mentális tréningnek hála sikerül négy-öt ütést javulni és lejjebb tornázni a 17,2-es HCP-met. Ezen kívül igyekszem bekerülni a válogatottba is. De túl mindezeken mégis azt várom leginkább, hogy jobban élvezzem a játékot. Mert ez a legfontosabb, hogy amikor kint vagyunk a pályán, csak mi legyünk ott, és játsszunk egy jót.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés