Footgolf a KERT-ben

 Félreértés ne essék, nem az otthoni gyakorlásról lesz szó. A KERT, azaz a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság tisztelte meg sportágunkat, hogy idei harmadik számukban terjedelmes írást közöltek sportágunkról, amit most itt közreadunk.

Félreértés ne essék, nem az otthoni gyakorlásról lesz szó. A KERT, azaz a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság tisztelte meg sportágunkat, hogy idei harmadik számukban terjedelmes írást közöltek sportágunkról, amit most itt közreadunk.

Footgolf, a legerősebb ötvözet

Az amerikaiak egyszerűen csak úgy jellemzik, ez a legjobb játék, amit valaha felfedeztek. A labdarúgás minden másnál népszerűbb a sportok közül. Rengetegen űzik amatőr és profi szinten. A golf igazán elegáns játék, gyönyörű környezetben, szabad levegőn az ember észrevétlenül gyalogol kilométereket a zöldben, miközben folyamatosan koncentrálnia kell, hogy minél jobban közelítse meg a célt, és a lehető legpontosabban célozzon, mikor már elérhető távolságban van a lyuk.

Hogy mi lesz abból, ha ezt a kettőt egyesítjük? A világ legerősebb ötvözete, a footgolf. Szinte minden a golf szabályainak és menetének megfelelően történik, a helyszín is a golf pálya, ám a nagy különbség, hogy sehol egy ütő és kis fehér labda. A footgolfot ötös méretű focilabdával és természetesen lábbal játsszák megfelelő méretű lyukakra. A játékos az elrúgóponttól indulva igyekszik minél kevesebb lövéssel a lyukba rúgni a játékszert. Csak első hallásra ilyen egyszerű, aki próbálta, tudja, hogy a dombok, lejtők, bunkerek, tavak komoly akadályt képeznek, hogy eljusson valaki a cél közelébe, az, pedig, hogy pár méterről be is menjen a labda, komoly koncentrációt igényel. Mindezt ráadásul tizennyolc szakaszon kell megismételni.

Már hat éve, hogy Hollandiából indult hódító útjára a sportág, ami nagyon hamar, már akkor, 2009-ben elérte hazánkat is. Gelencsér Gábor ekkor megalapította az Első Magyar Footgolf Egyesületet, azóta több klub is született, és nincs olyan verseny, mikor ne lenne új játékos, aki kipróbálja a speciális játékot. 2011-ben a Finnország ellen készülő labdarúgó válogatott is próbára tette képességeit, és a sportág osztatlan sikert aratott a játékosok körében. Mind Egervári Sándor, mind a válogatott labdarúgók elismerően nyilatkoztak a játékról, melyet végül Király Gábor nyert meg. 2011 szeptemberében rendezték az I. Footgolf Csillag Fesztivált, melyen nem csak tapasztalt footgolfosok, hanem közismert sportolók, médiaszemélyiségek mérték össze tudásukat. A versenyzők között Güttler Károly, Zubor Attila, Tóth Norbert, Fehér Csaba és Gianni Annoni is tesztelte lyukérzékét.

Magyar sikerek Európa szerte!

2011-ben a sportág őshazájában, Hollandiában zajlott az a viadal, ahová a szervezők a magyar csapatot is meghívták. A négy főt számláló magyar kontingensből hárman is bejutottak a legjobb 36 közé. A legjobb 18-ban hazánkat már csak Gelencsér Gábor és Antal Csaba képviselte, utóbbi végül – óriási bravúrt elérve – ezüstéremmel a nyakában térhetett haza. A verseny után csapatunk alig győzte fogadni a gratulációkat, többek között olyan korábbi holland válogatott labdarúgóktól, mint Barry van Galen és Michel Kreek. Ennél még nagyobbat
húzott a magyar footgolf társadalom, mikor 2012-ben, Kisorosziban, a Magyar Golf Club gyepén megrendezte az első világbajnokságot.
Nyolc ország részvétele mellett Lengyel Béla diadalmaskodott, ráadásul a dobogóra is két magyar, Németh Péter és a korábbi válogatott labdarúgó, Fehér Csaba állhatott. A hazai és nemzetközi footgolf élet szárnyra kapott innentől kezdve, hiszen a vb alatt megalakult a Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG), melynek jelenleg is alelnöke Gelencsér Gábor, az Első Magyar Footgolf Egyesület és azóta a magyar
szövetség elnöke. Még 2012 szeptemberében, ismét Hollandiában gyülekeztek a legjobb footgolfosok egy nemzetközi viadalon, és a versengés még nagyobb magyar sikert hozott. Az első helyezett Simon Wetzel mögött ugyanis Lengyel Béla – korábbi világbajnok – és
Gelencsér Gábor végzett. A mezőny erősségét jól jelzi, hogy olyan korábbi holland labdarúgó világsztárok is cipőt húztak, mint Roy Makaay és Ronald de Boer. A kiváló tendencia pedig Angliában folytatódott, ahol csapatunk a bajnoki címen túl az ezüstérmet és két 5. helyezést is bezsebelt.

2014-ben indult útjára a Footgolf Országos Bajnokság (FOB), ahol Lengyel Bélát szinte veretlenül koronázták meg, sőt, az első ízben kiírt kontinentális sorozat, a European Footgolf Trophy Tour (EFTT) végén harmadikként zárt. Idén a hazai bajnokság a Kisorosziban található otthonán kívül zirci helyszínnel is bővült, valamint egyre több helyen van kilátás arra, hogy a footgolf is teret nyerjen a golf klubokban. Kisorosziban, Zircen és Monoron is bebizonyosodott már, a golf és a footgolf tökéletesen elfér egymás mellett. Az EFTT is egyre több versenyzőt vonz, a tizennégy állomásos sorozat utolsóelőtti felvonása éppen Kisorosziban lesz október első hétvégéjén, ahol sok kérdésre választ kaphatunk, akár már a bajnokot is itt avathatják. A szponzorok is kezdik felismerni a játékban rejlő lehetőségeket, a nemzetközi és nemzeti tornákon egyre komolyabb pénzösszegért is versengenek a játékosok, természetesen egyelőre az Egyesült Államok viszi a prímet.
Ahogy fent is jeleztük, Lengyel Béla a regnáló világbajnok, ugyanis a labdarúgáshoz hasonlóan négy évet kell várni a következő vb-re. Január elején Argentínában rendezik a második világbajnokságot, ahova természetesen a világ minden pontjáról a nemzetek legjobbjai kvalifikálhatják magukat az országos selejtezőiken.

Hitvallás

A Magyar Footgolf Szövetség és a szervezethez tartozó klubok célja a footgolf imázsképének kialakítása, a sportág fejlesztése, a golf hagyományának és etikájának megőrzése, a nemzetközi szabályok alapján a sportág versenyrendszerének szervezése, valamint a sport erkölcsrendszerének érvényre juttatása. A szövetség képviseli tagjainak érdekeit a sporttal foglalkozó állami szervek, a helyi önkormányzatok és társadalmi szervezetek előtt, valamint a nemzetközi sportéletben. A szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a sportág kultúráját meghonosítsa annak versenyzői között. A legfontosabb vezérelv az, hogy a pályán mindig tekintettel kell lenni a többiekre, a biztonság és az odafigyelés nélkülözhetetlen eleme a játéknak. Fentiekkel a footgolf a mindennapokra és a közéletre is kiható
viselkedésformáló tevékenységet fejt ki.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés