Jégkorong után 18 lyuk

„A golfpálya nekem a nyugalom szigete!”

Egyre több olyan emberrel van szerencsénk beszélni, akik korábbi sikeres sportpályafutásuk után egy véletlennek köszönhetően találkoztak a golffal és lettek egyből a sportág szerelmesei. Olvasóink ezúttal Krisztu Gábort, a korábbi válogatott jégkorongozót ismerhetik meg közelebbről, aki, - elmondása szerint - azonnal beleszeretett a golfba, és ma már ideje nagy részét a zöld gyepen tölti.

 

 

Krisztu Gábor neve még nem tartozik az igazán ismert nevek közé a magyar golfpártolók körében, de a lelkes játékos sok időt fordít arra, hogy ez megváltozzon. Tóbiás Zsolt, kiváló profi golfedzőnk hívta fel figyelmünket tanítványára, aki rögtön kötélnek állt, amikor a golfról kérdeztük:

Mit kell rólad tudni?

Magyar jégkorong válogatott voltam, Amerikába és Szlovákiában játszottam évekig, majd itthon a Dunaújváros és a Ferencváros színeiben lőttem a gólokat. Profi pályafutásom után vállalkozóként tevékenykedem, a Nagybani Piacon déli gyümölcsöt értékesítek, szállítok különböző nagyobb áruházakba. Van két csodálatos gyerekem és egy gyönyörű feleségem, akik teljes mértékben támogatják golfos törekvéseimet.

Pár évvel ezelőtt még a jégkorong élvezett prioritást, mára azonban átvette a helyét a golf. Hogyan ismerkedtél meg vele?

18 évesen, Amerikában kerültem a golf közelébe, ott próbáltam ki először ezt a sportot és már akkor megtetszett, de a jégkorong pályafutásom, majd a munkámból fakadó elfoglaltságok miatt, akkoriban még nem volt időm jobban elmélyülni a játékban, de bennem volt, hogyha úgy hozza az élet, megtanulok golfozni. Mostanra sikerül, hogy a sportot, a munkát és családi teendőket is tökéletesen össze tudom hangolni. Tavaly szeptember óta, Tóbiás Zsolt felügyelete alatt edzem és igyekszem a múltamból adódóan profi mentalitással elsajátítani a játékot. Már teljesen megszállottja lettem játéknak! Ami anno poénnak indult Amerikában, az 12 évvel később a Highland-en a szenvedélyemmé vált.

Mi fogott meg ebben a sportágban?

Igazi kihívás, az tetszik benne, hogy sosincs vége. Nincs két egyforma nap, folyamatosan alkalmazkodni kell a körülményekhez és mindig a legjobbat kell kihozni az adott helyzetből. Nagyfokú koncentrációt igényel, hiszen ha csak egy pillanatra nem figyelsz, már jön a hiba.

Sokan nem tudták elképzelni rólam, hogy valamikor is golfozni fogok, mivel izgága ember vagyok, de mégis, amikor kimegyek a pályára, minden megszűnik körülöttem, csak a golfra koncentrálok. A családom mellett a golfban találtam meg a nyugalmamat. A golfpálya nekem a nyugalom szigete!

Hogyan jött a golf a jégkorong után?

Reska Jani által fertőződtem meg, ő ajánlotta Tóbiás Zsoltot, aki nagyszerű edző. Van türelme hozzám, és látszik rajta, hogy tényleg meg akar tanítani golfozni. Emberileg és edzőként is kiváló, nagyszerű barát. A Highland-en vagyok klubtag, és ha időm engedi, kint vagyok a pályán. Egy héten legalább három napot.

A golf nagy kihívás számomra, hiszen egyrészről kíváncsi voltam arra, hogy mire lehetek képes egyéni sportban. Másrészről nem köt le a folyamatos edzőtermi edzés, szeretem a változatos dolgokat. Ebben a sportban meg tudom valósítani önmagam. Mindig csak ámulok, bámulok, amikor látom a nagyobb golfozókat játszani, Tóbit vagy Kovács Tituszt és imádom a játék utáni sztorikat. Tisztelem őket, szeretek tanulni az idősebbektől, a jobbaktól. A golfban az a legjobb, hogy kortalan. Jó látni, hogy egy 80 éves bácsi játszik egy 15 éves kislánnyal, vagy kisfiúval!

Hogyan tudod összeegyeztetni a golfot a munkáddal?

Nagyrészt késő este dolgozom és mivel a gyerekek napközben az óvodában vagy a bölcsödében vannak, így szerencsére van időm, hogy akár 4-5 órát is eltöltsek naponta a golfpályán.

Mit tudsz hasznosítani a jégkorongból?

Igazából semmi köze nincs a jégkorongnak a golfhoz, teljesen az ellentéte, fordított mozgása van. Az egyetlen közös pont technikailag, hogy egy idegen eszközzel, egy tárgyat kell eltalálnod. Természetesen a jégkorongban is fontos szerepe volt a koncentrációnak, az összpontosításnak, így talán még ezt tudom a golfban is hasznosítani, illetve talán könnyebben túllépek egy-egy rossz ütésen.

A sportmúltamból adódóan, hasonlóan profi mentalitással álltam neki a golfnak is. Sokat gyakorlok a rangen, illetve a pályán, másrészről a játék mellett próbálom azokat az izmokat edzeni, ami segíti, hogy az ütéstávolságom hosszabbodjon és elengedhetetlen a minél jobb swing elérésében. Nekem fontos a tét, mert ez már az edzéseken is jobb teljesítményre sarkal. Szükségem van az adrenalinra!

A családodat sikerült már megfertőznöd?

Még egyelőre nem, de már vannak jelek. A 3 éves kisfiam golflabdával, és golfütővel rohangál. Azt játssza reggelente, hogy megyünk golfozni. A lányom teniszezni szeretne, a feleségem meg atléta volt, így ő inkább az izzadósabb sportokat szereti jobban. Szóval dolgozom a megszerettetésen. Amikor melegebb lesz az idő, biztosan lesz rá alkalom.

Mit gondolsz a sztereotípiával kapcsolatban, hogy a golf nem igazi sport?

Ez csak cáfolni tudom! Ajánlom minden kedves sportolónak, vagy hétköznapi embernek, aki azt gondolja a golfról, hogy nem sport, hogy csak sétálja végig a 18-at, de elég 9 lyukat is, vagy csak próbálja eltalálni a labdát!

Az elején én is azt gondoltam, egyszerű golfozni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem az. A golf nagyon összetett sport, már egy drive-oláshoz minden részletnek stimmelnie kell és akkor még nem beszéltünk a finom játékról, a 20-30 méteres putt-okról. A golf mentálisés fizikális felkészültséget is igényel. 4-5 óra alatt elfárad az ember!

Milyen céljaid vannak a golfban az idei évben, ugye most kezdődött el a golfszezon?

Kevesebb, mint egy éve golfozom: a pályaalkalmasságim megvan, de az elméleti vizsga még hátra van. Amikor lehetőségem lesz, leteszem. Valamennyi nagyobb versenyen szeretnék részt venni és minél magasabb célokat elérni. Mint említettem, szeretem a kihívásokat, az előttem álló megoldásra váró feladatokat. Számomra a golf is ilyen.    


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés