Még csak álom, az olimpiai szereplés!

Interjú Mr. FootGolf-fal

Egy hollandiai üzleti út alkalmával mutatták be Gelencsér Gábornak a footgolfot. Élete attól az úttól gyökeresen megváltozott. Megalapította az első hazai footgolfklubot, elnöke a 2015-ben bejegyzett Magyar Footgolf Szövetségnek, alapítója és alelnöke a Nemzetközi Footgolf Szövetségnek.

Ennél talán még fontosabb, hogy a sportágnak köszönhetően találta meg szerelmét, aminek gyümölcse, Alex.

 

Véget ért a téli versenysorozatotok. Hogyan értékeled?

A Hinora Winter Footgolf Tour egyértelműen elérte célját. A korábbi szokásoktól eltérően végre voltak tétre menő versenyek az eddig uborkaszezonnak tartott időszakban. Az időjárás kegyes volt hozzánk, egyszer kellett csupán hóban játszani a nyolc forduló alatt. A téli bajnokság első fele segített játékban maradni a világbajnokságra készülő csapatnak, az idei állomások pedig jó felkészülést biztosítottak a márciustól rajtoló hazai és nemzetközi sorozatokra. Ami még nagyon fontos, hogy a téli bajnokságnak köszönhetően sok szervezési hiányosság is felmerült. Ezekből tanulva, a 2016 FOB-on - reményeim szerint - kevesebb problémával találkozunk majd.

Milyen céllal, célokkal vágtok neki a 2016-os tavaszi szezonnak?

Márciusban már indulnak a hazai és nemzetközi versenyek. Idén is nyolc fordulóból áll majd a hazai sorozat, ahol már három helyszínen és négy pályán zajlanak majd a küzdelmek. Bízom benne, minél több új játékost köszönthetünk a 2016-os szezonban!  A lehetőség bárki számára adott, hogy akár az abszolútban, a szeniorok, a hölgyek vagy a juniorok között rajthoz álljon. A nemzetközi mezőnyben szeretnénk továbbra is meghatározó szerepet játszani. Tavaly Európa harmadik legjobb csapata voltunk, és négy játékosunk is a top húszban zárt. Meg kívánjuk őrizni a dobogós helyünket és az idei évben még több dobogós helyezést hazahozni.

Milyen különlegességgel készültök idén?

Minden évben egyre izgatottabbak vagyunk a szezonkezdetkor, mert mindig van valami újdonság. Itthon ismét elkezdődik a nyolcfordulós Footgolf Országos Bajnokság, ahol a korábbi partnereink, a Kisorosziban található Magyar Golf Club, a tavaly óta a körforgásba becsatlakozott zirci Forest HIlls Golf Club mellett idén a balatongyöröki Golfclub Imperialban is bonyolítunk egy fordulót júliusban. Az idén tizenhat állomásosra duzzadt európai sorozat, a European Footgolf Tour (EFT) a világ legrangosabb megmérettetése. A nemzetközi élmezőny idén is ellátogat Kisorosziba, a magyar szövetség a 14. fordulót rendezi. Érdekesség, hogy az EFT idén túllép a kontinentális határokon, és más földrészre is kiterjeszti a versenyt, az Egyesült Államokban és Marokkóban is lesz egy-egy állomás, utóbbi ráadásul a záró kör lesz.

Minek köszönhető, hogy a footgolf alig pár év alatt itt Magyarországon és azon kívül is egyre nagyobb népszerűségnek örvend?

Egyszerű játék fantasztikus környezetben, ez egy remek családi program, a többségnek pedig nagy vonzerő, hogy a gyerekkor óta imádott focilabda ott van a közelben. Aki kipróbálta, biztos, hogy visszajön játszani. Egy remek hobbisport baráti társaságoknak, jó helyszín egy üzleti tárgyalásra, a legjobb játékosoknak pedig egyre komolyabb versenyeket szerveznek egyre növekvő pénzdíjjal.

Több helyen olvastuk, hogy nagy álmotok, hogy a Footgolf pár év múlva bekerüljön az ötkarikás játékok programjába! Milyen feltételeknek kell megfelelnie a sportnak, hogy ez az álom valóra váljon?

Ez egy hosszadalmas folyamat. Láthattuk a birkózás esetében, micsoda harc megy azért, hogy valaki felkerüljön a palettára vagy ott meg tudjon ragadni. Olyan nemzetközi szervezeteknek, mint a Sportaccordnak vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell elfogadni a sportágat, ennek komoly kritériumrendszere és természetesen anyagi vonzata van. Pár esztendeje létező sportágról beszélünk, azaz még hosszú évek kellenek ahhoz, hogy az ötkarikás játékokon szerepeljünk.

 

 

Milyen népszerűsítő programokkal készültök a footgolf iránt érdeklődőknek?

A Magyar Footgolf Szövetség megalakulásának az is célja volt, hogy a bejegyzett klubok csatlakozzanak hozzánk és velük együtt tudjuk népszerűsíteni a footgolfot.  Ami az idei évben biztosan változni fog egy kissé, az a közösségi médiában való megjelenés, mert több nyereményjátékkal is készülünk, hogy minél több emberhez eljussunk.  Az idei évben, illetve 2018-ig a legfontosabb az, hogy játékosokat toborozzunk. Amikor ezzel megvagyunk és a bajnoki fordulók 150 fős mezőnnyel mennek majd és lesz egy ezerfős footgolf tábor, akkor további kapuk nyílhatnak meg előttünk, hogy további pályákat tudjunk bevonzani a sportágunkba Magyarországon!

Ha mondjuk én, úgy döntenék, hogy belevágok ebbe a sportba, milyen felszerelést kell beszereznem, illetve melyek azok a golfpályák, ahol hódolhatok ennek a sportnak?

A felszerelés igen egyszerű, viszont fontos része a sportág etikettjének. Stoplis cipőben tilos pályára lépni, a műfűre használt hernyótalpú és a teremcipők használatosak. Térdzokni, galléros póló és térdig érő rövidnadrág alkotja a ruházatot. Labdát mindenki saját maga választ, egy kritérium van, ötös méretűnek kell lennie, de ezt a pályán is lehet bérelni.

Hogyan fér meg egymás mellett egy golfpályán a footgolf és a golf? Mik a tapasztalatok?

A golfozók az elején érthetően rácsodálkoztak a footgolfosokra, és voltak ebből súrlódások is, de már jól megférnek egymás mellett. Az esetek 99 százalékában nem zavarják egymást játék közben, a kluboknak pedig plusz bevételi forrást is jelent a footgolfosok megjelenése, úgy a pályán, mint a vendéglátó egységekben.

Neked, több fronton is meg kell állnod a helyed. Egyrészt a Footgolf szövetség elnökeként, szervezőként, játékosként Magyarországon és külföldön egyaránt, illetve otthon apaként és férjként. Hogyan megy ez és hogyan kapcsolsz ki egy-egy rázós hét után?

Egyelőre sikerült jól megoldani.

A szövetséget 2015-ben jegyezték be, és ott most indul majd az igazi munka. A szervezésről már elmondhatom, hogy automatizált rendszer, ami megy majdnem nélkülem is. Ezért tudtam játszani versenyzőként és tervezem ezt a jövőben, mint a hazai bajnokságban, mint a nemzetközi sorozatban is.  A feleségemnek köszönhetően rengeteg támogatást kapok, ezért ki tudok kapcsolni majdnem minden egyes pillanatban, amikor velük vagyok. Hogy férjként milyen vagyok, azt inkább a nejemtől kellene megkérdezni, de az apás élet az maga a csoda és minden percét élvezem, mert minden pillanata lelki töltést ad, ami minden nehézségen átsegít. Kiegyensúlyozott lett az életem Alex megszületésével és kellő időt tudok fordítani a családi programokra is, mert nagyon sok minden átértékelődött az életemben!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés