EGA Hendikep Rendszer változásai

 Az új hendikep rendszer 2016. január 1-én lépett érvénybe. A változások egy része érinti a klubok tennivalóit a klubtagok és hendikepjeik kezelésével kapcsolatosan. Más részükre a játékosoknak kell odafigyelniük. A többségüket az Eagle automatikusan kezeli, így azokkal nem kell külön foglalkozni. Érdemes azonban a félreértések elkerülése végett mindennel tisztában lenni.

Az új hendikep rendszer 2016. január 1-én lépett érvénybe. A változások egy része érinti a klubok tennivalóit a klubtagok és hendikepjeik kezelésével kapcsolatosan. Más részükre a játékosoknak kell odafigyelniük. A többségüket az Eagle automatikusan kezeli, így azokkal nem kell külön foglalkozni. Érdemes azonban a félreértések elkerülése végett mindennel tisztában lenni.

(1) Klub hendikep megszűnése

A klub hendikep elvileg csak abban a klubban volt érvényes, amely kiadta, más klubok belátásuk szerint fogadhatták el, vagy utasíthatták vissza. Ez a klub hendikep megszűnik. Helyébe rendes EGA hendikep lép.

(2) Új EGA hendikep osztály

Az EGA hendikepek jelenlegi 1-5.hcp osztálya kiegészül egy 6. hendikep osztállyal, amelybe a 37-54 hendikepek tartoznak, tehát az eddigi klubhendikepek. Kezelésük nem változik: rontás esetén nem ronthatók, javítás esetén Stableford pontonként 1 egész értékkel javulnak. Egyébként mindenütt elfogadható, teljes értékű EGA hendikepnek számítanak, amelyekre a Hendikep Rendszer szabályai vonatkoznak.

(3) Egységes hendikep rontás

Az 5.hcp osztályban (26,5-36,0) rontás esetén eddig alkalmazott, Stableford pontonként 0,2 értékű hendikep növelés helyett csak 0,1 rontással kell számolni a 36,0 hendikep eléréséig. Ezzel a korábbi kétlépcsős rontás az 1-5.hcp osztályokban egységesen egylépcsős lesz. A 36-os hendikep nem rontható.

(4) Induló hendikep (IHA)

Ha a játékosnak még soha nem volt EGA hendikepje, az induló hendikep megszerzéséhez elég egyetlen kártya leadása. A játékos a hendikep módosító körben megjátszott playing hendikepnek megfelelő EGA hendikepet kapja.

(5) Aktív/Inaktív státusz megszűnése

Egy játékosnak vagy van érvényes EGA hendikepje, vagy nincs. Ha van, nem lehet kategorizálni az állapota szerint. (Ha úgy tetszik, minden érvényes hendikep aktív.) Ha pedig nincs, akkor mindegy, hogy azért, mert soha nem is volt, vagy azért, mert valaha volt, de most érvénytelen.

(6) Hendikep felfüggesztése

Automatikusan bekövetkezik, amikor a játékos a tagsági viszonyát felfüggeszti az anyaklubnál. Felfüggesztő határozattal megteheti az anyaklub vagy a szövetség, ha a játékos nem tartotta be az EGA Hendikep Szabályzatot.

(7) Hendikep helyreállítása

Csak a felfüggesztett hendikep állítható helyre. Tagsági viszony felfüggesztése esetén a tagság rendezésével. Felfüggesztő határozat esetén a határozatot hozó szerv által. A hendikep egy éven belül az utolsó érvényes hendikepre állítható vissza. Egy éven túl a régi hendikep nem állítható helyre, új induló hendikepet kell megállapítani, amihez rendes hendikep felülvizsgálattal figyelembe kell venni a játékos hendikep történetét is.

(8) Hendikep elvesztése

A játékos EGA hendikepje csak addig érvényes, amíg van anyaklubja, amely a hendikepjét felelősséggel vezeti. Abban a pillanatban, hogy a tagsági viszonya az anyaklubnál megszűnik, anélkül hogy másik anyaklubbal tagsági viszonyt létesítene, automatikusan elveszíti a hendikepjét. Ettől kezdve nincs érvényes EGA hendikepje. Más módon a hendikepet nem lehet elveszíteni. Az elvesztett hendikep nem állítható helyre. Az új tagsági viszony létesítésekor új induló hendikepet kell megállapítani, amihez rendes hendikep felülvizsgálattal figyelembe kell venni a játékos hendikep történetét is.

(9) Versenyzői (EGA) kártya

EGA szabályok szerint meghirdetett hendikep módosító versenyen érvényes EGA hendikeppel lehet indulni. A Magyar Golf Szövetséghez csatlakozott golfklubok tagjai számára az érvényes hendikep feltétele az MGSZ által kibocsájtott Versenyzői (EGA) kártya. A kártya egy évre szól. Lejártakor rendezett klubtagság esetén ismételten igényelhető.

(10) Játék érvénytelen hendikeppel (UH)

Ha a versenykiírás nem zárja ki, a Versenybizottság engedélyezheti versenyzői kártya nélküli (vendég) játékosok nevezését, akik vagy versenyen kívül (NC) vagy igazolatlan hendikeppel (UH) játszanak. Utóbbi esetben hendikepjük későbbi megállapításához az eredményüket a hendikep revízió során figyelembe kell venni. A versenyen díjazásban nem részesülnek, helyezésük nincs, és hendikepjük nem módosul.

(11) Hendikep módosítása kizárás esetén (DH)

Ha egy játékos a kizárása előtt vagy mellett értékelhető eredményt ért el, akkor annak alapján a hendikep módosítása a kizárás ellenére is érvényes, de csak bizonyos szabályszegések esetén. (Pl. ha hiányos kártyát adott le, ha megtagadta más játékost érintő szabály alkalmazását, ha a kártyán lévő hendikepje magasabb a ténylegesnél, ha az indításnál nem jelent meg, de később csatlakozott és lejátszotta a kört, ha a kártyát elfelejtették aláírni, ha lassú játékért zárták ki, ha abbahagyta a játékot, ha nem engedélyezett távolságmérőt használt.)

(12) Hendikep módosítás korrekcióval (CBA)

Teljesen új számítási algoritmus lép hatályba a régi helyett, amely nem érinti a CBA alapvető feltételeit. Alkalmazásához legalább 10 eredmény kell. A számításhoz csak az 1-4.hcp osztály (26,4-ig) eredményeit kell figyelembe venni, de a hendikep módosítás korrekciója a CBA-val nemcsak ezekre, hanem az 5.hcp osztályra is vonatkozik, viszont a 6.hcp osztályra nem. Változnak viszont a CBA lehetséges értékei: +1, 0, -1, -2, -2RO. Azzal, hogy az alsó határ -4 helyett legfeljebb -2 lehet, nem vész el a "csak javítás" lehetősége. A CBA alkalmazása kötelező, ahol az EGA Szabályzat előírja.

(13) Hendikep módosítás 9 lyukon

Az 1.hcp osztály (4,4-ig) versenyezhet 9 lyukon, de hendikepet nem módosíthat. Ezen felül a módosítás minden hendikep osztálynak a megengedett. Egy napon belül több 9 lyukon elért hendikep módosítás is leadható, a startidő pontos megjelölésével. A módosító körök száma egy éven belül nem korlátozott.

(14) Playing hendikep 9 lyukon

Az SR, CR és PAR pályaparamétereket a 18 szakaszos pályák első és hátsó 9 szakaszára külön kell felmérni, a 9 szakaszra jellemző nagyságrenddel. Az eleve 9 szakaszos pályák CR paramétereit is ugyanerre a formára kell konvertálni. Ennek megfelelően az EGA "playing handicap formula" is változik, ami a megszokottól eltérő playing hendikepet eredményez. Azokon a félpályákon, ahol a 9 szakasz paramétereit a 18 szakaszos adatok felezésével állították elő, hendikep módosító verseny nem játszható.

(15) Kivételes hendikep módosítás egyéni játékkal (EDS)

Tilos az EDS az 1-2.hcp osztályban (11,4-ig). Ezen felül az EDS minden hendikep osztályban megengedett, de EDS-sel csak az 1.hcp osztály határáig (4,5) lehet javítani. Egy naptári éven belül legfeljebb 4 EDS eredmény adható le. Több eredmény esetén az időrendben első négy számít. Az EDS bármely hendikep módosításra hitelesített pályán teljesíthető.

(16) Éves hendikep karbantartás (AHR) megszűnése

Az évente egyszer a szezon kezdetén végrehajtandó, minden klubtagra kiterjedő kötelező hendikep karbantartás (AHR) kötelezettsége megszűnik. Helyébe egyrészt az időponttól független, az év bármely szakában akár egyénenként, akár csoportosan, akár többször is elvégezhető hendikep revízió (HR) lép, amelyre azonban minden játékos esetén évente legalább egyszer, időpont megkötés nélkül sort kell keríteni, másrészt a bármikor alkalmazható egyedi hendikep (GP) megállapítás.

(17) Hendikep revízió (HR)

Teljesen új algoritmus lép hatályba a régi AHR eljárás helyett. Kötelező évente legalább egyszer minden klubtagra, de szükség szerint többször is sor kerülhet rá. Végrehajtása az anyaklub feladata és csak a klubtagokra vonatkozik. Alkalmazásához minimum 8 hendikep módosító eredmény szükséges, legfeljebb a revízió időpontját megelőző 24 hónapból a következő megoszlásban: az utolsó 12 hónapból az összes eredményt be kell számítani, és ha az kevesebb, mint 8, akkor a következő 12 hónapból időrendi sorrendben annyit, hogy összesen 8 legyen. Az eredményeknek nem kell egyenletesen eloszlani, vagyis nem kell évente 4 hendikep módosító kártyát leadni. A revízió által javasolt módosítás mértéke maximalizált, és függ a játékos hendikep osztályától. A HR eljárásra alkalmilag szükség van új induló hendikep (IHA) vagy egyedi hendikep (GP) megállapításhoz.

(18) Egyedi hendikep megállapítás (GP)

Az anyaklub bármikor élhet rendkívüli felülvizsgálattal, amikor szükségesnek tartja. Az egyedi hendikep megállapításához alkalmazhatja a HR eljárást.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés