Summa summarum V.

Kit ne érdekelne a siker titka? A 21. század egyik kedvelt témája, hogy milyen arányban határozza meg az embert a saját erőből való építkezés, illetve a külső körülmények közötti hányados. Az idei évben ebbe a témába is egy kicsit belekóstoltunk.

Kit ne érdekelne a siker titka? A 21. század egyik kedvelt témája, hogy milyen arányban határozza meg az embert a saját erőből való építkezés, illetve a külső körülmények közötti hányados. Az idei évben ebbe a témába is egy kicsit belekóstoltunk.


A kutatók szerint egyesek valóban született győztesek. A legújabb eredmények azt mutatják, az eltökéltségre, a barátságosságra, az önuralomra és a céltudatosságra irányuló hajlam kódolva van a génjeinkben.
Sőt, a DNS nagyobb szerepet játszik e tulajdonságok befolyásolásában, mint neveltetésünk és a barátaink. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint e személyiségjegyek együttesen döntik el, sikerre vagy kudarcra vagyunk-e ítélve az életben.


A kutatás során több mint 800 ikerpárt kérdeztek ki életfelfogásukról, hogy így válasszák külön a genetika és a neveltetés hatásait. A genetika hatását gyakran vizsgálják úgy, hogy egypetéjű ikerpárokat hasonlítanak össze kétpetéjű ikrekkel. Az egypetéjű ikrek azonos DNS-sel és neveltetéssel rendelkeznek, a kétpetéjű ikrek azonban genetikailag csak annyira hasonlítanak, mint bármilyen testvérpár.


A Journal of Personality szaklapban közölte eredmények azt mutatták, hogy a gének sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint az életmód. Az önuralom különösen bele van kódolva a DNS-ünkbe. Génjeink elszántságunkat és kitartásunkat is nagymértékben meghatározzák. Ez nagyon fontos a siker szempontjából, mert ha valaki nem hajlandó feladni, nagyobb valószínűséggel váltja valóra álmait, mint az, aki már az első nehézségnél bedobja a törölközőt.


Timothy Bates professzor elmondta, az embereket régóta foglalkoztatja, miért képesek egyesek jól irányítani az életüket, vannak jó kapcsolataik, és tudnak együttműködni másokkal céljaik elérése érdekében. Eddig úgy gondolták, hogy főként a család és a környezet befolyásolja a pszichológiai jólétet. Ez a kutatás azonban azt bizonyítja, hogy a genetika nagyobb hatást gyakorol.


A professzor szerint azonban azoknak sem szabad elkeseredniük, akikkel a géneket tekintve nem bánt olyan nagylelkűen a természet. A kulcs a céltudatosság, ezért ha sikerre vágynak, a legfontosabb az, hogy gondolataikat összpontosítani tudják.


Forrás: hvg.hu

 

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés