Sportcsillagok gálaestje: A vizes sportoké volt 2013

Két világbajnok úszót, Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát, valamint a férfi vízilabda-válogatottat és annak szövetségi kapitányát, Benedek Tibort, illetve Shane Tusup úszóedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 56. alkalommal kiírt szavazásán.

Két világbajnok úszót, Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát, valamint a férfi vízilabda-válogatottat és annak szövetségi kapitányát, Benedek Tibort, illetve Shane Tusup úszóedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 56. alkalommal kiírt szavazásán.

A címvédő Gyurta Dániel lett az év férfi sportolója a magyar sportújságírók szavazatai alapján. A hölgyeknél a szintén úszó Hosszú Katinkát választották a legjobbnak. A díjakat csütörtök este, a budapesti Syma Csarnokban adták át a kategóriák dobogósainak gálaműsorral egybekötött ünnepségen. Az idén harmadszor kiírt közönségdíjat az előző két évhez hasonlóan ezúttal is Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság korábbi privát bajnoka, idei hatodik helyezettje nyerte. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) különdíját Szabó László Zsolt megbízott vezérigazgató adta át Kamuti Jenőnek; a Magyar Aranylabdát, az esztendő legjobb labdarúgójának járó díjat az idén Huszti Szabolcs érdemelte ki. Az MSÚSZ életműdíját az 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 76-szoros válogatott Fenyvesi Máté labdarúgó kapta, az államtitkári különdíjat pedig Tóth Beatrix Eb-bronzérmes karatés vehette át. Az MSÚSZ újra díjazta a legjobb fogyatékkal élő sportolókat: a férfiaknál Osváth Richárd kerekesszékes vívó, a nőknél Biatovszki Mira sportlövő, a csapatoknál a női kerekesszékes vívócsapat, a szövetségi kapitányoknál az előző évhez hasonlóan Sós Csaba, az edzőknél pedig Beliczay Sándor végzett az élen. 

A barcelonai világbajnokságon 200 méter mellen aranyérmes, 24 éves úszó hatalmas fölénnyel lett első, csaknem 900 ponttal kapott többet, mint a 2008-ban győztes, ezúttal második kenus, Vajda Attila. Gyurta 2009 és az előző esztendő után harmadszor lett a legjobb. A harmadik helyen a világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Pars Krisztián végzett.

Hosszú Katinka az idén 200 és 400 m vegyesen is győzött a barcelonai világbajnokságon, a rövidpályás világkupa-sorozatban pedig 55 érmet nyert, és az összetett pontversenyben is diadalmaskodott. Mögötte a kajakos Kozák Danuta lett a második, aki vb-aranyat nyert K-1 500 méteren, valamint a női négyes és a 4x200 m-es váltó tagjaként is. A harmadik helyen a budapesti birkózó-vb-n az 59 kilogrammosok között aranyérmes Sastin Marianna végzett.

A csapatoknál az idei világbajnok férfi vízilabda-válogatott hódította el a címet. A második helyre a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata futott be, megelőzve a budapesti vb-n aranyérmes férfi párbajtőrcsapatot. A férfi vízilabdacsapat 2003 óta negyedszer nyerte el az elismerést.

Az Év edzője Hosszú Katinka edzője és férje, Shane Tusup lett. Az amerikai tréner szoros versenyben, 57 ponttal előzte meg a tavalyi győztes Széles Sándort, Gyurta Dániel mesterét. Tusup személyében első alkalommal hirdettek külföldi győztest a voksolás 1958 óta tartó történetében. A harmadik helyen szintén külföldi szakember, a spanyol Ambros Martin, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője végzett.

A legjobb szövetségi kapitánynak Benedek Tibort választották. A férfi vízilabda-válogatottal az idén világbajnokságot nyert szakember először érdemelte ki ezt az elismerést - ez volt az első éve a nemzeti csapat élén. A 41 éves szakvezető játékosként három olimpiai bajnoki címet nyert, valamint világ- és Európa-bajnok is volt. A második helyen a tavaly is ezüstérmes Storcz Botond, a kajak-kenusok kapitánya, míg a harmadikon az előző évben is a képzeletbeli dobogó alsó fokára állt Kiss László, az úszók vezetője végzett.

Dr Horváth Dávid

Az Év férfi sportolója választás dobogósai:

1. Gyurta Dániel 1706 pont

2. Vajda Attila 824

3. Pars Krisztián 347

Az Év férfi sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:

1. Osváth Richárd, kerekesszékes vívás

2. Boronkay Péter, triatlon

3. Sors Tamás, úszás

 

Az Év női sportolója választás dobogósai:

1. Hosszú Katinka 1758 pont

2. Kozák Danuta 866

3. Sastin Marianna 627

Az Év női sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:

1. Biatovszki Mira, sportlövészet

2. Biacsi Ilona, atlétika

3. Berente Judit, atlétika

 

Az Év csapata választás dobogósai:

1. Férfi vízilabda-válogatott 1456 pont

2. Győri Audi ETO KC 912

3. Férfi párbajtőrcsapat 758

Az Év csapata választás dobogósai a fogyatékosoknál:

1. Női kerekesszékes vívócsapat

2. Padlóhoki válogatott

3. 5000 méteres utcai futócsapat

 

 

Az Év edzője választás dobogósai:

1. Shane Tusup, úszás 874 pont

2. Széles Sándor, úszás 817

3. Ambros Martin, kézilabda 755

Az Év edzője választás dobogósai a fogyatékosoknál:

1. Beliczay Sándor, vívás

2. Dr. Petrov Anatolij, úszás

3. Balla Péter, triatlon


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés