Két szezon között

 Bár az idény véget ért, az élet nem állt meg a magyar golf színpadán. Abban biztosak lehetünk, hogy a tél a közelgő ünnepek meghittsége mellett sok munkával és gyakorlással telik majd golfozóink és az őket edző szakemberek számára. A Eurosport szerda esti golfműsorának szakkommentátorával és a Best of Golf Award-dal is kitüntetett golfedzővel, Lugosi Balázzsal beszélgettünk. Az idei év tapasztalatai mellett, edzőtáboráról, tanítványairól és arról kérdeztük, hogyan „teleli át” a holtszezont.

Bár a szezon véget ért, az élet nem állt meg a magyar golf színpadán. Abban biztosak lehetünk, hogy a tél a közelgő ünnepek meghittsége mellett sok munkával és gyakorlással telik majd golfozóink és az őket edző szakemberek számára. A Eurosport szerda esti golfműsorának szakkommentátorával és a Best of Golf Award-dal is kitüntetett golfedzővel, Lugosi Balázzsal beszélgettünk. Edzőnket az idei év tapasztalatai mellett, golfozóknak szervezett táboráról, tanítványairól és arról kérdeztük, hogyan „teleli át” a holtszezont.

HG: Az idei levezető tábor Cipruson fog megvalósulni. Hogy kell elképzelnünk a tábor egy napját?

A menetrend reggeli gyakorlással kezdődik, ezt követi a reggeli, utána pedig kimegyünk bejátszani a pályát. Ez 18 lyukon zajlik majd, a kezdők természetesen választhatják azt is, hogy csak 9 lyukon játszanak. Este pedig a nap levezetésképp vacsora és közösségi programok várják a résztvevőket.  Az első nap még amolyan felmérő lesz, megnézem, ki hogy teljesíti a pályát, mérem mi az ami még nem megy a játékosoknak. Átbeszéljük kinek miben vannak hiányosságai, mire kell még odafigyelni, és eszerint állítjuk össze  a játékot a következő napra. A táborban így mindenkinek személyre szabott program jut, nincs két egyforma edzésterv.

HG: Hogyan értékeled a 2015-ös szezont oktatói, illetve játékos szempontból?

A magunk mögött hagyott év mindkét téren felülmúlta a várakozásaimat. Edzői oldalról nagyszerű évet zárhattunk, hiszen egész évben sütött a nap, mintha az időjárás is a golfhoz igazodott volna. Így nem voltak nagy kihagyások az edzésmunkában, végig egyenletesen tudtak fejlődni a tanítványaim a hosszúra nyúlt szezonban. Ez pedig handicap javulásokban és meglepő eredményekben mutatkozott meg a tanulóknál.

Játékosként a tatai Profi Bajnokságban elért eredményemet emelném ki, ahol sikerült 70-71-71-es körökkel második helyen végeznem. Ebben benne van a dr Lénárt Ágotával való közös munka is, aki olyan mentális módszerekkel ismertetett meg, melyekkel további tartalékokat tudtam kihozni a játékomból. Ezek a módszerek pedig nem csupán a játék során jelentenek sokat, de be tudom építeni őket az edzői munkámba is.

Nagy újdonság volt az idén megrendezett Lugosi Golf Tour, ami nagy népszerűsége miatt jövőre is megrendezésre kerül. Az év szakmai csúcsának elsősorban ezt tartom, illetve azt, hogy februárban megcsináltam a St. Andrewsi nemzetközi bírói tanfolyamot.

HG: Erről tudnál nekünk bővebben mesélni?

Már fél évvel a tanfolyam kezdete előtt kiküldték az anyagot, amit szinte azonnal el kellett kezdeni tanulni, hiszen a tananyag elég összetett feladatokat és tesztsorokat tartalmaz. Ezzel együtt küldtek próbavizsgát is, így amikor kimentem Skóciába, felkészülten várhattam a vizsgát. A megérkezés napján részt kellett vennem egy sor szemináriumon, amit rögtön másnap a vizsga követett. Ez egy amolyan beugró, aki át tud rajta menni, megkezdheti a tanfolyamot. Maga a vizsga igen hosszú, három és fél óra, és nagyon komplex, a legtöbb vizsgázó nem is tudja időben befejezni. Itt 60%-ot kell elérni, hogy átmenjél, a 80% vagy afölötti teljesítmény pedig kiemelt státuszt, a legmagasabb szintű nemzetközi bíráskodást teszi lehetővé. Nekem sikerült ebbe a kategóriába kerülnöm, ami az úgynevezett Pass with Merit oklevél megszerzését jelenti.

Számomra ez a tudás elsősorban az újfajta gondolkod&aacut

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
7
9
Dátum : 2020-09-09
10
13
14
21
23
24
28
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés