Iskolapadból a pályára!

 Sárközi Richard, profi golfoktató ismét bizonyítja: ha van miért (kiért) küzdeni, akkor azért érdemes erőfeszítéseket tenni. Arról a többedmagával kidolgozott junior programról beszélgettünk, amely lehetővé teszi az általános iskolás diákoknak, hogy közelebbről megismerhessék a golfot. Vallja, hogy a magyarok igenis tehetségesek ebben a sportban is, csak a lehetőséget kell megadni nekik!

Sárközi Richard, profi golfoktató ismét bizonyítja: ha van miért (kiért) küzdeni, akkor azért érdemes erőfeszítéseket tenni. Arról a többedmagával kidolgozott junior programról beszélgettünk, amely lehetővé teszi az általános iskolás diákoknak, hogy közelebbről megismerhessék a golfot. Vallja, hogy a magyarok igenis tehetségesek ebben a sportban is, csak a lehetőséget kell megadni nekik!

Richárd az utóbbi időben nem, mint profi versenyző hallat magáról. Sokáig a családja mellett, a versenykarrier volt a központban. Most viszont az egy időre háttérbe szorult, és az edzői pályát részesíti előnyben olyannyira, hogy ezen belül is a legnehezebb utat választotta: a Barcsay Jenő Általános Iskola 9-11 éves tanulóival kezdett el foglalkozni, a testnevelés órákon. Közülük a legtehetségesebbek golfpályán gyakorolhatnak, edzhetnek a 2014-es év golfedzőjével. Az igazgatónővel és a tanári karral összefogva beemelték a golfoktatást a testnevelés órák keretébe, hogy a fiatalok játékosan, ügyességi feladatokon keresztül, ütőt ragadhassanak - putt-ot, chipet, a helyes beállást megtanulva - próbálhassák ki, ezt a gyönyörű sportot. Az iskolai golf ötlete 2013-ban született meg.

HG: Milyen eredményeket ért el a junior program az első évben?

A 2014-es évet stabilan 17 gyerekkel fejeztük be, akik hétről-hétre kijártak a golfpályára. A téli indoor szezonban is - az ünnepeket kivéve - tízen edzettek. Amikor tehettük mentünk a golfpályára gyakorolni. Nagy öröm, hogy a 2015-ös év elején még 20 gyerek csatlakozott hozzánk, így közel 40-en vagyunk, akikkel az iskolai snag golfon kívül, külön is foglalkozom. Ők egytől-egyig tehetségesek! Nyilvánvaló, hogy az iskolai tesi órákon mindenkivel igyekszem megismertetni a golf alapjait, de azokat a gyerekeket viszem ki a pályára, akik tehetségesek, illetve akikben van fantázia és érdemes velük foglalkozni. Fontos, hogy folyamatosan éreztessem a gyerekekkel, hogy igenis tehetségesek és ez a szülőknek is tetszik.

Célom, hogy 3 éven belül egy olyan bázist alakítsak ki vagy, ha úgy tetszik, egy Akadémiát hozzak létre, ahol 80-100 olyan tehetséges gyerek üti a labdát, akikből tud a magyar golf meríteni. Vallom, hogy a magyarok igenis tehetségesek csak a lehetőséget kell megadni nekik!  Fő gond az, hogy a golfnak nincs kultúrája nálunk, mi csak az olimpiára figyelünk. Ezért jött jókor, hogy a golf visszakerül az olimpiai sportágak közé. Lesz példa a fiatalok előtt, lásd Rózsa Csillát, hogy igenis el lehet oda jutni, ha tehetséges és szorgalmas vagy!

HG: Mennyi időt töltesz az iskolában?

Minden héten 10-14 órát adok le. Már teljesen rutinná vált. A gyerekeimmel együtt indulok. Ők a tanterembe mennek, én meg a tornaterembe snag golfot oktatni. Annyira várom, hogy soha nem gondoltam volna. Hihetetlen érzés, amikor bejönnek a tornaterembe és azt mondják: „jaj de jó, hogy megint golfozunk!” Na ezért a feelingért megéri ingyen edzeni a gyerekeket. Ők őszinték, ha egy gyereknek valami nem tetszik, azt megmondja.  

HG: Mi lehet az oka, hogy ennyi gyereket el tudtál hozni az iskolapadból a pályára?

A kulcs az ingyenesség és az elszántság. 10-14 óra hetente nagy áldozatokkal jár, hiszen az edzőknek ez pénzkiesés, mert nem tud abban az időben pénzért oktatni. A másik, hogy tudatosítom a gyerekekben, hogy tehetségek. Tehetséget keresek és ez a szülőknek is tetszik.

Nagy szerencse, hogy a Barcsay Jenő Általános Iskola sport centrikus: hegymászás, asztalitenisz, kosár, atlétika is szerepel az oktatási programban. Szakképzett emberek tanítják a gyerekeket! Az egyik atlétika tanár például olimpián is indult és ő, Rózsa Csillával együtt, kitűnő példakép. Tudatosul a gyerekekben, hogy hova lehet eljutni, ha az ember tehetséges és szorgalmas. Fontos, hogy sokféle sportágat űzzenek, hiszen a golf egyoldalú, fontos, hogy más izomzat is erősödjön. Három dolog kell a sikerhez: a szülő, aki kihozza az edzésre, a gyerek, hogy akarja, és az edző, hogy a maximumot adja a gyereknek és a maximumot próbálja kihozni belőle. Élvezem ezt csinálni, és ha már csak annyit tudok a gyerekért tenni, hogy az életben kapnak még egy pluszt a golf által, már megérte. Ez annyira csodálatos sport, hogy életük végéig tudják játszani, még ha nem is lesz belőlük profi.

HG: Mesélj egy kicsit az oktatói stílusodról! Hogyan zajlik nálad egy edzés?

Nagyon fontos, hogy a gyerekekkel megtaláljuk a közös hangot. Nincs csúnya beszéd az órán, fontos az egymás iránti tisztelet. Ha valaki csúnyán beszél annak 50 guggolás. Nem hiszem, hogy 3X50 guggolás után még 50-et akarna valaki guggolni. Fontos az is, hogy a csapat erős legyen, erős bázis. Szokták mondani egységben az erő vagy azt is, hogy „Sok lúd disznót győz”. Sokan egymást sarkalják a jobb teljesítményre, hiszen a gyerekek szeretnek győzni! Minden órán csinálok versenyt, a legjobb fiú és a legjobb lány kap egy-egy labdát, és Baldauf Laci barátom felajánlott egy egész doboz (40 db) xl-es sportszeletet.

A szombati külön edzésen 4 órát edzünk. Olyan szituációt készítek elő nekik, ami életszerű, hogy ne 16 évesen kerüljenek olyan helyzetbe, hogy ne tudják kiütni az erdőből a labdát, mert mondjuk nem a megfelelő ütőt választják. Az első órában putt-olunk, majd a fák mögüli ütéseket gyakoroljuk. A harmadik órában homokütés van, és végezetül hosszúkat ütünk. Elég kemény, feszes edzést tartok nekik. A cél a nemzetközi versenyeztetés!

HG: Mi a helyzet a fiaddal, Ricsivel?

Elég régóta golfozik, gyakorlatilag amióta jár, gyakorol. A golf mellett több sportba is belekóstolt: labdarúgás, kosárlabda, thaibox, úszás, atlétika. Sőt most már amerikai focira is jár, de természetesen a golf élvez prioritást, csak ő ezt nem tudja. Egy héten négyszer gyakorolunk. Különböző nyereményekkel próbálom ösztönözni jobb teljesítményre. Minél jobb score-t játszik, a tét természetesen tovább nő. Ő nem korosztályos elütőről játszik, hanem hátrébbról. A lényeg, hogy minél többet üssön és gyakoroljon.

HG: Régóta várjuk, hogy az úgynevezett golf boom végre eljöjjön Magyarországra, ahogy a környező országokba. Szerinted mikor jöhet?

Mint említettem, a golf olimpiai sportággá válása sokat segít ebben, mivel mi magyarok fokozott figyelemmel kísérjük ezt a világeseményt. Amikor aktívan versenyeztem, döntögettem a pályacsúcsokat, megnyertem a Magyar Nyílt Golfbajnokságot, 9 ütéssel verve Bernd Wiesbergert. Ő mára bent van a világ Top 50-jében. Láthatjuk, hogy hol tart most ő és hol én. Akkoriban a Golfszövetségnek nem volt lehetősége támogatni engem. A mostani szövetség olyan támogatás nyújt a gyerekeknek, hogy ez ki kell használniuk. Becsüljék meg a támogatást, ez igenis nagy dolog!  

Nézzük csak meg a juniorokat. Nagyrészt támogatás kérdése ki hova jut el, természetesen a tehetség és a sport iránti alázat mellett. Ezek a 9-11 éves gyerekek, akikkel foglalkozom, nem egy, hanem öt, vagy nyolc kosárnyi labdát is elüthetnek, és igen, eredményt így lehet várni. Ez egy hosszú folyamat, de szép jövő előtt állunk, mert mint mondtam, a magyarok tehetségesek, csak a lehetőséget kell megadni nekik!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés