A szabálytalan tehetség

A tehetség eltér a többségtől, tehát szabálytalan.

A tehetség eltér a többségtől, tehát szabálytalan.

Van-e szabályos és szabálytalan tehetség? Werner von Braun, a rakéta atyja megbukott algebrából, Yeats, a költő mindig bocsánatot kért szerkesztőitől rossz helyesírása miatt, Anatole France ugyanezen okból kétszer ismételte az érettségi vizsgát. Thomas Edisont képezhetetlennek minősítette tanítója, mert nem őt, hanem a pókot figyelte, amint a hálóját szövi a sarokban. Gyerekkorában felrobbantotta magát, ahogy Nicola Tesla is. Charles Darwint még huszonévesen is léha, lassú gondolkodású fiatalembernek tartották, mert csak sétált a parkban és bámészkodott. Néhány évtizeddel ezelőtt egy óvodás, aki számítógépet kezelt, zseninek tűnt, pedig csak lehetősége volt olyan eszközhöz jutni, amihez másoknak nem. Manapság már csak a nagymamák csapják össze kezüket, csodálva kis unokájukat, ha az számítógépet használ.

A képességtesztek nem alkalmasak a tehetség azonosítására – a tehetséget nem tesztelni kell, hanem utat engedni megjelenésének. Jelei már nagyon korán megmutatkoznak, és akár megfigyeléssel is azonosíthatók. A következő jellemzők sem a képességekre, inkább a különleges személyiségre utalnak: a tehetség tudni szeretné, hogyan működnek a dolgok; kérdései szokatlanok; élénk a képzelete; összefüggéseket talál ott is, ahol más nem; ha valamit a fejébe vesz, azt meg is teszi; kitartóan megragad az őt érdeklő feladatoknál.
De hiszen lényegében minden kisgyerek ilyen, mondhatjuk! Ez a tehetség lényege: egy kisgyerek nyitottságával és a világ megismerésére irányuló belső hajtóerejével viszonyul a világhoz − s később is megtartja ezeket a tulajdonságait, amiket a legtöbb ember felnőttkorára elveszít, illetve alulműködtet. A környezet igyekszik a gyerekeket beilleszteni a közösségbe – ahhoz viszont, hogy ez sikerüljön, a fenti tulajdonságokat „vissza kell fogni”. Vajon megoldható-e, hogy „a kecske is jóllakjon, s a káposzta is megmaradjon”? Lényeges, hogy a gyermek újszerű, szokatlan megnyilvánulásai már egészen kicsi korától kezdve megerősítésre találjanak, mert ezzel egész életére gondolkodásának, tevékenységének része, sőt meghatározója lesz a kreativitás.

A cikket teljes terjedelmében elolvashatják a Hungarian Golf Magazin 2012-es Kincses Kalendáriumában, amely megrendelhető honlapunk főoldalán 3000 forint + Áfáért, vagy megvásárolható a hazai golfklubokban.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés