Kire ütött ez a gyerek?

Závaczki Bálint még csak 11 éves, de már megkapta meghívóját a válogatottba. A fiatal játékos jövőre így még többet fog utazgatni, idén azonban még nem volt a csapat tagja, így feladat értelemszerűen ez volt: fel kellett hívnia magára a figyelmet. Bálint ezt tökéletesen csinálta. A fiú idei szezonjáról édesapját, Závaczki Zsoltot kérdeztük.

Závaczki Bálint még csak 11 éves, de már megkapta meghívóját a válogatottba. A fiatal játékos jövőre így még többet fog utazgatni, idén azonban még nem volt a csapat tagja, így feladat értelemszerűen ez volt: fel kellett hívnia magára a figyelmet. Bálint ezt tökéletesen csinálta. A fiú idei szezonjáról édesapját, Závaczki Zsoltot kérdeztük.

A büszke apuka elmondta, fia elképesztő mennyiségű, pontosan 65 versenyen vett részt ebben a szezonban. Ennek nagyobb része hazai viadal volt, de bőven akadt köztük külföldi verseny is. Utóbbiak pedig fontosabbak, hiszen korosztályán belül, itthon nincsen nagy ellenfele, így a Junior Tour győzelem szinte csak rutin volt. Viszont hogy a környező országok bajnokságain is győzni tudott, az már komolyabb teljesítményként hangzik.

Bálint legtöbb külföldi versenye a US Kids versenysorozat keretén belül megrendezett események voltak. A sorozat záróversenyén, a Szlovák Open-en Bálint például 5 díjat vehetett át, hiszen megnyerte azt a versenyt is, az egész sorozatot is, majd őt választották a sorozat legjobb külföldi játékosának, a mezőny összességébeni legjobb játékosának, és ezenkívül átvehette a jövő évi VB-n való részvételre jogosító kvalifikációs diplomát. Magát a versenyt egyébként úgy nyerte meg, hogy a második napon 0-át játszott a pályán.

Bizony a Szovák Open így egyértelműen Bálint szezonjának megkoronázása volt, de voltak itt még sikerek, hiszen megnyerte még a Cseh Open-t is, valamint 5. lett az Osztrák Open-en, és 11. helyet ért el a korosztályos EB-n.

Kétségkívül a külföldi versenyek jelentették a legnagyobb sikereket a játékos számára, viszont itthon is jó néhány viadalon tette le a névjegyét. A szezon eleji Match Play Bajnokságon például a 16 közé jutás volt a célja, ezzel szemben harmadik lett. A Magyar Bajnokság utolsó napján sárga elütőről hendikepet tudott javítani, köszönhetően élete legjobb tatai score-jának, egy +7-nek. Emellett pedig a balatongyöröki Golfclub Imperial felnőtt bajnoka lett. Hangsúlyozzuk, 11 évesen! Ezen a versenyen pedig nem mellesleg a többszörös magyar bajnok, ifj. Tóth Janót győzte le rájátszásban, ami szintén nem kis teljesítmény volt.

Ezek után nem csoda, hogy a játékos és édesapja maximálisan elégedettek az idei évvel. A szezon sikerességéről egyébként szintén mindent elmond, hogy az év elején kitűzött 30%-os hendikep javulás, azaz a 9-es hcp helyett 7,8-ra jutott el a játékos.

Eredmények szempontjából tehát nem panaszkodhat sem Bálint, sem édesapja. A győzelmek viszont azt mutatják, hogy a fiatal fiú mentálisan, és technikailag is egyre jobban a toppon van.

„Úgy gondolom, hogy Bálintnak idén komplexen sikerült fejlődnie, a játék minden területén jobb lett. 11 évesen persze még komoly fizikai határai vannak, nyilvánvalóan nem tud évről évre 20 méterekkel hosszabbakat ütni, éppen ezért most még csak a rövidjátékára és a mentális felkészültségére támaszkodhat. Ezekben viszont egyre jobb, és ez látszik az idei eredményein is” – mondta Závaczki Zsolt kisfiáról.

A téli felkészülés sok játékosnak problémát szokott okozni, de Závaczkiék nem félnek ettől. Természetesen az időjárás írja a forgatókönyvet, de idén januárban például 24 napon volt alkalmuk kimenni a nyíregyházi range-re és a szabadban edzeni, annyira jó idő volt. Ha ez jövőre is így lesz, nem lesz semmi gond. Emellett ráadásul december elején Bálint még a válogatottal is edzőtáborozni fog, tehát edzésből nem lesz hiány. A játékosnak szüksége is van a felkészültségre, hiszen válogatott tagként immáron több külföldi versenyre számíthat, mint eddig, ráadásul ott van még a korosztályos VB, amit az USA-ban rendeznek. Tehát ha azt mondjuk, hogy idén Bálintnak rengeteg lehetősége volt a bizonyításra, akkor elmondhatjuk, hogy jövőre még több lesz. Nem is mondhatunk mást, mint hogy reméljük, jövőre is ilyen nagy százalékban tud majd élni ezekkel a lehetőségekkel.

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés