Lugosi több fronton harcol

Az Eurosport szerda esti golfműsorának ismert szakkommentátorával, a Best of Golf Award-dal is kitüntetett golfedzővel, Lugosi Balázzsal beszélgettünk. Edzőnket, a golfozóknak szervezett táboráról, tanítványairól és az idei terveiről kérdeztük.

Az Eurosport szerda esti golfműsorának ismert szakkommentátorával, a Best of Golf Award-dal is kitüntetett golfedzővel, Lugosi Balázzsal beszélgettünk. Edzőnket, a golfozóknak szervezett táboráról, tanítványairól és az idei terveiről kérdeztük.

Lugosi Balázst senkinek sem kell külön bemutatni. Egy olyan emberről beszélhetünk az esetében, aki a magyar golf több területén megvetette már a lábát, mint profi versenyző, profi golfedző, szövetségi golfbíró, és golfmenedzser is. Manapság is sok területen kell helytállnia: Golfbírók Bizottságának elnökeként, edzőként, kiemelt figyelmet fordítva a következő golfozói nemzedékek kinevelésére. Ez számára nagyon fontos!

Mit jelent számodra a Eurosport szerda esti golfműsorának szakkommentátorának lenni?

Nagyon nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség számomra, hogy ilyen nagyszerű szakemberekkel dolgozhatok együtt. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a bizalmat, az eddigi segítséget, a jó szándékú kritikákat. Célom, hogy a jövőben sem okozzak csalódást.

Lugosi Balázs a 2014-es edzőtáborát Ciprusra szervezi. Hogyan kell elképzelnünk a tábor egy napját?

Idén is, akár csak az elmúlt években a napot két részre bontjuk. Lesznek délelőtti és délutáni edzések, ahol a játék különböző szegmenseire helyezzük a hangsúlyt. Sok mindent átveszünk az edzéseken, rövid illetve hosszú játék és többek között a pályastratégiák kialakításában is segítünk.

Nincsenek pontos időpontok az ébredést illetően, de 8 körül egészen 9-ig rangezünk, majd reggelizünk. 10 órától pedig a gyakorlást, a különböző gyakorlatok elvégzését helyezzük előtérbe: putt, chip, homokütések, swing. Délután a játéké, az este pedig a kikapcsolódásé, a szórakozásé a főszerep.

Mesélj egy kicsit az oktatói stílusodról!

Fontos megtanítanom, hogy a golfozónak gondolkoznia kell a pályán. A tudatos játékot gyakoroltatom mind az edzőtáborban, mind itthon Magyarországon. Milyen helyzetben, milyen ütőt válasszunk függően maga a labda röppályától. A beltéri gyakorlásokon legelsőnek a jó labda találati arányát próbáljuk emelni, a legjobb szezonkezdés eléréséhez.

A legtöbb golfozónak gondolati síkon kell segítenem a játékán. Sokan nem gondolják, mekkora hatása van egy gondolatnak a golflendítés végrehajtására! Igen, mindenki ismeri a mondást: minden fejben dől el! Ezek a szavak lendítés végrehajtásakor határozottan értelmet nyernek, legtöbbször a golfban itt hibázunk. Tiszta fej, koncentráció és fontos, hogy tudjuk, mit szeretnénk az ütéssel elérni. Ez a kulcs! Egyszerűnek hangzik leírva, de sok rutin, versenyzői tapasztalat és pszichológia iránti fogékonyság szükséges hozzá, hogy megfelelően irányítsuk az ütés közben gondolatainkat. Nekünk edzőknek az feladatunk, hogy rendet tegyünk a fejekben és megadjuk a kellő háttér információt a tudatos játékhoz, ez pedig személyenként változhat. Ettől szép ez a szakma!

Kedvenc tanítvány, akit kiemelnél?

Nincsen kedvenc játékosom. Minden tanítványomat más és más okból szeretem tanítani. Ha ki kell emelnem mégis valakit, akkor a fejlődése miatt Nguyen Viet Hai Nam lenne. Hihetetlen sokat gyakorol reggeltől estig. Gyakorlatilag ütővel kell, illetve fekszik le. Rengeteget fejlődött az elmúlt évben.

Miben látod a magyar golf fejlődését?

Sokan elmondják, hogy közelebb kellene hozni a golfot az emberekhez. A hogyanról sajnos kevés szó esik. PGA közgyűlésen felmerült, hogy PGA elnöksége javasolni fogja az MGSZ elnökségének, hogy vezessék be újra azt a támogatási rendszert, ami 3-4 évvel ezelőttig nagyszerűen működött és biztosította a junior korú golfozók ingyenes gyakorlópálya használatát.

Miért? Mert a fiatalok adják a jövő golfos generációját, ezért elengedhetetlen az utánpótlás bázis ápolása. A legfontosabb szerepet a munkámban a juniorképzés kapja. Szerintem, ha igazi golfozókat akarsz nevelni, azt a kezdd junioroknál! Ebben az életkorban bír az edző a legnagyobb befolyással játékosai szellemiségére, játékstílusára.

Golfbírók Bizottságának elnökeként, mik a tervek idénre?

Idén is több továbbképzés és bírói találkozóra kerül majd sor, ahol lesz mit átbeszélni. A golfvilág két meghatározója, a USGA (Amerikai Golf Szövetség) és az R&A (St.Andrews-i Golf Club) fontos változtatásokat léptetett életbe a golf szabályokat illetően. Összesen Nyolcvanhat változtatást eszközöltek, amelyek helyet kaptak a 2014-15 re érvényes Decision Book-ban. Új pont került be a Döntések könyvébe, mely szerint nem kapnak büntetést azok a játékosok, akiknek labdája elmozdulását szabad szemmel nem lehetett megállapítani. Egy másik döntés szerint a játékosok időjárás előre-jelzésre használhatják okos telefonjukat. Nem jár büntetés tehát, ha vihar esetén telefonon nézik meg az előrejelzést.

A fentieken kívül még számos pont van, amit át kell beszélnünk ebben az évben is: versenybizottság jogkörét, milyen típusú döntéseket lehet hozni. Végezetül Lugosi Balázs elmondta, igyekeznek megfelelni az elvárásoknak a jövőben is és köszönik a kritikákat, megpróbálnak mindent megtenni a minél színvonalasabb munkáért.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés