Felemás kezdés Woodstól

Tiger Woods két ütéssel par felett zárta a Waste Management Phoenix Open első napját, így a 64-es kört teljesítő Ryan Palmertől összesen kilenc ütéssel van lemaradva. Woods csapongó formát mutatott, drive-jai messze nem voltak annyira pontosak, mint a decemberi Hero-tornán, ugyanakkor hosszra kifejezetten jó volt. A volt világelső az első köre során mindössze két birdie-t ütött, viszont volt egy eagle-je, ilyet 2013 óta nem láthattunk tőle.

Tiger Woods két ütéssel par felett zárta a Waste Management Phoenix Open első napját, így a 64-es kört teljesítő Ryan Palmertől összesen kilenc ütéssel van lemaradva. Woods csapongó formát mutatott, drive-jai messze nem voltak annyira pontosak, mint a decemberi Hero-tornán, ugyanakkor hosszra kifejezetten jó volt. A volt világelső az első köre során mindössze két birdie-t ütött, viszont volt egy eagle-je, ilyet 2013 óta nem láthattunk tőle.

Tiger:

Óriási várakozás előzte meg a 2015-ös Waste Management Opent, hiszen 14 év után először Tiger Woods is a mezőny tagja volt. A volt világelső számára ez volt azonban mindössze a második torna az utóbbi hat hónapban, és ez valamint az edző és swing váltás alaposan rányomta a bélyegét az eredményére. Woods 73-as körrel zárt, tehát +2-vel fejezte be a napot. Az eredmény azt jelenti, hogy az éllovas és amúgy ihletett formában játszó Ryan Moore előnye kilenc ütés Tigerrel szemben. Woods nem ilyen kezdésről álmodhatott a TPC Scottsdale pályán, az első két szakaszát bogey-val zárta, a hármason par-t ütött majd jött egy dupla-bogey majd ezt követte az első birdie-je. Az első 9-en még egyboge-t begyűjtött, majd a hátsón egy újabbat. A 16-os ikonikus szakaszt par-ra hozta, viszont azt megelőzően a 13-as lyukon eagle-t ütött. Woods utoljára versenykörülmények között a 2013-as Bridgestone Invitational tornán ütött eagle-t… Tiger kártyájára a 17-esen még egy birdie felkerült a befejező szakaszt pedig parral fejezte be így 73 lett a vége.

Tiger szenvedett az elütéseivel, ahogy mondani szokás bejátszotta a pályát, ám ez a golfban inkább negatív jelző, mint dicséret. A számok is ezt a megállapítást tükrözik, 14 fairway-ből csupán 5-öt talált el Woods, ez bőven 40 százalék alatti teljesítmény ami igen gyengének számít ezen a szinten. Öröm az ürömben, hogy hosszra az elütései kifejezetten jónak tűntek, csak az iránnyal van gond. Woods az első kört a 6. legjobb átlaggal zárta ami a dirve-ok hosszúságát illeti (291). A 341 yard (311 méter) hosszú 17-esen például közel 310 méteres drive-ot ütött, ám ennek ellenére birdie-vel zárta a par4-est – kétszer puttolt - ami mutatja, hogy a gurításai sem voltak magabiztosak, ahogy a közelítő ütésekkel is meggyűlt a baja. Az önbizalommal ugyanakkor nem volt gondja, az évek óta nem túl szoros barátságot ápoló driverjával például 9-szer ütött az első kör során.

Woods az idény során eddig 22 körből 15-öt zárt par feletti eredménnyel, az első körei közül pedig csupán kettő volt par alatti. A volt világelső 1997-es első teljes idénye óta hétszer tudta megnyerni az idénynyitó versenyét, ám mostani játékából ítélve nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a nyolcadik sikerre alighanem még várnunk kell. Woods számára ha így játszik akkor még az is kérdéses, hogy vajon a CUT-ba befér-e, melyet jelenleg par-ra prognosztizálnak.

És a többiek:

A pénteki második napot Ryan Palmer várhatja az élről, aki 64 ütésből fejezte be az első napot. Az amerikai játékos bogey-mentes kört teljesített, öt birdie és egy eagle került fel a kártyájára. A háromszoros PGA Tour tornagyőztes Palmer (legutóbb 2010 Sony Open) nagyon pontosan játszott, mindössze négy fairway-t hibázott el (10/14) a greeneket viszont 83%-ban ütötte meg (15/18).

Palmer mögött Keegan Bradley áll a második helyen együttállásban Bubba Watsonnal. Utóbbi sorozatban kilencedik olyan körét teljesítette, amely során 70 ütés alatt zárt. Bradley hét birdie-t ütött a köre során, ám volt egy bogey-ja is, így jött össze a 65-ös kör. A bostoni golfozó számára igen különleges ez a hétvége, hiszen a vasárnapi Super Bowlon a kedvenc  csapata, a New England Patriots játszik a Seattle Seahawks gárdájával. Bradley egyelőre megfelelően koncentrál, igaz a fairway-hit százaléka ugyan olyan pocsék volt, mint Tigeré, jóllehet a greenek körül már jobban teljesített, hiszen 18-ból 16-ot a megadott ütésszámból talált el.

Ne feledkezzünk el a közönségkedvenc Phil Mickelsonról se, aki 69-es körrel kezdte meg phoenixi szereplését. A torna háromszoros bajnoka nem kisebb bravúrra készül, mint hogy negyedszerre is elhódítsa a győztesnek járó trófeát, ám elnézve az ellenfelek teljesítményét nem lesz könnyű dolga.

Feltétlenül ki kell emelni az argentin Angel Cabrerát aki szinte tökéletes kört teljesített. A veterán játékos 18 fairway-ből 17-et ütött meg és a greenekből is csupán egyet hibázott el 67-es köre során. Rajta kívül hasonlóan jó green-regular statisztikával csak Zach Johnson és Shawn Stefani zártak.

A mezőny több tagja amúgy sötétedés miatt nem tudta befejezni a torna első napját, ők pénteken túlóráznak egy kicsit.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés