Az év nagyjai – 2. rész

Az év sztorija: Mickelson megnyeri a British Open-t

Az év sztorija: Mickelson megnyeri a British Open-t

Bármennyire is próbált minket meggyőzni interjúiban arról, hogy ő bizony szereti ezeket, a links pályák mindig is kicsit mumusnak tűntek Mickelson számára. Évről évre látott sikertelensége az Open-en már azt sejtette, hogy talán ez lesz a major, amit a játékos sosem nyerhet meg. Ebben az évben azonban mindenki kedvenc Phil-je megmászta golfos Everest-jét. A balkezes játékos már a verseny előtti héten bejelentkezett a győzelemért, amikor is bámulatos játékkal nyerte meg a hasonló környezetben játszott Scottish Open-t. Bár sokan ekkor is szkeptikusak maradtak, Mickelson másként gondolta, és a major verseny minden napján kiemelkedőt tudott játszani. Utolsó napi 66-os eredményéről egyébként régóta vele tartó caddie-je, Jim Mackay úgy nyilatkozott, ez volt a legjobb játék, amit valaha látott Mickelsontól.

Ami sokként ért mindenkit

A „női Ryder Kupában”, a Solheim Kupán az európai csapat még sosem győzött, ha a versenyt az Egyesült Államokban rendezték. Éppen ezért nem volt csoda, hogy az idén a Colorado Golf Club pályáján rendezett versenyen senki nem számított a vendégsereg győzelmére. Ettől függetlenül viszont Lotte Neumann csapatán a kezdettől fogva látszott, hogy komolyan gondolják ezt a versenyt is. A tökéletes szombati játéknap után ráadásul 10.5-5.5-ös vezetéssel várták a zárónapot. Bár a kritikus hangok ilyenkor sem csitultak, és sokan utolsó pillanatos amerikai feltámadást vártak, Európa végül 18-10-re nyerte a találkozót, ezzel az év egyik legnagyobb meglepetését okozva a golftársadalomban. A svéd Caroline Hedwall egyértelmű vezére volt a csapatnak, hiszen minden nap pontot szerzett Európának, a legtöbbet azonban mégis a 17 éves, angol lányról, Charley Hull-ról beszélt a sajtó, aki a match play küzdelmek során 5&4-re ütötte ki az amerikaiak Solheim Kupa csapatának királynőjét, Paula Creamer-t.

Az év csalódása

Rory McIlroy kis híján mindent vitt 2012-ben, 8 ütéses előnnyel megnyerve élete második major címét, valamint élen végezve az európai és az amerikai kereseti listán is. 2013-ban azonban minden rosszra fordult. Év elején sokan kérdezték, hogy nem lesz-e nehéz feladat átállni a Nike ütőkre, de azt senki nem gondolta, hogy a válasz ilyen mértékkel lesz „de igen”. Gyenge teljesítménye mellett persze magánéletének Twitter-en való kiteregetése, és bírósági perei is beárnyékolták idei évét, arról pedig ne is beszéljünk, hogy mit okozott presztízsének az eset, amikor a márciusi Honda Classic közben, 9 szakasz után egyszerűen csak lesétált a pályáról. Mindemellett a British Open cut-járól mérföldekkel maradt le, és a golf történetének első játékosa lett, aki 9 hónap alatt a világranglista első helyéről a hatodikra zuhant.

Kristálygömb 2014-re!

Ha a 2013-mas év egy rémálom volt Rory McIlroy-nak, az év vége felé legalább már láthattunk pozitív jeleket a jövőre nézve (például győzelme az Australian Open-en). Az észak-ír játékos egyszerűen túl tehetséges ahhoz, hogy sokáig a padlón legyen, így 2014-ben szerintünk igazi feltámadást láthatunk majd tőle, ami több győzelmet is hoz neki, és nem kizárt, hogy ezekből egyet valamelyik major versenyen. Adam Scott mindig is jól játszott a major viadalokon, így ő jövőre is komoly várományos lehet, míg Stenson minden kétséget kizáróan esélyes lesz mindegyik nagy versenyen. Akik még áttörésre várnak, és már éppen itt lenne az idejük, az Jason Day, Brandt Snedeket és Matt Kuchar. Ha jövőre újonc major győztest avatunk, az egyik biztosan közülük kerül majd ki!

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés