Egy világlátott sportoló szemével

 Nincsen ahhoz fogható élmény, amikor egy ízig-vérig sportolóval van alkalmunk találkozni. Ilyen embert ismerhettem meg az ír származású Gearoid OSullivanben is, aki olyan elszántsággal és megszállottsággal űzte a különböző sportágakat, ami példaértékű lehet mindannyiunk számára. 

Nincsen ahhoz fogható élmény, amikor egy ízig-vérig sportolóval van alkalmunk találkozni. Ilyen embert ismerhettem meg az ír származású Gearoid OSullivanben is, aki olyan elszántsággal és megszállottsággal űzte a különböző sportágakat, ami példaértékű lehet mindannyiunk számára. 

Mióta él Magyarországon?

Körülbelül tizenhat éve. Tizenhat évvel ezelőtt turistaként, hátizsákkal körbeutaztam Európát, ekkoriban a golfozást is abbahagytam. Az utat Prágában kezdtem néhány barátommal, majd vonatra szálltunk és Magyarországra jöttünk. A barátaim tovább akartak menni Bratislava-ba, Pozsonyba, de én szerettem volna több időt itt tölteni, ezért úgy döntöttem, hogy maradok. Barátaim végül Lengyelország felé vették az irányt, én viszont keletre vágytam. Elmentem hát a Népstadionba, vettem egy jegyet a Törökországba szóló buszra. Az utazás alatt összeismerkedtem egy párral, egy portugál férfival és egy 20-as évei végén járó magyar lánnyal. Elkezdtünk beszélgetni, egyik dolog jött a másik után, és végül három hét alatt beutaztuk Törökországot. A lánnyal dél-Törökországba szerettünk volna menni, a fiú viszont Ancorába. A társaság így két részre szakadt, és végül úgy döntöttem, hogy a lány miatt Magyarországon maradok.

Mikor és hogyan kezdett golfozni?

Írország dél-nyugati régiójában található West-Cork-ban születtem. Édesapám 1975-ben létrehozott itt egygolfklubot, családunkkal pedig körülbelül az út másik oldalán laktunk, szóval nagyon közel volt. Édesapám kezdett el megtanítani a játékra. Ő volt a klub kapitánya, alapítója, és mindemellett kiemelkedő játékosként számos nívós versenyen is részt vett, így a legjobbtól tanulhattam. Akkoriban a golf nálam még perifériára szorult, hiszen a focizás volt az első számú szenvedélyem.

Aztán, nem sokkal később apámnak új munkahelye lett, így Cork külvárosába költöztünk. Ott három golfpálya is megközelíthető volt húsz percen belül. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy a golf mindenki által elérhetővé vált, sok pálya volt a lakókörnyékhez közel, és akárcsak mi, számos gyerek suli után is lenézett néhány órát játszani. Ekkor ismertem meg a picth and putt játékot is, amit később nagyon megszerettem. Bár golfozni a barátaimmal mentem, de versenyezés szempontjából inkább pitch and putt bajnokságokon indultam.

Mit takar pontosan a Pitch and putt játék?

Írországban ez egy nagyon népszerű, golfhoz hasonló játék, tulajdonképpen a golfnak egy rövidített, kicsinyített, egyszerűsített változta. Írországban két ütővel (egy putterrel és a wedge ütővel), Európában hárommal (egy putterrel és kétwedge ütővel), illetve egy golflabdával kell játszani. Ugyanúgy 18 lyuk van, mint a golfban, csak rövidebb, par 3-as szakaszokkal, amik 20-70 méteresek. A játék így gyorsabb, és két ember akár 40 perc alatt is lejátszhat egy kört. A pitch and putt pályán azonban nem csak a szakaszok, de tulajdonképpen minden kicsinyítve van: akadályok (víz, bunker), fák, épített dombok, greenek stb.. A játék több szempontból is előnyös, egyrészt rövidebb idő alatt lehet egy kört végig vinni, mint a golfban, de rossz időjárási viszonyok közt is könnyebb játszani. A gyerekeknek illetve kezdő játékosoknak érdemes a pitch and puttal kezdeni, hiszen éppen a rövidsége miatt könnyebb megszeretni és belejönni a játékba. Ez is az oka annak, hogy a legtöbb híres ír pro, köztük Paul McGinley vagy Pádraig Harrington is pitch and puttal indították golfos karrierjüket. Mondhatni ez a golf előszobája, akárcsak a babáknál a járni tanulás: előbb mászni kell, csak azt követően állhat fel és teheti meg első lépéseit.

Magyarországon a Sonnengolf Klubban van egy 9 lyukas Picth and Putt pálya. Egy hasonló nagyon jó kezdeményezés lehetne Budapest környékén is.

A futball és a golf állítólag nagyon jól kiegészítik egymást. Ön mit gondol erről?

Igen, mindkettőhöz jó koordinációs és megfigyelőképesség kell. Én a foci és golf mellett teniszeztem is, és az 1980-as években, fiatal felnőttként négy-öt különböző sportot is űztem. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a gyerekeknél, hogy minél több sportot nem csupán kipróbáljanak, de aktívan is űzzenek. Persze a világ változik, ma már a fiataloknak jóval többet kell tanulniuk, így nincs túl sok idejük, vagy éppen energiájuk, kedvük az aktív kikapcsolódásra, de elmondhatatlanul sok előnnyel jár a sportolás.   

Említette, hogy Magyarországra költözésekor abbahagyta a golfozást. Mikor és hogyan kezdett el újra, intenzívebben játszani?

Magyarországra érkezésem után is még a focizás volt az elsőszámú szenvedélyem.Néhány itt élő honfitársammal 1996-ban megalapítottuk a Budapest Celtic futball klubot, melynek később én lettem a kapitánya. Írországban, fiatalkoromban a Division II-ben játszottam. A klub alapítása után két évvel, 1998-ban csatlakoztunk a Budapest League (BLSZ) Division IV-hez. A csapatunk a Vasasban edz, és jó kapcsolatot ápolunk a Fradival is, az ő pályájukon is többször tréningeztünk. Ma már sajnos nem vagyok aktív tagja a klubnak, hét évvel ezelőtt hagytam abba a focizást, kiöregedtem a játékból. Azóta a Budapest Celtic új vezetést kapott, akik folytatják a klub irányítását. Bár annak idején elsősorban a Magyarországon élő külföldiek számára alapítottuk a klubot, ma már egyre több magyar játékos csatlakozik hozzánk.

A klubnak három csapata van, ebből egy a harmincöt év fölötti játékosoknak. Két évvel ezelőtt elkezdtem játszani ebben a csapatban, de sajnos nem tudtam folytatni. Kellett egy új szerelem, egy új sport, ami függőséget okoz, és amit a golfban találtam meg. Három-négy éve vettem fel újra az ütőt, azóta rendszeresen játszom.

….

Gearoid OSullivannel folytatott beszélgetésünk második felében, ír játékosunk részletesen kifejti a magyar golffal kapcsolatos megfigyeléseit, és kívülállóként, világlátott utazóként értékes tanácsokkal is szolgál a jövőre nézve. A teljes cikk a Kincses Kalendáriumban, illetve a Hungarian Golf Magazin online kiadásában lesz olvasható.   


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés