Víz alatt a Forest Hills

Az elmúlt napokban lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt a zirci Forest Hills golf klub driving range és a golfpálya egyes részei víz alá kerültek. Mi a teendő ilyen helyzetben? Laczkó Zoltánt, a Forest Hillsi pálya greenkeeper vezetőjét kérdeztük.

Az elmúlt napokban lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt a zirci Forest Hills golf klub driving range és a golfpálya egyes részei víz alá kerültek. Mi a teendő ilyen helyzetben? Laczkó Zoltánt, a Forest Hillsi pálya greenkeeper vezetőjét kérdeztük.

Szerinte ilyen esetekben az a legjobb, ha megvárják, amíg kiszikkad a nedvesség és lefolyik a víz. Ez persze nem jelent pihenést, máris nagyban zajlanak a takarító munkálatok. Első lépésként a vízelvezető rendszerből, árkokból kitisztítják a felgyülemlett, víz által összehordott sarat és szemetet. Szerencsére a Forest Hillsi pálya építésekor előre készültek az ilyen helyzetekre, ami kissé megkönnyíti a munkálatokat. A takarítás és kiszáradás után először a bunker-ek rendbetétele következik, majd a fű lenyírása, ügyelve arra, hogy a gépek ne okozzanak kárt. Zoltán, aki Forest Hills mellett a Pannonia pályáját is folyamatosan felügyeli, készségesen számolt be a renoválás jelenlegi állapotáról és további lépcsőiről.

„Kedden a délutáni és az esti órákban, egy heves zivatar következtében, 20 perc leforgása alatt 25mm eső esett, amely a korábbi napokkal együtt körülbelül 70 miliméternyi csapadékot jelentett. Ez normális esetben egy-másfél havi mennyiségnek felel meg! Felkészültünk erre a helyzetre, ezért mind a Forest Hills, mind pedig a Pannonia pályáit még az esők előtt frissen lenyírtuk, növekedés szabályzóval kezeltük, csökkentve a hajtásnövekedést. Ezzel elkerülhetjük egy hosszabb felázást követően a túlzott mértékű nyesedék képződését, melynek letisztítása további problémákat jelenthet. Növényvédelmi permetezést is végeztünk, hogy megakadályozzuk a különböző gombás betegségek elterjedését, amire ebben a fülledt, magas páratartalmú időben méginkább oda kell figyelni.

Szerencsére a Pannonián elkerült bennünket ez a szélsőséges, intenzív eső. Máriavölgy, mindig kissé szárazabb mikroklímájú, ami ez esetben előnyt jelentett. Elegendő csapadék esett, a pálya szép és jó állapotban van, a területet nem érte nagyobb kár.

Szerda éjjel további 32mm esőt hozott a vihar, így a zirci pálya továbbra is felázott állapotban van.

Valószínűleg péntekig várható még némi csapadék, de szombattól talán már nem lesz esős az időjárás. Ez azt jelenti, hogy elkezdhet kiszáradni a gyep, le lehet nyírni a füvet és utána megkezdődhetnek a további munkálatok a pálya játszhatóvá tételére. Különösen a homokbunkerek rendbehozása jelent nehéz fizikai feladatot, jelenleg ugyanis csurig vannak vízzel. A víz összetömöríti, sárossá teszi a homokot, amit majd a helyreállításnál fel kell lazítani és visszahúzni a bunker oldalára, különben egy sáros képződmény lesz belőle. Most azonban a pályatestek is felázottak még, ezért szombatnál előbb nem valószínű, hogy lesz lehetőségünk a tényleges helyreállítás megkezdésére.

Legutoljára 2005-ben Tatán, a Ladies European Tour alatt történt hasonló eset, amikor 80 miliméternyi csapadék esett másfél nap alatt. Akkor sürgetett minket az idő, hiszen profi golfversenyt rendeztünk, ezért minél gyorsabban és hatékonyabban ki kellett szivattyúzni a vizet a pályáról, letolni a tócsákat. Ezek a munkák sokszor okoznak járulékos károkat. Zircen most nincs ilyen kötelezettségünk, ezért úgy láttuk jónak, hogy a károk elkerülése érdekében megvárjuk, amíg magától lefolyik-elszivárog a víz és megszikkad a pálya. "

Több mint valószínű, hogy a klub kapui a jövő hétig zárva maradnak. A Forest Hills golfklub csapata arra kéri mindazokat, akik játszani szeretnének, hogy indulás előtt hívják fel a klub recepcióját, ahol tájékoztatást kapnak a pálya állapotáról és nyitvatartásáról.

Tel: +36 88 573 312


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés