Ryder Kupa: közel az európai siker

 A második nap után az európai válogatott 10-6-ra vezet az Egyesül Államok csapata ellen a 40. Ryder Kupán. A szombati napot a péntekihez hasonlóan az amerikaiak kezdték jobban, ám a végén nem örülhettek, ugyanis az európaiak erődemonstrációt tartottak a szombati Foursome játék során. Paul McGinley együttese ugyanakkor nem bízhatja el magát, hiszen legutóbb az amerikaiak is hasonló előnyről kapta ki, de Európának is volt része hasonló vereségben, elég csak az 1999-es vereségre visszaemlékezniük.

A második nap után az európai válogatott 10-6-ra vezet az Egyesült Államok csapata ellen a 40. Ryder Kupán. A szombati napot a péntekihez hasonlóan az amerikaiak kezdték jobban, ám a végén nem örülhettek, ugyanis az európaiak erődemonstrációt tartottak a szombati Foursome játék során. Paul McGinley együttese ugyanakkor nem bízhatja el magát, hiszen legutóbb az amerikaiak is hasonló előnyről kapta ki, de Európának is volt része hasonló vereségben, elég csak az 1999-es vereségre visszaemlékezniük.

A szombati nap ismét a Four-ball játékkal vette kezdetét és az európai csapat ott folytatta, ahol péntek délután abbahagyta. A Justin Rose, Henrik Stenson kettős ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult, ezúttal ennek a Kuchar-Watson páros itta meg a levét. Stensonék eddig összesen 21 birdie-t jegyeztek a Ryder Kupa idei kiírása során, ez rekord gyanús teljesítmény. Az európai eufória azonban hamar elillant, a Furyk-Mahan páros ugyanis nagyon elverte a Westwood-Donaldson kettőst. Ha ez még nem lett volna elég, akkor a szemtelenül fiatal Reed-Spieth páros újabb győzelmet aratott, 5&3 arányban a Thomas Björn, Martin Kaymer kettős ellen. A torna történetének legfiatalabb párosa elképesztően magabiztos játékot mutatott be, meghálálva a kapitány, Tom Watson bizalmát. Az európaiak számára fél pontot még tartogatott a szombat délelőtt, de ennek a fél pontnak óriási volt a jelentősége. Ugyanis ezt a fél pontot Rory McIlroy és Ian Poulter hozták össze. Poulter pénteken betlizett, szombaton azonban parádézott, bizonyítva, hogy valóban megérte őt beválogatni. A 2012-es kiírás hőse hosszú puttokat értékesített, de voltak varázslatos vasütései is, végre azt a játékát nyújtotta, amiért méltán tartják a Ryder Kupák történetének egyik legjobb játékosának.

Szombat délelőtt – Four-ball

Rose, Stenson (EU)–Watson, Kuchar (USA) 3&2

Furyk, Mahan (USA)–Donaldson, Westwood (EU) 4&3

Reed, Spieth (USA)–Björn, Kaymer (EU) 5&3

McIlroy, Poulter (EU)–Walker, Fowler (USA) felezés (döntetlen)

Az európaiak egy pontos előnnyel várhatták tehát a délutáni Foursome játékot, míg az amerikaiak komoly önbizalommal. Tom Watson kevert egyet a lapjain, a Foursome játékban ezúttal nem indította a Mickelson-Bradley kettőst, így ők kihagyták a teljes játéknapot, valamint pihentette Bubba Watsont akinek a helyére Zach Johnsont nevezte Matt Kuchar mellé. Paul McGinley első párként a Donaldson-Westwood kettőst indította harcba, majd újra összerakta a Garcia-McIlroy kettőst, viszont szétszedte a Rose-Stenson sikercsapatot és a dán helyére Martin Kaymert tette be, valamint ezúttal is bedobta az első napon parádézó Dubuisson-McDowell kettőst.

Az amerikaiak a délelőtt mutatott formájukat a Foursome-ra már nem tudták átmenteni, mindössze fél pontot szereztek, ami azt eredményezte, hogy az európaiak 10-6-os előnnyel várhatják az egyéni mérkőzéseket.

Szombat délután: Foursome-játék

Donaldson, Westwood (EU)–Z. Johnson, M. Kuchar (USA) 2&1

Garcia, McIlroy (EU)–Furyk, Mahan (USA) 3&2

Kaymer, Rose (EU)–Spieth, Reed (USA) felezés (döntetlen)

Dubuisson, McDowell (EU)–Walker, Fowler (USA) 5&4

Paul McGinley csapata csupán négy pontra van attól, hogy magánál tartsa a Ryder Kupát, ám intő jel lehet az európaiak számára a két évvel ezelőtti kiírás, amely során az amerikaiak hasonló előnyről buktak hazai pályán történelmit. Ha ez még nem lenne elég, az európaiak saját példából is meríthetnek, 1999-ben - igaz idegenben - szintén 10-6-os előnnyel várhatták a vasárnapot, ám mégis kikaptak. A 40. Ryder Kupának tehát még messze nincs vége, az egyéni meccsek még megbolondíthatják a végjátékot, hiszen köztudott, a tornát általában mindig az a csapat nyeri – 75%-os valószínűséggel – amely az egyéni küzdelmeket jobban zárja.

A vasárnapi egyéni meccsek párosításai:

G. Mcdowell – J. Spieth

H. Stenson – P. Reed

R. Mcilroy – R. Fowler

J. Rose – H. Mahan

S. Gallacher – P. Mickelson

M. Kaymer – B. Watson

T. Bjorn – M. Kuchar

S. Garcia – J. Furyk

I. Poulter – W. Simpson

J. Donaldson – K. Bradley

L. Westwood – J. Walker

V. Dubuisson – Z. Johnson


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés