A golfvilág összeszűkül

A golf manapság sok országban nyomás alatt áll.

A golf manapság sok országban nyomás alatt áll. Az Egyesült Államok golfparadicsomában az NGF pályaüzemeltető szövetség 2011-ben csak 25, 7 millió játékost számolt, 2005-ben ez a szám még 30 millió volt. Svédországban a golfklubtagok száma már nyolc éve folyamatosan csökken, Angliában is már hatodik alkalommal, és más nemzeti sport szövetségek - mint Skócia, Írország vagy Wales - visszaeséssel küzdenek az amatőr golfozók számát tekintve az aktuális statisztikákat nézve.

De hogyan juthatnánk több emberhez? Mi a probléma gyökere? Mondhatnánk rögtön az aránytalan időtényezőt, ami, ha hihetünk az amerikai statisztikáknak, csak még hosszabb lett, ahelyett, hogy rövidülne, mert ez már egy szenvedélyes golfozónak is hatalmas megterhelést jelent. Mint ahogy szinte mindenki jó autóvezetőnek tartja magát, úgy szinte mindenki gyors játékosként is gondol magára. Egy jó teszt a saját játéksebességünk felmérésre, ha egy relatív lapos pályán játszunk: Ha egyszer egyedül maradunk egy körnél úgy, hogy senki sem tart fel minket, akkor 9 hole-t másfél óra alatt problémamentesen végig kell tudnunk játszani, még akkor is, ha score-okra játszunk. 18 hole-ra pedig elég három óra.

Nincs okunk négy óránál többet egy négyes flightra fordítani. Sietség és heves ütések nélkül egy okos játékkal ez teljesíthető időt spórolva is.

Ennek ellenére a hétvégéken vagy akár a bajnokságok alatt már nem ritka a hat órás játékidő sem. Ehhez még hozzájön az oda-és visszaút, és egy nap már el is ment. Sok családapa és családanya nem tud emiatt a hétvégéken pályára lépni, mert a golfozás túl sok időt vesz el. Ezzel elvész az igazán fontos 35-45 közötti célközönség.

Rengeteg ötlet vonatkozik arra, hogy hogyan fokozzuk a játéktempót, de a megoldás úgy igazán még sincs a kezünkben. Minden idők legsikeresebb golfozója, Jack Nicklaus egy meghökkentő megoldással rukkolt elő. Muirfield Village-ben, ohio-i saját klubjában mindig csak 12 hole-os bajnokságokat szervez. Kétszer akkora lyukakra játszanak, amelyek több mint 20 centiméteres átlójúak, és a round-ot két és fél óra alatt kell teljesíteni. Aki nem tartja be az időt, minden öt percben, amennyivel a megengedettnél tovább a pályán tartózkodik, egy büntetőütést kap. „Új perspektívákat akarunk nyitni” - mondja Niklaus. „Eljött az ideje, hogy új ötletekkel és friss látásmódokkal rukkoljunk elő, hogy megmutassuk az embereknek a golf jó szórakozás.”

12 hole két és fél óra alatt- ilyen szép lehet a golf. Miért ne haladhatnánk egyszer egy teljesen új úton? Emlékezzünk csak: a 18-as szám egy történelmi véletlen. Ki tudja milyen kedvelt lenne a golf, ha a megjátszható lyukak száma valahol 9 és 12 között lenne?

A „Tee It Forward”- program is, amely az Egyesült Államokbeli PGA és az USGA amerikai Golfszövetség újítása, Nikolaus támogatásával jött létre. Az ötlet: A játékosok a tee-t előrébb teszik azért, hogy élvezhetőbb legyen a játék, illetve jobb szögből és gyorsabban lehessen a greenre érkezni. Ehhez segítséget nyújthat, ha eldobjuk a klasszikus ütéstechnikákat és a megszokott színválasztást (piros = női-tee), hogy a férfi hiúságot nehogy megsértsük.

Forrás: golfjournal.de

 

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés