A torkában érezte szívverését

  Rózsa Dávid egyike volt azon magyar junior játékosoknak, akik a hétvégén a European Young Masters küzdelmein vettek részt Németországban. Dávid elégedetten mesélt élményeiről, bár azt ő is elmondta, a második nap sikerülhetett volna jobban is számára.

 Rózsa Dávid egyike volt azon magyar junior játékosoknak, akik a hétvégén a European Young Masters küzdelmein vettek részt Németországban. Dávid elégedetten mesélt élményeiről, bár azt ő is elmondta, a második nap sikerülhetett volna jobban is számára.

Hiába a korábbi külföldi tapasztalatok, Rózsa Dávid nem tudta nem észrevenni, hogy ezúttal a Young Masters-en játszik. Bármennyire is próbálta leküzdeni a drukkot, az egyes elütőre felállva a torkában érezte szívverését. Szerencsére kezdőütése jól sikerült, így hamar elszállt a nagy izgalom, és utána már csak egy mezei nemzetközi versenyként kezelte a megmérettetést, mit sem törődve azzal, hogy most Európa egyik legrangosabb u16-os versenyén vesz részt. Dávid végül az első napon +11-et játszott, aminek kifejezetten örült is.

A második napon emiatt már sokkal nyugodtabban kezdte a játékot, ám mégsem jött össze több jó ütés és játékosunk +15-öt játszott. Az utolsó napra ismét összeszedte magát és +12-vel fejezte be a versenyt. Amire Dávid végig panaszkodott, azok a duplák voltak, amik elmondása szerint kivétel nélkül a rövid játékának gyengeségeiből jöttek össze. A fairway-eket mindig szépen találta el, de a chip-putt kombináció sokszor hagyott kívánnivalót maga után. Ugyanakkor örült annak, hogy egy ilyen nehézségű pályát labdavesztés nélkül, azaz 1 labdával tudott végigjátszani.

Külföldi versenyek esetében mindig kiemelt fontossággal bír, hogy játékosaink mennyire tudnak alkalmazkodni egy teljesen új, éltükben még sosem látott pályához. Kíváncsiak voltunk Dávid és csapattársai hogyan tanulmányoznak egy új pályát. A játékos elmondta, a pálya birdie book-ját már itthon elkezdik nézegetni, bár az csak körülbelüli leírást ad, nem lehet rá nagyon támaszkodni. Volt már például olyan, hogy ahol a birdie book erdőt írt, ott csak néhány ültetett fa volt egymástól jelentős távolságra. Ami azonban nagyon fontos, hogy a helyszínre érkezés után, az első gyakorlónapon rendesen beputt-olják a green-eket. Ez azt jelenti, hogy minden egyes green-en, készülve a különböző pin pozíciókra, leszúrnak egy-egy tee-t három különböző helyre és azokat a pontokat négy különböző helyről is megjátsszák. Ezt követően lejegyzetelik, hogy melyik pozícióból, melyik tee-t célozva, milyen a green break-je. Jegyzeteik aztán a játéknapokon sokat segítenek a játékosoknak. A green-ek ilyen módon történő feltérképezése persze jelentősen hosszabbítja az aznapi játékidőt, de megéri, hiszen így a versenyen a célterületek már nem fognak váratlan trükköket előhúzni játékosaink ellen.

A komoly játék és a koncentráció mellett természetesen fontos, hogy játékosaink jól érezzék magukat a pályán kívül is. A körülményekben néha könnyen találni kivetnivalót, de Dávid elmondta, szerinte ezen a versenyen most különösen jó volt a hangulat. Mint már azt a versenybeharangozóban is leírtuk múlt héten, az elmúlt időszak külföldi viadalainak köszönhetően játékosainkat már több nemzet csapatából is jól ismerik. A fiúk leginkább az izlandi csapattal lógtak, de Dávid elmondása szerint például csapattársuk, Vadkerti Adél a walesi játékosokkal jött ki a legjobban. Természetesen ott voltak a szlovákok is, akik közül egy hónapon belül már harmadszorra találkoztunk ugyanazon golfozókkal. A magyar versenyzők játék után mindig átbeszélték tapasztalataikat a külföldiekkel, ami jó érzés volt Dávidnak is, hiszen a barátságos légkör miatt korántsem érezte úgy, hogy idegen környezetben játszik. A vidám hangulat egyébként a záróceremónián tetőzött, amikor is a szervezők úgy döntöttek, hogy a szokásos búcsúbeszédek mellett egy karaoke esttel lepik meg a fiatal golfozókat. A bajnoki címet ünneplő angolok nyilvánvalóan egyik „nemzeti kincsüket”, a ’We are the champions’ c. számot énekelhették, míg sajnos magyarjaink a golfpályával ellentétben a mikrofon mögött már nem mutatták meg, mit tudnak.

A versenyen Magyarország hátulról a negyedik helyet szerezte meg, megelőzve Szlovákiát, Lengyelországot és Oroszországot. Dávid örült az eredményünknek, főleg annak, hogy sikerült megelőznünk azokat a szlovákokat, akikről a hazai golfos közvélemény egyfolytában ódákat zeng, mi szerint mennyire előrébb tartanak, mint mi. Jelen állás szerint olyannyira előrébb tartanak, hogy kikaptak tőlünk.

Rózsa Dávid rá jellemző módon hazatérte után sem tétlenkedik. A mai napon például már a Junior Tour zárófordulóján vesz részt Máriavölgyben, ahol nem titkolt célja megszereznie kategóriájának valamelyik dobogós helyét.

Még egyszer gratulálunk Dávidnak a Németországban elért eredményeiért és sok sikert kívánunk neki a mai versenyhez!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés