Beach golf az olasz tengerparton

 A BGSA (Beach Golf Sport Association) és a TF jóvoltából idén szeptemberben három hallgató, Kis-Szölgyémi Ákos, Bernát Barna és Kéri Zsófi együtt vehetett részt az egy hetes European Beach Golf Open Game-en, amely egyben része a Beach Golf European University Project-nek. Ennek az Európai Unió által is támogatott kezdeményezésnek az a célja, hogy a sport területén tanuló egyetemistáknak, diplomásoknak kínáljon egy új, a sport, a beach golf megismertetésén keresztül, nem csak sportolási, fejlődési és szórakozási, de akár pénzkereseti lehetőséget is. A következőkben Kis-Szölgyémi Ákos beszámolóját olvashatják.

A BGSA (Beach Golf Sport Association) és a TF jóvoltából idén szeptemberben három hallgató, Kis-Szölgyémi Ákos, Bernát Barna és Kéri Zsófi együtt vehetett részt az egy hetes European Beach Golf Open Game-en, amely egyben része a Beach Golf European University Project-nek. Ennek az Európai Unió által is támogatott kezdeményezésnek az a célja, hogy a sport területén tanuló egyetemistáknak, diplomásoknak kínáljon egy új, a sport, a beach golf megismertetésén keresztül, nem csak sportolási, fejlődési és szórakozási, de akár pénzkereseti lehetőséget is. A következőkben Kis-Szölgyémi Ákos beszámolóját olvashatják.

„Nehezen lehetne ideálisabb helyet elképzelni Európán belül egy új strand sport születéséhez, a közel 8000 km hosszú tengerparttal, remek klímával, mindig vidám, kedves és vendégszerető helyiekkel, napsütéssel, finom ételekkel és világhírű jégkrémére méltán büszke Olaszországnál. Feltehetően Mauro De Marco is így gondolta, amikor 1999-ben Pescarában kitalálta az új európai strand sportot, a beach golfot. Az egyik legfőbb célja ezzel az volt, hogy minél több emberhez eljuttathassa a golfozás örömét és egyúttal lerombolja a sokakban meglévő sztereotípiát, miszerint a golf csak a "tehetős öregurak unalmas játéka". Azzal, hogy leegyszerűsítette a szabályokat, kihelyezte egy elzárt pályáról a járókelők közé és egy speciális habszivacs labdára cserélte a kemény golflabdát, megmutatta, hogy a beachgolf igenis szórakoztató, vidám, fiatalos és bárki számára percek alatt könnyen megtanulható közösségi mozgásforma.

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy közvetlenül Maurotól ismerhettük meg a beach golfot, a hozzá tartozó elméleti- és gyakorlati háttérrel, illetve ő mutatta be nekünk, milyen szerteágazó fejlődési lehetőségeket kínál a játékosok és az oktatók számára is ez a sport.

Mauro filozófiája szerint, egy kiváló Beach Golf Instruktor három alapvető készséggel rendelkezik. Először is jó játékosnak kell lennie. Ezért mi, akik most ismertük csak meg a beach golfot, az egy hetes képzés alatt erre fókuszáltunk. Emellett kaptunk útmutatást, hogy hogyan tudunk majd mi is másokat megtanítani beach golfozni. Így a sikeres záróvizsgánkat követően első szintű Beach Golf Instruktorokká váltunk, és mostantól egyszerre akár 10 fős csoportoknak is tarthatunk oktatást.

A BGSA képzési rendszerének második szintjén a fő hangsúly azon van, hogy hogyan válhatunk jó játékosból igazán jó oktatóvá. Ezért a második szintű tanulóknak az volt a legfontosabb feladata, hogy minket megtanítsanak játszani az egy hét alatt, és kijavítsák a technikai hibáinkat. Amint valaki ezt a második szintet is sikeresen teljesítette, már olyan tudás birtokában lesz, hogy ő maga is képezhet első szintű instruktorokat.

Az ezt követő szinteken pedig már egyre hangsúlyosabban jelenik meg a kiváló instruktorok harmadik ismérve, a menedzseri oldal. Ennek megfelelően a harmadik szinttől már nem csak a kisebb helyi rendezvények lebonyolításának a képességével vértezik fel a tanulót, hanem az olyan nagyobb nemzetközi mezőnyből álló események szervezésével is, mint például a European Beach Golf Open Game.

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy a fentiek miatt egy szürke, és unalmas elméleti programot ültünk végig, az most dőljön hátra, helyezkedjen el kényelmesen és kattintson az alábbi videóra, melyből talán egy kicsit átérezheti milyen hangulatban telt az oktatás kint, a halkan hullámzó tengerparton, a finoman süppedő forró homokban sétálva, miközben arcunkat lágy szél hűtötte és bőrünket szikrázó napsütés barnította...

Számomra különösen felejthetetlen élmény volt ez a bő egy hét, kezdve az utazással, hiszen életemben először ültem repülőn, először jártam Rómában és először fogtam igazi golfütőt a kezemben. Emiatt a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy lényegében 5-10 perc alatt ténylegesen megtanulható a beach golf ütési technikája, ezáltal nagyon hamar sikerélményhez lehet juttatni az érdeklődőket, ami után már bele is lehet kezdeni a különféle játékokba.

Minden nap végén rendeztek számunkra egy mini bajnokságot, ahol kipróbálhattunk a legkülönbözőbb játékokat az egyszerűbbektől, mint például eltalálni egy célt a labdával, vagy eljuttatni azt egy adott távolságban lévő célterületre, egészen a már-már komoly taktikát is igénylő, egymás kapujára egy--egy ellen játszó variációig. A hétvégén pedig két napos nagy bajnokságot rendeztek nekünk, melyben minél kevesebb ütésből kellett eljuttatni a parton kijelölt, nagyjából másfél kilométeres szakasz egyik végéből a másikba a labdát. Ennek különlegessége az volt, hogy a rajt és célvonalon kívül semmilyen extra terület kijelölés nem volt a strandon, azaz mindvégig az ott nyaraló és pihenő emberek között kellett játszanunk. Ezáltal a strandolók, a napernyőik és nyugágyaik is lényegében a játék részévé váltak. Ha melléjük esett a labda vagy csak kíváncsiak voltak, mit csinálunk a parton, nyugodtan meg lehetett állni, el lehetett velük beszélgetni a beach golfról és talán pont ebben van ennek a sportnak a legnagyobb ereje. Hiszen a közvetlen kapcsolat révén olyan emberekhez is eljuthat és felkeltheti az érdeklődést, akinek korábban sose fordult volna meg a fejében az, hogy golfütőt ragadjon. De látva az önfeledten játszó beach golfozókat, sokan kedvet kaptak és érdeklődtek, hol és hogyan próbálhatnák ki ők is...

És itt jön képbe a bevezetőben is említett pénzkereseti lehetőség, amiért elsősorban ránk, egyetemistákra gondoltak a program létrehozásakor. Mert azok, akik az ilyen nagyobb eseményeken kedvet kapnak a beach golfhoz, és szeretnék a későbbiekben játszani és fejleszteni a tudásukat, már az első szintű instruktorok is tarthatnak órákat, amiből már az egyetem mellett is kiegészítő jövedelemhez juthatnak. Ezekhez órákhoz pedig nagyon minimális eszközre van szükség, így az invesztíció is hamar megtérül.

Ugyanakkor ott a lehetőség, hogy kisebb promóciós helyi versenyeket rendezzenek saját városukban, ahol szintén tovább gyarapíthatják versenyzőik táborát. Arról nem is beszélve, hogy a BGSA-nek rengeteg projektje van, ahol a szabadtéri animációs programoktól, a parkokon és a város utcáin át, egészen a bevásárló központok folyosójáig bárhol lehet - a szivacslabdának köszönhetően - golfozni. Ezáltal szinte csak a képzeletünk és a fantáziánk szabhat határt annak, hogy Beach Golf Instruktorként, hol és milyen programot találunk ki.

Tanulságok és a továbblépés lehetőségei

Hogyan tovább? Látva azok arcán a boldogságot, akik kipróbálták a beach golfot, legyenek gyerekek vagy akár nagyszülők, úgy gondolom, itthon is rengeteg lehetőség lenne színesíteni a segítségével a sportolási és szórakoztatási palettát. Valószínűleg nem mindenkinek adatik meg, hogy kiutazzon egy ilyen képzésre Olaszországba, ezért jövőre szeretnék majd visszamenni és elvégezni a következő intruktori szinteket is, hogy ha lesz rá igény, akkor akár a TF-en is tarthassunk majd hivatalos Beach Golf Instruktor képzést. Ezáltal minél több, a sporttal foglalkozó szakembernek biztosítani a lehetőséget arra, hogy egy olyan, jelenleg még különlegességnek számító sporttal színesíthesse a repertoárját, amit szinte bárhol bevethet, kezdve az egyszerű szórakoztatástól és animációs programoktól, a céges promóciós rendezvényeken keresztül, egészen a csapatépítésekig.

Aki pedig szeretne többet megtudni a beach golfról, esetleg jövőre szeretne kimenni Olaszországba és ott elvégezni az első szintű instruktori képzést, az keressen meg bátran a TF-en.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés