Ryder Kupa: Európa harmadszor!

Az európai válogatott 16 ½ - 11 ½ arányban legyőzte az amerikaiakat, ezzel sorozatban harmadszorra hódította el a Ryder Kupát. A siker fő letéteményesei Rory McIlroy, Graeme McDowell és Martin Kaymer voltak, ám a játékosok szerint a kapitány, Paul McGinley volt a siker kulcsa.

Az európai válogatott 16 ½ - 11 ½ arányban legyőzte az amerikaiakat, ezzel sorozatban harmadszorra hódította el a Ryder Kupát. A siker fő letéteményesei Rory McIlroy, Graeme McDowell és Martin Kaymer voltak, ám a játékosok szerint a kapitány, Paul McGinley volt a siker kulcsa.

Az európai leginkább a Foursome játékokban bemutatott remeklésének köszönhetően 10-6-os előnnyel várhatta a vasárnapi egyéni meccseket. Az európaiak még a komoly előny birtokában sem bízhatták azonban el magukat, miért is tették volna, hiszen két évvel ezelőtt éppen ők voltak hasonló helyzetben, mégis fordítani tudtak. Ráadásul saját bőrükön is érezhettek korábban hasonló fájdalmas fordítást, hiszen 1999-ben az USA mutatott be hasonló bravúrt, abban a csapatban Lee Westwood és Sergio Garcia is ott volt, tehát ők tudták jól, milyen amikor kiéneklik a sajtot a szájukból.

Paul McGinley kapitány a csapat egyik legrutinosabb tagját, Graeme McDowellt küldte a csatatérre elsőként, akinek Jordan Spieth volt az ellenfele. G-Mac az elején elaludt, vagy pontosabban Spieth játszott ellenállhatatlanul. A fiatal amerikai az első 9-et három pontos előnnyel zárta, ám az északír a hátsó részén a pályának megfordította az eredményt. McDowell egymás után négy lyukat is birdie-vel teljesített, ezzel teljesen összetörte ellenfelét, majd a kegyelemdöfést a 15-ösön vitte be. Spieth szétesett, nem tudott megújulni így az európaiak növelték előnyüket.

Az európai győzelemhez nyertes meccsel járult hozzá Rory McIlroy is, aki ismételten bizonyította, hogy jelenleg a világon ezt a játékot senki sem játssza nála jobban. McIlroy ezúttal Rickie Fowlernek adott golfleckét, aki bár jó idényt zárt, a Ryder Kupán mégis betlizett. Fowlernek esélye sem volt McIlroy ellen, az északír 14 szakaszon -7-et játszott…

A legjobbját szintén vasárnapra tartogatta Martin Kaymer is, aki a Masters-győztes Bubba Watsont verte magabiztosan. Kaymer a 16-oson fogadhatta a gratulációkat, melyen egy chip-in eagle-el vetett véget a mérkőzésnek Watson nagy bánatára. Érdekes, hogy az amerikai csapatba a pontlistán első helyen bekerülő golfozó nem tudott egy árva pontot sem szerezni az idei Ryder Kupán.

Az európai csapatból Sergio Garcia is győzelemmel zárta az egyéni meccsét, amely nagyon izgalmasan alakult Jim Furyk ellen. Furyk a 15-ös szakaszig vezetett, ám itt Garcia egyenlített, majd a 16-oson átvette a vezetést melyet végül nem adott ki a kezéből. Az európaiak a Jamie Donaldson-Keegan Bradley összecsapáson biztosították be végső sikerüket, a walesi újonc 5 birdie-t ütött, ám a 15-ösön bemutatott közelítése párját ritkította, innentől fogva Európa már extázisban játszott, hiszen biztossá vált a siker. A végén még az is belefért, hogy Westwood kikapjon Jimmy Walkertől, viszont Victor Dubuisson felezett, ezzel pedig eldőlt, hogy a francia veretlenül zárja élete első Ryder Kupáját, amelyet kiindulva Dubuisson tehetségéből valószínűleg még számos követ majd.

Az amerikai csapatból csak Phil Mickelson, Matt Kuchar, Jimmy Walker és Patrick Reed tudott meccset nyerni, a többiek „feleztek” vagy kikaptak. Ki kell emelni Mickelsont és Reedet, ám különböző előjelekkel. Előbbi megsértődött, amiért Watson kapitány jegelte őt szombaton, utóbbi viszont újonc létére a legeredményesebb játékosa lett az amerikai válogatottnak. Annak a válogatottnak, amely ilyen-olyan okoktól vezérelve ezúttal sem tudott csapatként működni. Lehet felróni hibákat Tom Watson kapitánynak – nem játszatta péntek délután a szárnyaló ifjoncokat, Reedet és Spiethet, helyettük bedobta a Forsome játékban nem működő, túl kevés fairway-t ütő Mickelsont-Bradley párost, majd szombaton jegelte őket, miközben a Fourball játék során nyertek… - ugyanakkor az amerikaiak ezúttal is bizonyították, hogy valahogy a kohézió náluk nem működik. Nem annyira összetartóak, náluk nem érvényesül annyira erősen az egy mindenkiért, mindenki egyért alapelv.

Ezzel szemben a másik oldalon Paul McGinley kapitány kiválóan fogta össze csapatát, igaz korábban a Seve Trophy-n már bizonyított csapatvezetőként és hadvezérként. Ebből is látszik, hogy nem feltétlenül az a lényeg, hogy ki hány Major-t nyert pályafutása során – az amerikaiaknál ez az alap a kapitányválasztásnál – hiszen McGinley egye sem, sőt European Tour viadalt is csak négyet, viszont kiváló csapatjátékos és a kisujjában van a Ryder Kupa, ezt most tökéletesen bizonyította.

Európa végül16 ½ - 11 ½ arányban győzött az Egyesült Államok ellen, a legutóbbi 15 Ryder Kupából 11-et megnyert és ha az „amik” nem változtatnak valamint, akkor ez a mérleg két év múlva 16/12-re fog változni alighanem.

A Ryder Kupa 41. kiírását 2016-ban rendezik, a helyszín pedig a minnesotai Hazeltine National Golf Club lesz.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés