Több golfot a TV-be - egy beteljesületlen kívánság

Ritkán találunk golfközvetítéseket? Sok olvasónk úgy véli, hogy a TV-csatornák összeesküdtek a golf ellen. De a rossz hír az, hogy a TV csatornáknak igaza van abban, hogy a golfot messze menően figyelmen kívül hagyják, méghozzá több okból is.

Ritkán találunk golfközvetítéseket? Sok olvasónk úgy véli, hogy a TV-csatornák összeesküdtek a golf ellen. De a rossz hír az, hogy a TV csatornáknak igaza van abban, hogy a golfot messze menően figyelmen kívül hagyják, méghozzá több okból is.

 

Először is összehasonlíthatóan kevesebben játsszák a golfot, mint más sportot. A Német Olimpiai Sportszövetségnél 2011 óta a golf a játékosaival együtt a 10. helyen áll, azonban a többi sportág sokkal több aktív taggal rendelkezik, csak nem szükségszerű az, hogy valamennyiük klubokba tömörüljön.

Más sportokkal ellentétben szinte minden golfozónak, aki labdákat üt át a zöld mezőn, egy klubhoz kell tartoznia. Ezzel tartósan regisztrált lesz. Bizonyosan több úszó, asztaliteniszező, vagy tollasozó van, mint golfjátékos, de nem kell mindenkinek, aki egy ping-pong asztalt rejteget a pincében, vagy a kertben a barátai ellen játszik, feltétlenül a Német Asztalitenisz Szövetségnek (Deutsche Tischtennis-Bund) tagja lenni.

Azonban az érv, hogy „több aktív sportoló hosszabb adásidőt kíván” egy képtelenség. Alig van egy maréknyi német, aki Forma-1 versenyző, vagy a nehézsúlyú bokszot űz, mégis ezek a sportközvetítések a kvótaelsők. Másrészről alig van olyan sport, ami alkalmatlanabb lenne a tévés közvetítésre, mint a golf. Egy bajnokság általában négy teljes napig tart; statisztikai utánanézés nélkül senki sem tudná, hogy áll a verseny, tényleges párbajok csak ritkán adódnak, és – mindenekelőtt - szinte semmi sem történik. Ezért egy adó sem áldozza fel értékes idejét. A nézettségről pedig annyit, hogy ha egyszer is golfot sugároznak, igen kevesen kapcsolnak a műsorra.

Nyílván az sem segít, hogy a négy nagy bajnokságból három késő este látható és a közvetítés gyakran csak éjfél után ér véget. A reklámfogyasztók is legtöbbször arrébb kapcsolnak egy golfközvetítésről. Az „élő-számláló” (Live-Ticker), amit egy nagy német hírportál a 2010-es Ryder Cupra kísérleti alapon beállított, nagy bukás lett; az érdeklődő klikkelők csupán annyian voltak, hogy elfértek volna egy kétszobás lakásba is. Még a golfőrült Nagy-Brittaniában is nyomás alatt áll a sport a BBC kereskedelmi csatornánál. A nézőszám olyan nyugtalanító, hogy a US Masters-t csak részletekben közlik, a Scottish Open-t pedig élő adásban már egyáltalán nem közvetítik. Hamarosan talán még a sport szülőföldjén is csak a fizetős csatornákon lesz látható a golf.

Sajnálatos, de igaz: ha ismertebbé akarjuk tenni a golfot, nem számíthatunk a TV segítségére. Nem szabad többé ujjal mutogatnunk a TV-felelősőkre. Nekünk magunknak kell forradalmat csinálni.

 

Forrás: golfjournal.de

 

 

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés