Hét év után

David Howell egy kifejezetten hosszú nyeretlenségi sorozatot szakított meg azzal, hogy vasárnap észnél volt az Alfred Dunhill Links Championship rájátszásában, ahol is Peter Uihlein volt az ellenfele, de a brit bírta a gyűrődést.

David Howell egy kifejezetten hosszú nyeretlenségi sorozatot szakított meg azzal, hogy vasárnap észnél volt az Alfred Dunhill Links Championship rájátszásában, ahol is Peter Uihlein volt az ellenfele, de a brit bírta a gyűrődést.


Nem kevesebb, mint 7 év telt el azóta, hogy David Howell győztesként tudott távozni egy tornáról. Vasárnap azonban megtört a jég, és a brit golfozó okosan játszva, a lényegre koncentrálva szerezte meg azt az elismerést, amit már olya régóta szeretett volna kivívni magának. A játékosnak nem volt egyszerű dolga, hiszen az idei Alfred Dunhill Championship utolsó napján rájátszásra került sor, így a hirtelen halál döntött.


Howell mellett a fiatal amerikai, Peter Uihlein volt az, aki a tabella legkedvezőbb pozícióját szerezte meg, ennek következtében pedig playoffra került sor. Mindkét golfozó neve mellett -23 szerepelt a nap végén, bár az amerikai kezében ott volt a győzelem kulcsa, hiszen a 18-as szakaszon hamar pontot tehetett volna a verseny végére. Uihlein ugyanis megteremtette magának a lehetőséget, hogy egy birdievel megnyerje a tornát, ám a játékos elhibázta az adódó lehetőséget.


Howell egyébként 67-et játszott vasárnap, Uihlein pedig 69-et. Könnyedén feliratkozhatott volna a playoff névsorba Tom Lewis és Shane Lowry is, ám ők végül -22-es eredménnyel éppen, hogy lecsúsztak a végső küzdelemről. Az élmezőnyben végzett még egyébként Tommy Fleetwood is, aki -21-gyel fejezte be a versenyt, valamint Garth Mulroy is, akinek a neve mellett délután -19-et láthattunk.


A nagy nevek közül Charl Schwartzel tudta egy ideig tartani a lépést, hiszen ő -19-es eredménnyel zárt, akárcsak Martin Kaymer, de mindkét játékos elmulasztotta a lehetőséget az előrelépésre a hétvége folyamán, így nekik meg kellett elégedniük a megosztott 7. hellyel. Pablo Larrazábal és Ernie Els -17-tel zárt, Grégory Havret és Anders Hansen pedig -11-gyel.


A rájátszás egyébként elég gyorsan lezajlott, hiszen a 18-as extra szakasznál Howell nem ismert kegyelmet. Uihlein számára ismét mumus volt a legutolsó szakasz, ennek következtében pedig lemaradt a kupaszorongatásról. A játékos mindazonáltal nem lehet elégedetlen magával, hiszen a szezonban már begyűjtött egy győzelmet, mégpedig Portugáliában. Persze, nincs egy súlycsoportban a kettő, és nyilvánvalóan a lehetőség akkor is lehetőség marad, ha korábban voltak sikereink.


Howell egyébként 2006-ban még a világranglista 9. helyét foglalta el, nem sokkal azután, hogy megnyerte a BMW PGA Championshipet a Wentworth pályáján. Hat évvel később már a legjobb 500-ban sem volt benne, aminek a rengeteg sérülés volt az oka, de az elmúlt időszakban már valódi javulást fedezhettünk fel a játékoson, aminek most meg is lett az eredménye.


A 38 éves játékos elmondta, hogy a sérülések komoly hatással voltak rá, a játékára, a formájára – amit nehezen tudott csak visszaszerezni. Mindazonáltal, kárpótolta őt az élet egy nagyszerű családdal, egy odaadó feleséggel, és egy most 18 hónapos kisfiúval is. Sőt! Decemberben ismét beköszönt a Howell családhoz a gólya, hiszen a golfozó felesége ikreket vár. Ez a győzelem pedig a sportban is igazi lökést adhat majd.


„Ez valami elképesztő! Még a nap is kisütött ma és rengeteg ember jött ki. Itt még sosem játszottam Open Championshipet, de profiként itt tornát nyerni valóban csodálatos dolog. Egész héten nagyon izgatott voltam, de ma ezek az érzések elkerültek. Nem igazán tudom megmagyarázni. Végig nyugodt tudtam maradni, és még az a kis nyomás sem zavart a pályán. Tudtam kezelni ezt is. Egy nagyon hosszú utat tettem meg a csalódottság és kiábrándultság ösvényén, de a körülöttem lévő emberek biztatása átsegített ezen az időszakon.” – mondta Howell, aki azt is hozzátette, hogy bízik benne, hogy ez a győzelem, a családbővítés és a barátok szeretete ad annyi erőt majd neki, hogy még nagyobb célokat tűzhessen ki maga elé.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés