A bajnoknő ringbe száll

Szűcs Gabriella május elején érkezett haza Balin töltött edzőtáborozásából. Egykori kiváló asztaliteniszezőnk nem először látogatott a indonéz szigetre, és talán nem is utoljára, bár ahogy a szenior bajnoknő mondta, ő nem tervez nagyon előre, csak a céljait akarja elérni. Telefonon beszélgettünk vele.

Szűcs Gabriella május elején érkezett haza Balin töltött edzőtáborozásából. Egykori kiváló asztaliteniszezőnk nem először látogatott az indonéz szigetre, és talán nem is utoljára, bár ahogy a szenior bajnoknő mondta, ő nem tervez nagyon előre, csak a céljait akarja elérni. Telefonon beszélgettünk vele.

Két és fél hónapot töltöttél Balin, ráadásul már tavaly is voltál kint kétszer. Milyen benyomásaid vannak az országról?

Gyönyörű volt odakint minden. Náluk mindenki egyfolytában mosolyog, és kedvesek az emberek. Lelépek a járdáról és nem kell félnem, hogy elütnek. Nagyon vendégszeretőek az itteniek, mondjuk az egész ország a turizmusra van beállva, úgyhogy érhető a kedvességük. Egyetlen negatívum, hogy itt mindenki szeret késni. Szerintem még soha egy balinéz ember sem érkezett meg sehova időben. Ők emiatt nem zavartatják magukat, engem azért egy kicsit zavart, de ez nem olyan, ami miatt egy utazás rosszul sülne el.

És milyen odakint a golfélet? Milyenek a pályák?

A pályák is gyönyörűek. Ahol játszottam volt olyan szakasz, ahol egyszerre lehetett látni a zászlót, és egy meseszép templomot a távolban. Ilyenkor az ember dönthet melyiket célozza. A kiszolgálás egyébként meg nagyon profi. A greenfee mellé adnak melléd egy szingli hendikepes caddyt, aki mindig segít az ütőválasztásban. Minden ütés előtt kiválaszt három ütőt és odahozza. Mondanom sem kell hogy szingli hcp-s révén mennyire értenek hozzá, és a három ütőből mindig ott van az egy, amit használni akarsz. Voltam olyan versenyen, ahol például 0-s hendikepes caddyt osztottak mellém. Persze ettől a játék nem megy jobban, pedig szép fából faragott díjak voltak. Szívesen hazahoztam volna egyet, de sajnos akkor nem tudtam felvenni a versenyt az ottaniakkal.

Apropó játék! Hogy érzed, mennyit fejlődtél odakint?

A kinti edzőmmel sokat fejlesztettünk a játékomon. Átalakítottuk a swingemet, és minden nap sokat gyakoroltam. Az első évben, mikor elkezdtem golfozni egy-egy játék után mindenem fájt, de szó szerint. Most már az új swingnél nincsenek ilyen gondjaim. Csak még az eredmények nem jönnek sajnos. Néha vissza-visszatérnek még a régi hibák, és olyankor kell pár ütés míg újra átállok a helyes mozdulatra. Idén eddig sajnos minden itthoni versenyen rontottam a hendikepemen. Most 11,7-es hcp-m van, de év végére még mindig a szingli a cél, hiszen még csak május van, van még időm.

Ezen felbuzdulva milyen edzésmódszereket követsz most?

A legnagyobb probléma, hogy az új swing miatt ugyanazzal az ütővel most messzebb ütök, és még nem szoktam meg. Régen egy 9-es vassal ütöttem 90 métert. Most 100-at, vagy ha rossz a swingem, akkor csak 80-at. Most azt csinálom, hogy rangen ütögetem a labdát, és lejegyzetelem, hogy 100 ütésből, hány megy megfelelően közel a zászlóhoz. Így ezzel a statisztikával látom, hogy hétről-hétre mennyit javulok. Persze egészen biztos vagyok benne, hogy ha egy idő után stabilizálódik az új swingem, akkor az eredményeim is sokat fognak javulni.

Mi a következő verseny, amire készülsz? Gondolom a Senior Golfbajnokságot Udvariban nem hagyod ki.

Persze hogy nem. Ami azt illeti, már lent is vagyok Balatonudvariban. Most is onnan beszélek. Mindig meg szoktam játszani a pályát a versenyek előtt. Udvari egyébként is egy különleges pálya, nagyon meg kell szokni, mert például vannak helyek, ahol nem látni a zászlót sem. Persze gyönyörű pálya ez is. Egyértelműen felveszi a versenyt például Bali pályáival.

A férjem caddyzik is nekem a hétvégén, ami jó, mert elkél a segítség, főleg a távolságok felmérésénél, ami nekem nem nagyon megy a bifokális szemüvegem miatt. Meg Zsizsivel is végigmentünk már a pályán. Ő is segített nekem mindenben. Megmutatta, hogy melyik greeneknél kell különösen figyelni.

Ebből úgy tűnik, hogy alaposan felkészülsz a versenyre. Milyen eredményt vársz magadtól?

Nyerni szeretnék. Úgy gondolom, az embernek optimistán kell élnie. Én is kitűzöm a céljaimat, és megpróbálom őket mindig teljesíteni. Ha itt lesz Szlovákiából az a hölgy 4-es hcp-vel, akkor nyilván nem fogok nyerni, de úgy érzem van esélyem a győzelemre. Vidáman kell játszani ez a lényeg. Én az edzéseket is élvezettel csinálom. Mindenki mondja, hogy mennyi munka van egy-egy jó eredmény mögött. Én inkább azt mondom, mennyi élvezet! Persze ha végül nem nyerek, nem dől össze a világ. Sőt ha például Molnár Mari barátnőm győzne, annak nagyon is örülnék.

Mi mindenképpen drukkolunk neked, de ha vége a bajnokságnak, mi lesz a következő verseny, ahol találkozhatunk majd veled?

Ezt még nem igazán tudom megmondani. A ranglista versenyeken biztos fogok indulni, és egy-két másik versenyt is szeretnék még beiktatni, hogy tovább gyakoroljam a már sokat emlegetett új swingem.

A bajnoknő tehát lelkesen és persze élvezettel készül, és várja a kihívásokat, hogy legyűrje őket. Hajrá Gabi!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés