Díjeső

Az év utolsó előtti napján már nem sok minden maradt hátra a szezon összefoglalásából. Itt az ideje talán számot vetni a legnagyobb díjakról, amit ennek az esztendőnek a végén kiosztottak a nagy golfos világban. Ezekkel kapcsolatban némelyikről már ejtettünk szót, de nem került mindegyik terítékre. Nézzük, kik és mire lehettek büszkék szezon végén!

Az év utolsó előtti napján már nem sok minden maradt hátra a szezon összefoglalásából. Itt az ideje talán számot vetni a legnagyobb díjakról, amit ennek az esztendőnek a végén kiosztottak a nagy golfos világban. Ezekkel kapcsolatban némelyikről már ejtettünk szót, de nem került mindegyik terítékre. Nézzük, kik és mire lehettek büszkék szezon végén!

 

1. A PGA of America év játékosa: A díjat a megszerzett ranglista pontok alapján ítélik oda, és Tiger Woods ebben a kategóriában 11. alkalommal lett a legjobb profi pályafutása során. A játékos 16 versenyen 100 pontot szedett össze.

2. PGA of America Vardon Kupa: A díjat minden évben a PGA Tour-on legjobb score átlagot produkáló játékosnak adják át. Idén ezt is Tiger Woods nyerte meg, miután 61 lejátszott körben 69.98-as átlagot ütött.

3. PGA Tour év játékosa: Még egy trófea Tiger vitrinjébe, és ez még mindig nem az utolsó a listán! Tiger ebben az évben 16 versenyéből 5-öt megnyert, ennél jobb győzelmi átlaga pedig senki másnak nem volt. A játékos ezt a díjat is 11. alkalommal kapta meg.

4. PGA Tour Byron Nelson Díj: Hasonlóan, mint a Vardon Kupát, ezt a díjat is a legalacsonyabb ütésszám átlagot elérő játékos kapja, azzal a különbséggel, hogy ennek a díjnak a megszerzéséhez elég kevesebb versenyen is elindulni. A Vardon Kupa megnyerésének feltétele, hogy egy játékos legalább 60 versenynapon pályára lépjen, a Byron Nelsonról elnevezett díjhoz azonban elég csak 50 kört lejátszani. Ezt a díjat idén Steve Stricker vette át, aki 68.945-ös átlagot produkált kevesebb, mint 60 játék alkalmával.

5. PGA Tour az év újonc játékosa: Jordan Spieth itteni befutója nem lehetett kérdés. A játékos úgy kezdte az évet, hogy nem volt PGA Tour kártyája, a nyáron azonban így is a legfiatalabb játékos lett, aki versenyt nyert a Tour-on. A verseny a John Deere Classic volt, Spieth pedig 19 éves, 11 hónapos és 18 napos volt győzelmének pillanatában. Ezzel több, mint 80 éves rekordot döntött meg.

6. PGA Tour Arnold Palmer Díj: Tiger Woods ismételten a listán, immáron utoljára. A díjat minden évben az a játékos kapja, aki győzelmei során a legtöbb pénzdíjat zsebeli be. Tiger ebben az évben 8,553,439 dollárral végzett az élen.

7. European Tour év játékosa: A választás itt is egyértelmű volt, Henrik Stenson ugyanis évének második felében könnyedén körözött le mindenki mást. A játékos többek közt idén az első lett a golf történelmében, aki egy szezonon belül nyerte meg a Race To Dubai-t és a FedEx Kupát.

8. European Tour az év újonc játékosa: Peter Uihlein kiváló szezonon van túl, bár nem cikkeztek róla annyit az újságok, mint az óceán túl oldalán Jordan Spieth-ről, azért ő is tett le az asztalra. Övé lett például a győzelem az idei Madeira Islands Open-en, és többek közt ennek köszönhetően az első Amerikában született játékos lett, aki megnyerte az európaiak év újonca díját.

9. LPGA Tour év játékosa: Nem kérdéses győzelem Inbee Park részéről, aki a kereseti listát 2,456,619 dollárral zárta az élen, az év jelentős részében világelsőnek mondhatta magát, illetve nem mellesleg három major-t nyert zsinórban.

10. LPGA Tour Vare Kupa: A nők Vardon Kupája, ahol szintén a legalacsonyabb score-átlag számít. Stacy Lewis ebben az évben néhány verseny mellett, itt is az élen tudott végezni, miután 26 versenyen 69.48-as átlagot produkált. Ezzel 1994 óta ő az első amerikai, aki ennek a díjnak örülhetett az LPGA Tour-on.

11. LPGA Tour az év újonca: A fiatal Moriya Jutanugarn hat top 20-as eredményt ért el ebben az évben, miközben az Australian Open-en holtversenyben a negyedik lett. Nagy jövő állhat még a játékos előtt.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés