Ryder Kupa: Amerikai előnyben

 Pénteken reggel helyi idő szerint fél nyolc után nem sokkal kezdetét vette a 40. Ryder Kupa. A skóciai Gleneagles-ben megrendezésre kerülő viadal négy-négy párossal a Four-ball játékformában rajtolt el. Az európaiak jobban kezdtek, ám a végére az amerikaiak megfordították az állást és így előnnyel várhatják a Foursome-játékot.

Pénteken reggel helyi idő szerint fél nyolc után nem sokkal kezdetét vette a 40. Ryder Kupa. A skóciai Gleneagles-ben megrendezésre kerülő viadal négy-négy párossal a Four-ball játékformában rajtolt el. Az európaiak jobban kezdtek, ám a végére az amerikaiak megfordították az állást és így előnnyel várhatják a Foursome-játékot.

Hideg idő és lassú greenek várták a csapatokat Gleneagles-ben, az időjárás olyannyira barátságtalan volt, hogy az amerikaiak közül Phil Mickelson mindkét kezére kesztyűt húzott, Jodan Spieth pedig téli sapkában áll oda az elütőhöz.

Ami a Four-ball játék csapatösszeállításait illeti, az európai és az amerikai válogatott az alábbi felállásban kezdte a pénteki első napot:

Justin Rose, Henrik Stenson vs. Bubba Watson, Webb Simpson

Thomas Björn, Martin Kaymer vs. Rickie Fowler, Jimmy Walker

Stephen Gallacher, Ian Poulter vs. Jordan Spieth, Patrick Reed

Sergio Garcia, Rory McIlroy vs. Phil Mickelson, Keegan Bradley

A Rose, Stenson páros egy újonnan összeállított kettős, igazán jól muzsikált együtt, 5&4 arányban legyőzték a Watson, Simpson amerikai kettőst, így 1-0-ás vezetéshez juttatták csapatukat. Szintén nagyszerűen működött a Björn-Kaymer páros, ők korábban szintén nem játszottak még együtt. Kaymerék a Harmon-tanítványok ellen játszottak, Jimmy Walker és Rickie Fowler ugyanis mindketten a legendás edzőtől, Buch Harmontól tanulják a szakmát mostanság. A német-dán kettős 5 szakasz után 2up-ra álltak, és ezt az előnyt a 16-os szakaszra érve is tartották. Ott azonban a par 5-öst az amerikaiak zárták jobban, majd a 18-ason szintén birdie-t ütöttek, így felezéssel zárult ez a párharc.

A nap legnagyobb meglepetését a két újonc amerikai, Jordan Spieth és Patrick Reed okozták, akik alaposan elverték a Poulter/Gallacher kettőst. Előbbi 80%-os győzelmi mutatóval érkezett a skóciai kiírásra, nem tudta a szokásos megbízható játékát nyújtani, Gallacher pedig még kevésbé. Az európai kettős csupán egy birdie-t jegyzett, ám azt is már csak a párharc vége felé, ami csak arra volt jó, hogy a 14-es szakaszig kihúzzák. Spiethék előnye ekkor már annyira nagy volt, hogy a 15-ös szakaszt már nem kellett megkezdeni, 5&4 arányban megnyerték a meccset. Ez a párharc is mutatja, hogy Tom Watson képes meglepetéseket okozni, az amerikai kapitány ugyanis nem félt összerakni a két fiatalt, annek ellenére sem, hogy még soha sem játszottak Ryder Kupán. Egy biztos, letették névjegyüket, a győzelem pedig tovább növelheti önbizalmukat, igaz Reednek már így is az eget verdesi. Ami Poultert és Gallachert illeti, utóbbi eddig nem nagyon tudott felnőni a feladathoz, rengeteget hibázott, ezzel igen komolyan visszavetette csapattársát is, hiszen amikor a skót kezdett és rontott, akkor Poulternek ahelyett, hogy kockáztatott volna, biztonságira kellett törekednie.

A pénteki első felvonás leginkább várt párosítása a Garcia, McIlroy-Mickelson, Bradley páros mérkőzése volt, hiszen az európai páros a világranglista első és harmadik helyezettjét jelentette, míg az amerikaiak együtt még soha sem kaptak ki. Garcia első ökölrázása a 4-es szakaszon jött, ahol egy álomszerű chip-innel vezetéshez juttatta az európaiakat. Mickelsonék a 7-esen azonban egyenlítettek, majd a 9-es és a 10-es szakaszt is megnyerték, így elhúztak. McIlroyék azonban nem estek kétségbe, a 11-es és a 15-ös lyuk között hármat is jobban zártak, így átvették a vezetést, ám a 16-oson Bradley egy eagle-el ismét „egálra” alakította az állást. A 17-est felezték a csapatok, majd a mindent eldöntő 18-ason az amerikaiak birdie-t ütöttek, így megnyerték a presztízs csatát. A győzelem azért is volt komoly fricska az „amik” részéről, mert a rajt előtti napon Mickelson azzal viccelődött, hogy náluk a csapatszellem erősebb, hiszen ők nem perelik be egymást. Lefty ezzel természetesen a McIlroy-McDowell ügyre célzott, melyen McIlroy jót nevetett és azt mondta, hogy majd a pályán válaszolnak a nagyszájú Mickelsonnak, ám ezúttal ez nem sikerült.

Az amerikaiak a Four-ball párharcot tehát 2 ½ -1 ½ arányban megnyerték, ám ahogy Tom Watson és Paul McGinley kapitányok is elmondták, messzemenő következtetést nem szabad ebből levonni, hiszen a Ryder Kupa egyenlő egy maratonnal, a vége még borzasztóan messze van. 

Azt pedig ne felejtsük el, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a hazai pálya sem igazán "lejt" a Ryder Kupán, hiszen ha összesítjük a vendéglátók vs. vendégek összpontszámát, akkor a hazaiak mindössze egy ponttal állnak riválisuk előtt az örökranglistán.

A mai napon helyi idő szerint 13.35-től a Foursome játékformában is összeméri erejét a két válogatott.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés