Újabb gyöngyszem épül Magyarországon

A Zala Springs golfpályán járt Bruce Charlton, a Robert Trent Jones, Jr. iroda tervező vezetője és elnöke, hogy személyesen ellenőrizhesse a kivitelezést. Bruce Charlton:"Világszínvonalú pályát építünk, amelyre újra és újra vissza akarnak térni a kezdő és a profi játékosok is."

A Zala Springs golfpályán járt Bruce Charlton, a Robert Trent Jones, Jr. iroda tervező vezetője és elnöke, hogy személyesen ellenőrizhesse a kivitelezést. Bruce Charlton:"Világszínvonalú pályát építünk, amelyre újra és újra vissza akarnak térni a kezdő és a profi játékosok is."


A világhírű Robert Trent Jones Jr. iroda vezető tervezője és elnöke szerint Zalacsányban olyan golfpálya épül, amely minden szintű játékosnak tartogat kihívásokat. Bruce Charlton lapunknak elmondta, a Zala Springs golfpályáján a tökéletes kivitelezés mellett is tudják tartani a menetrendet, augusztus végére a teljes pálya játszható lesz.

– Robert Trent Jones Jr. cégének elnökeként és vezető tervezőjeként mivel foglalkozik pontosan?
– Mindet tervet és kivitelezést nyomon követek, s a megrendelőkkel való tárgyalásokban is részt veszek. Az utóbbi öt-hat évben még intenzívebben veszek részt minden projektben, ugyanis egyre több golfpálya épül a világban. Nagyon szeretek építkezés közben kijönni a pályákra, ide különösen szívesen jövök, hiszen hasonló a klíma, mint Iowa államban, ahol felnőttem. Borzasztóan izgalmas fázisában van ez a munka, hiszen nő a fű, alakul a táj, a pálya felén már játszanak is.

– Elégedett a munka előrehaladásával?
– Mivel ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, az előrehaladást nem lehet siettetni. Szerencsére itt kiváló a klíma, a golfszezon idején nagyon kellemes az időjárás, és a fű növekedésének is kedvez. Tartjuk a menetrendet. Kilenc lyuk már játszható, és augusztus végéig mind a 18 elkészül. Nagyon sok munka van még hátra, de ez a projekt fontos nekünk, optimisták vagyunk. A Zala Springs lesz a magyar golf zászlóshajója.

– Egyelőre gyerekcipőben jár a golf Magyarországon. Ez nem tántorította el a feladattól?
– Dehogy, hiszen éppen ettől izgalmas! Az a célunk, hogy megépítsük A Magyar Pályát, csupa nagybetűvel. Azt akarjuk, hogy ha valaki Magyarországra utazik, a golfpartnerei azt mondják neki: a Zala Springst egyszerűen nem hagyhatod ki! Ennél a projektnél a tulajdonosi hozzáállás is lenyűgöz. Százmilliárdos beruházásról beszélünk, de nem csak pénzről, hanem időről, energiáról is szó van. Minden elismerésem az övék, amiért bele mertek vágni ebbe a vállalkozásba és a ránk is jellemző lelkesedéssel követik nyomon.

– Mi jellemzi a pályát, amit megálmodtak?
– Az első pillanattól célunk olyan pályát építeni, amely megfelel a legmagasabb nemzetközi követelményeknek, kielégíti akár a világsztár játékosok igényeit is. Aki rálép erre a pályára, azonnal látja, hogy milyen tökéletesen, hihetetlenül gondosan van kivitelezve. Tökéletesek a körülmények is, hiszen hatalmas, tágas terület áll a rendelkezésünkre. Olyan pályát építünk, amely meglepetéseket, kihívásokat tartogat a profi játékosoknak, de a kezdőknek is élvezhető. Vannak pályák, amelyeket az emberek egyszer játszanak csak végig, ide viszont újra és újra vissza akarnak majd térni.

– Háromemeletes, háromezer négyzetméteres klubház épül a pályára éttermekkel, koktélbárral, szimulátorszobával. Milyennek tartja a terveket?
– Imádom! A klubház modern, letisztult, a teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tóra és az utolsó, tizennyolcas lyukra. A dizájn és az elhelyezkedés is kiváló.

– Hogyan látja a Zala Springs jövőjét?
– A Zala Springs igazi felfedezetlen gyöngyszem, ami felteszi Magyarországot az európai golf térképére. A golfozók egy kicsit őrült emberek, igazi megszállottak, egy jó pálya kedvéért hajlandóak utazni. Egy hétnél is többet eltölthetnek itt úgy, hogy nem unnak rá a pályára, és akkor még nem is beszéltünk róla, mennyi mindent kínál a környék, a borkóstolásoktól kezdve a termálfürdőkig. Tökéletes golfos nyaralást lehet itt eltölteni. Augusztus végéig játszhatóvá válik a teljes pálya, terjedni fog a híre, és egyre többen jönnek majd ide. A golf világában a szájhagyomány a legfontosabb, bármilyen hirdetésnél többet ér, ha a játékosok ajánlják egymásnak a pályákat.

- Adja magát a kérdés: hogyan lesz valakiből golfpályatervező?
– Hagyománya van a családomban a golfnak, alighanem a véremben van ennek a sportnak a szeretete. Gyerekkoromban még akkor is pályaterveket rajzolgattam, amikor a templomba mentünk – édesanyám meg is tartotta az összes rajzomat. Az arizonai egyetemen tájépítészetet tanultam, és alig pár hónappal a diplomázásom után kaptam egy telefonhívást Robert Trent Jones Jr. cégétől, hogy van egy üresedés. Emlékszem, karácsony előtt voltam náluk interjún, és újév után már a csapat tagja voltam. 1981-et írtunk ekkor. Azóta bebizonyosodott, hogy Roberttel sok mindenben hasonlóan gondolkodunk, noha különböző emberek vagyunk. Rengeteg hasznos tanácsot adott nekem, új látásmóddal ismertetett meg. A közös alkotómunkában nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymás ötleteire, de ki tudjuk mondani azt is, ha egy felvetés nem jó.

– Több mint három évtized után is ugyanúgy lelkesedik a munkája iránt?
– Legnagyobb részét annyira élvezem, hogy szinte nem is tekintem munkának. Fantasztikus dolog létrehozni olyan helyeket, ahol az emberek jól érzik magukat, megtalálni a pálya és a neki otthont adó természet összhangját és megismerni más kultúrákat, az embereket, akik játszani fognak a pályán. Ennek a hármas egységnek a biztosítása a munkám legizgalmasabb és egyben legfontosabb része.

– A 2015-ös év fontos mérföldkő a cég életében, hiszen egyik pályájuk adhat otthont a US Open bajnokságnak.
– A Seattle-hez közeli Chambers Bay pályát 2007-ben építettük, s már a következő évben beválogatták a világ egyik legnagyobb bajnoksága, a US Open helyszínei közé. Az elmúlt hat évben erre a versenyre készítettük fel. Beszédes egybeesés, hogy utoljára 1970-ben választottak be új pályát a US Open helyszínei közé, és azt éppen az idősebb Robert Trent Jones tervezte.


A tágas tér a legnagyobb luxus
Zalacsányban óriási, gyönyörű terület áll a rendelkezésünkre a Robert Trent Jones Jr. tervezőiroda által megálmodott golfpálya kivitelezésére – hangsúlyozta Garry Ashfield, aki maga is a helyszínen felügyeli a Zala Springs munkálatait. A GolfEast vezetője kiemelte, “a tágas terület a legnagyobb luxus”, hiszen a világ számos, fejlett golfkultúrával rendelkező országában ez nem áll rendelkezésre, a játékosok gyakran szűk pályákra szorulnak. Mint mondta, a pályában rengeteg a lehetőség, kialakításakor sikerült összhangba kerülni a természettel, a legtöbb fát meg is tudták hagyni. “A Robert Trent Jones Jr. iroda a csúcson van, nem érik be a második legjobbal, és ez számunkra is fejlődési lehetőséget jelent” – tette hozzá.

Forrás: Zala Springs


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés