Új szabályok a golfban!

 A golfvilág két meghatározója, a USGA (Amerikai Golf Szövetség) és az R&A (St.Andrews-i Golf Club) fontos változtatásokat léptetett életbe a golf szabályokat illetően.

A golfvilág két meghatározója, a USGA (Amerikai Golf Szövetség) és az R&A (St.Andrews-i Golf Club) fontos változtatásokat léptetett életbe a golf szabályokat illetően.

Nyolcvanhat változtatást eszközöltek, amelyek helyet kaptak a 2014-15 re érvényes Decision Book-ban. Három új döntés mellett 59 javított szerepel, 24 régebbi döntés érvényét vesztette.

Új pont került be a Döntések könyvébe 18/4 alatt, mely szerint nem kapnak büntetést a 18-2 (Nyugvó labda elmozdulása játékos, partner, caddie vagy felszerelés által) szerint azok a játékosok, akiknek labdája elmozdulását szabad szemmel nem lehetett megállapítani. Ismeretes, hogy televíziónézők betelefonálása után hoztak többször is döntést a profi versenyeken. A felvételek többszöri visszajátszása alapján sem tudták néha eldönteni, hogy az elmozdult labda visszatért-e eredeti helyzetébe, vagy állapítottak meg pár milliméteres eltérést. Ilyen eset fordult elő a BMW Championship második körében, amikor Tiger Woods elmozdított egy gallyat a labdája közelében. Woods úgy vélte, labdája visszatért eredeti helyzetébe. A felvétel bizonyította, hogy pár milliméteres eltérés mutatkozott. Mivel Tiger a labdáját nem helyezte vissza, életbe lépett egy másik szabály is, a 20-7 (Idegen helyről történő játék), mely alapján két ütés büntetést kapott.

„Ilyen esetekben csak azt a kérdést vizsgáltuk: Elmozdult-e a labda?” – mondta Thomas Pagel a USGA szabály-bizottságának illetékese. – „És mivel így volt, tehát elmozdult, nem dönthettünk másképp. Ezután olyan esetekben, amikor egy játékos joggal hiheti úgy, hogy labdája nem mozdult el, vagy visszatért eredeti helyébe, tekintetbe vesszük ezt.”

Egy másik döntés szerint a játékosok időjárás előre-jelzésre használhatják okostelefonukat. A 14-3/18 szerint nem jár büntetés, ha vihar esetén telefonon nézik meg az előre-jelzést.

Két döntést javítottak az egyértelműsítés miatt. A 25-2/0.5 az illusztrációkkal segíti az „Elsüllyedt labda” fogalmának megítélését.

A 27-2a/1.5-öt megváltoztatták. Ezután lehetősége lesz egy játékosnak kb. 50 yarddal (úgy 45 méterrel) előre menni anélkül, hogy elveszítené a jogát arra, hogy az előző ütés helyéről provizórikus labdát játsszon meg.

A téli holt szezonban mindenki számára ajánlott, hogy sűrűbben forgassa a szabálykönyvet.

Pgah.hu

 

 

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés