Teljes gőzzel készül a sikersztori

Závaczki Zsolttal utoljára pár hete beszéltünk. A golfos apukát akkor fia, Bálint idei sikereiről kérdeztük, azonban a minap eszünkbe jutott egy újabb téma, amiben a családfő érintett. Nyár vége felé már beszélgettünk néhány szülővel a golffal járó lemondásokról, és most ugyanezt a sorozatot poroljuk le.

Závaczki Zsolttal utoljára pár hete beszéltünk. A golfos apukát akkor fia, Bálint idei sikereiről kérdeztük, azonban a minap eszünkbe jutott egy újabb téma, amiben a családfő érintett. Nyár vége felé már beszélgettünk néhány szülővel a golffal járó lemondásokról, és most ugyanezt a sorozatot poroljuk le.

 

Abban mindenki egyet ért, hogy nehéz golfozónak lenni ma Magyarországon. Nem beszélhetünk egyelőre tömegsportról, nincs sok pálya, és a gazdasági helyzet is csak bonyolítja a helyzetet. Fontos azonban elmondani, ha van, akinek igazán nehéz golfos életmódot folytatni, az a Závaczki család.

Nyíregyházán élnek, így a legközelebbi pálya több mint 200 km-re található tőlük. Ennek ellenére Bálintból profi golfozót akarnak nevelni. Furcsa felállás, de a fiatal játékos idei éve alapján a terv működni látszik. Köszönhető persze ez annak is, hogy Bálint szülei gyermekük golfos karrierjének rendelik alá életüket.

A játékos immáron harmadik éve magántanuló, és hiába az idei 65 golfverseny, amin részt vett, tantárgyai mindegyikéből is tovább hozza a kitűnő, illetve a dicséretes kitűnő eredményeket. Bálint télen több időt tölt tanulással, és nyáron többet a golffal, de egyiket sem hanyagolja el, ami mindkét fronton komoly teljesítményt eredményez. A fiatal srácot édesanyja készíti föl a legtöbb tantárgyból, egyedül csak angolból van szükség magántanárra. Emellett ráadásul édesanyja gondoskodik a sportolóélethez szükséges táplálkozásról is. Olyan alapanyagokból, és olyan ételeket készít minden nap családjának, amik Bálint életkorához és életvitelének is megfelelő.

Mindeközben édesapja, Závaczki Zsolt tölti be az edző és a menedzser szerepét. Závaczki apuka 25 éve vállalkozásokkal foglalkozik, de mostanra a mérleg nyelve már jócskán fia edzése felé billent, több időt tölt már Bálinttal, mint a biznisszel.

Nyilván nem kell mondani, hogy milyen sokba kerül egy olyan srác versenyeztetése, aki évente 60-nál is több megmérettetésen vesz részt, ráadásul úgy, hogy ennek nagyobb százaléka külföldi verseny. Egyértelmű, hogy a megfelelő háttér és a drukkerek nélkül egy ilyen versenyszezon nem is jöhetne létre.

A család útja során sosem foglalkozik a magyar golf belviszályaival és a vitákkal. Závaczki Zsolt maga is imádja a golfot, amikor megismerkedett vele, még hetente járt versenyezni úgy, hogy a többi napon meg edzésekre ment. Fanatikusan játszott és mindig a pályát tekintette egyetlen ellenfelének. Erre tanítja most fiát is, akivel szintén csak a saját játékára figyelnek, nem foglalkoznak azzal, hogy ki, hol, mikor, mi mást csinál.

Nem foglalkoznak ezzel, hiszen idejük se lenne rá. A legfontosabb most Bálint karrierje, ami annak ellenére, hogy előrehaladása folyamatos és egyenletes, még sok kérdőjelet tartalmaz. Bálint még csak 11 éves, és ahogy mondani szokás, sok víz folyik még le a Dunán, mire céljának közelbe érhet. Előtte áll még egy kamaszkor, ami sok tehetség életében vízválasztó szokott lenni, illetve a világ is folyamatosan változik körülötte. Ezért is figyelemreméltó az az energia, amit szülei a kérdőjelek ellenére beletesznek Bálint fejlődésébe. Az igazat megvallva ezekkel a dolgokkal egyelőre nem is foglalkoznak, mindig csak az aktuális célt helyezik szem elé.

 „Nagyon büszkék vagyunk Bálintra, én is és a feleségem is. Büszkék vagyunk az eredményeire itthon és külföldön is. Örülünk, hogy élvezi a sportot és hogy eredményeiben visszajön az általa belefektetett energia. Sok kihívás áll még előttünk, de szépen sorjában haladunk, és Bálint eltökéltsége bizakodásra ad okot” – mondta az apuka.

Amint azt ebből a riportból is láthatják, Závaczkiék saját úton járnak a golfon belül. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire példás az ő kitartásuk, hiszen ahogy azt a cikk elején is írtuk, lakóhelyük a legkevésbé ideális egy top golfozó kinevelése, az eredmények azonban mégis igazolják törekvéseik hatékonyságát. Ezáltal biztos, hogy amikor Bálint a European Tour-on játszik majd, a nemzetközi golfmédiának igazi csemegeként fog szolgálni ennek a fiúnak a sztorija. „Honnan indult, és te jó ég, hová juthat még!” – írják majd debütálásakor.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés