Golfszimulátor akadémia, avagy miért jó a téli felkészülés? I.rész

 Telefonon kérdeztük Lehoczky Gábort, aki igencsak otthon van a szimulátorok háza táján.

Telefonon kérdeztük Lehoczky Gábort, aki igencsak otthon van a szimulátorok háza táján.

„Köszönjük az időjárásnak, hogy eddig kegyes volt hozzánk, de lassan eljön az indoor golf időszaka. A téli felkészülés a legalkalmasabb arra, hogy kisebb-nagyobb korrekciókat végezzünk a swingünkön, majd begyakorolhassuk, mire újra elkezdődik az outdoor golfszezon.  

Mielőtt hozzákezdenénk a golfszimulátor akadémiához, előbb essen pár szó a szimulátorokról.

A mai modern szimulátorok szinte tökéletesen imitálják az elütött labdánk repülését, landolását a virtuális golfpályán. Olyan információkkal szolgálnak, amelyek bizonyos szinten nélkülözhetetlenek a további fejlődés érdekében. Kiegészítve képalkotó rendszerekkel, még jobban érthetővé, láthatóvá teszik a hibákat. Elengedhetetlen kiegészítője a téli, de akár az egész éves felkészülésnek, gyakorlásnak, szórakozásnak. Ma már Budapesten, több helyen is találunk indoor golf clubokat.  

Alapvetően 3 fő csoportba oszthatjuk a golfszimulátorokat.

 

Az első csoportba tartoznak az ütőfej érzékeléséből kalkuláló szimulátorok. Ezek infravörös szenzorok által, vagy felülről megvilágított és alul fényszenzorokkal működő érzékelő egységek, jellemzően az aljzatba telepítve helyezkednek el.

Ez a rendszer az ütőfej mozgásából, matematikai számítások alapján mutatja az ütés várható eredményét. Ilyenek például az Optishot, P3Pro, DancingDogg. A ProTee United is hasonló elven működik, de itt már találunk labdakövető szenzort, sőt kamerát is. A pontosságuk nagyrészt a felhasznált szenzorok számától is függ, elég jók, de az anomáliákat nehezen kezelik shank, top, fat, wedge ütések. A pontosság növelése érdekében egyes eszközök az ütőkre ragasztott reflex csíkok használatát is igénylik. Tapasztalatok szerint, bár igen jó a védelem, de stresszes az ütések kivitelezése úgy, hogy alul egy érzékelő elektronika van a labda alatt, illetve az elütő szőnyeg emiatt nem folyamatos.

Másik gyakori, ismert típus a FullSwing, amely két infravörös hálót (kaput) képez a repülő labda előtt. Az ezen áthaladó labda irányából, sebességéből, emelkedési szögéből kalkulálja a várható röppályáját. Igen pontos, itt már a labda valós mozgásából, repülési ívéből számolja ki a program a várható végeredményt.

Igen könnyű a kezelése, megbízhatóan működik, viszont egy igen fontos adatot a labda pörgését csak korlátozottan tudja értékelni. Természetesen a mai kihívásoknak megfelelve és kiegészítve a spin kamerával, már teljes értékű rendszert képez. Itt egy általános, mindenki által ismert elütő szőnyegről végezzük az ütéseket. Ám az erős környezeti fényhatások, villanó fények megzavarhatják a játékost.

A harmadik típus, felel meg legjobban a mai elvárásoknak, amit a Trackman eszköz használata hozott létre. Forradalmasította, pontosította a labda repüléséről szóló elméleteket. Ezek a berendezések az elütést követően a labda pörgéséből számolják ki a várható végeredményt.

Ilyenek a Foresight GC2, Trackman, Flightscope, vitathatatlanul a legpontosabb eszközök manapság. Működésük egy stereoscopic kamerarendszerből áll, amely másodpercenként akár 10000 képet is készít a labdáról. Több kamera is követheti a normál szőnyegről elütött labdánkat.

Az elütést követően a vertikális és horizontális irányú pörgést és az indulási irányokat is egyidejűleg elemzi, az így kapott, igen pontos adatokból számítja ki a várható röppályát. Van olyan készülék, amely egy labdakövető doppler radarral is kiegészül. Mobil, kül- és beltéren egyaránt használható eszközök, így az egész szezonban segíthetik a felkészülést.  

Hasonlóak jók az előző generációs, highspeed kamera rendszerrel működő berendezések is, mint a Sportscoach, Aboutgolf, TruGolf, ParTgolf. Itt is a kamerák figyelik a labdánk mozgását, csak kicsit távolabbról. Ezek érzékenyek lehetnek a környezeti hatásokra, mint infrasugárzók, hőmérsékleti változók. 

Az árak a néhány száz dollártól akár az 50-60ezer dollárig is tarthatnak, természetesen sok egyéb meghatározó körülmény is befolyásolhatja döntésünket, mint a mobilitás, a szükséges kialakítás költségei és a felhasználás módja, célja. A téli felkészülés során a prioritásnak megfelelően kell kiválasztani, hogy melyik rendszert preferáljuk. A labdakövető rendszerek ugyan a legpontosabbak, viszont az értékeléshez, az ok-okozati összefüggések megértéséhez egy oktatóra is szükség lehet..."

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
5
8
9
12
14
15
19
21
22
23
27
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés