Diótörő Fesztivál

Diótörő Fesztivál Budapest - (2013. december 1. - 2013. december 24.)

 

Diótörő Fesztivál Budapest - (2013. december 1. - 2013. december 24.)

December 1-jén nyitott meg a Diótörő Fesztivál, a Magyar Állami Operaház szabadtéri karácsonyváró programja, amely egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő kampányával.

Az Operaház standján az első két adománygyűjtés sikerének köszönhetően ismét a dalszínház igazgatói, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek a forró italok árusításában, jelenlétükkel ösztönözve a klasszikus műfaj iránt érdeklődők és az Operaház vendégeinek adakozó kedvét. A bevételből adomány gyűlik, amely az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekek és családok javára gyűlik.

Az Operaház előtt az esti előadásokat megelőző órában neves művészektől vásárolhatnak az arra járók. A forró nedü és forralt bor kimérésben a nyitónapon a Magyar Nemzeti Balett hamarosan A diótörőben debütáló japán szólistája, Nakamura Shoko és Diótörő hercege: Leblanc Gergely árusít, a további estéken azonban az együttes további szólistáival és a dalszínház vezető operaénekeseivel is találkozhat a közönség.

Sokak örömére ismét láthatók a Diótörő Fesztivál városi díszletei: a házikók és az immár több mint hatvanéves Diótörő mesealakjait megjelenítő különleges hirdetőoszlopok, amelyek az Operaház előtt hívják fel a járókelők figyelmét a rendezvényre. A hatalmas szobrokat az Opera szcenikai műhelyének szobrász- és festőművészei alkották meg, az eredeti babák és a táncos figurák belső világítású, átlátszó oszlopokban csodálhatók meg, s az idei télen még nagyobb meglepetést okoznak majd. A tea- és forralt borkimérés hangulatát az Opera Hajós utcai Szfinx teraszán fellépő kórusok zenei kínálata teszi igazán emelkedetté. A Magyar Állami Operaház Énekkara és Gyermekkara mellé még tizenhat kórus jelentkezett, hogy dalolással tegyék emlékezetessé az ünnepvárást.

A programot, amely minden nap 14-től 20 óráig várja vendégeit, december 1-jén 18 órakor Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Solymosi Tamás balettigazgató és Halász Péter mb. főzeneigazgató, valamint Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója nyitja.

Az Opera felemelő hagyománya, hogy advent második felében külön műsort rendez testi fogyatékkal élő, vagy szociálisan rászoruló gyermekeknek. Idén, december 12-én több előadással, matinéval és koradélutáni kiadással is készül a társulat. Részletek hangoznak el A varázsfuvola, a Jancsi és Juliska című operákból, A diótörő című balettből, a gyerekek élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak a ház gyermek művészeivel, sőt még együtt is énekelhetnek velük.

Az Operaház téli műsorkínálatának immár több mint hatvan éve legkedveltebb előadása A diótörő. A mesés karácsonyi balettet Csajkovszkij zenéjére Vaszilij Vajnonen koreografálta.

December 20-án debütál Magyarországon a Nemzeti Balett újonnan szerződött első magántáncosnője, Nakamura Shoko, aki az ifjú üstökös, Leblanc Gergely partnereként lép színre Mária hercegnőként. A japán balerina a Berlini Állami Balett társulatát és ottani szólókarrierjét cserélte a budapesti színpadra, emellett azonban, ahogyan 2005 óta, továbbra is marad a tokiói K-Ballet Company első vendégművésze, és balettgálák sztárvendége szülőhazájában és az Egyesült Államokban. A december 22-i előadáson Nakamura Shoko alakítását láthatja az a húsz árva gyermek is, akik Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel érkeznek az Operába, hogy egy feledhetetlen karácsonyi élménnyel legyenek gazdagabbak. December 24-én harmadik alkalommal rendezi meg az Operaház a Diótörő-gálamatinét, a megismételhetetlen ünnepi előadást szenteste délelőttjén, amellyel az Opera karácsonyi ajándéka jut legelőször a képzeletbeli fa alá a társulat legnevesebb szólistáinak felléptével, egy Halász Péter vezényelte előadással.

Helyszín: Magyar Állami Operaház.

 

Port.hu

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés