Tovább fejlődik a juniorképzés

Kötél Balázs a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club felelősével beszéltünk. Felelős, mert az ő felelőssége volt kijelölni az új elütők helyét a pályán. Merthogy a klub ezentúl az apróságokra is gondol.

Kötél Balázzsal a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club felelősével beszéltünk. Felelős, mert az ő felelőssége volt kijelölni az új elütők helyét a pályán. Merthogy a klub ezentúl az apróságokra is gondol.

Úgy hívtuk fel Balázst, hogy elsőként gratuláltunk neki a junior program felelősévé való kinevezéséhez. Majd ő elmondta, túlzás lenne az egész programról beszélni, de valóban nemes feladatot bíztak rá. Elárulta, valójában minden pályára kellene ez a plusz két elütő, hiszen így lehetne lefedni a Junior Touron induló összes korosztály fizikai képességét. „Az új elütők a 9 és 11 évesek szintjére lettek kitalálva, és nemzetközi előírás alapján lettek létrehozva” – mondta Balázs, majd hozzátette: „Amúgy meg az újonc felnőttek is üthetnek róluk, hiszen egy 50+ hendikeppel rendelkező játékosnak ezek könnyebb kihívások lennének, mint mondjuk a korábbi elütők, így több sikerélményük is lenne mindjárt az elején. Hangsúlyozom gyakorlásról beszélek, nem a versenyekről.”

Az interjú elején mindig van egy fő kérdésünk, amit beszélgetőpartnerünknek fel akarunk tenni, aztán csak újabbak, és újabbak jutnak eszünkbe közben. Ilyen volt például, hogy ha már a juniorokról beszéltünk, mi a helyzet az ifjabb Kötéllel?

„Bence jól játszik, köszönjük szépen. Nem akarok mást mondani, mert nem akarom ajnározni, mint a szülők szokták a gyerekeiket. Majd megnézzük a számokat év végén. Ezért kár hogy régebben nem voltak a most létrehozott elütők, mert a most ezekről játszó srácok eredményeit nem tudjuk összehasonlítani a régebbi juniorok akkori ütéseivel” – kanyarodott vissza eredeti témánkhoz Balázs.

És ha már itt tartottunk, megkérdeztük, hogy átfogóan ő hogyan látja a magyar golf utánpótlást? „Irgalmatlan nehéz történet” – mondta őszintén. „Nálunk is van 15-16 gyerek, akik lelkesek és nincs a családjukban nagyobb golfozó, tehát csak a sport szeretetéért játszanak. A Szövetségnek őket kéne támogatnia, mivel a fent említett okból a családjukból senki nem nyomja őket, így nekünk kell számukra még vonzóbbá tenni a golfot. Mondjuk most itt van az MGSZ iskolaprogramja. De én úgy érzem, kicsit fordítva ülünk a lovon. Előbb a tanároknak kéne ismernie, szeretnie a sportot, hogy a gyerekeknek át tudják adni a lelkesedést, és ha utána a kissrácok bent maradnak délután a tornateremben gyakorolni, akkor a szülő is örülni fog, hogy a csemetéje leköti magát valamivel. A másik meg, hogy mindenkinek egy irányba kéne menni. Nem jó az, amit egyes klubok kitaláltak maguknak. Hogy bár kedvezményes áron, de óradíjat szednek a gyerekektől, akiknek még a range labdáért is kosaranként fizetniük kell 800 forintot. Mivel egy kezdő játékos nem egy kosarat üt el ha kimegy játszani, így tulajdonképpen 4000 forintokra jön ki a szülőnek a gyerek óránkénti golfozgatása. Mert a heti pár alkalom az golfozgatás. Az újoncoknak legalább heti 10-szer kéne kimenniük a pályára, de arra meg kinek lenne pénze ilyen óradíj mellett. Nálunk 5500 egy hónap fixen, és labdát meg annyit adunk, amennyit el tud használni a srác. Emellett próbálunk olyan programokat szervezni, ahol a gyerekek is jól érzik magukat, és ők is megtanulhatják milyen a golfos élet. Persze a program nálunk is vérzik még egy-két helyen, de még finomítunk rajta.”

És te mit csinálsz az idén? – kérdeztük Balázst végül a személyes dolgairól. „Én egy lelkes amatőr vagyok továbbra is. Bár idénre van célom. Szeretnék Udvariban háromszor 80 alatt játszani” – mondta az „elütő felelős.”


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés