A legyőzhetetlen

Nagy várakozás övezte az év első Grand Slam tornájának döntőjét, ahol valóban a világ jelenlegi két legjobb teniszezője mérte össze a tudását. Nem volt kétség, hogy Nadal határozott játékkal kezdi majd meg a döntőt, és az elején úgy tűnt, hogy a szerbnek nem is lesz beleszólása a meccsbe. De aztán…

Nagy várakozás övezte az év első Grand Slam tornájának döntőjét, ahol valóban a világ jelenlegi két legjobb teniszezője mérte össze a tudását. Nem volt kétség, hogy Nadal határozott játékkal kezdi majd meg a döntőt, és az elején úgy tűnt, hogy a szerbnek nem is lesz beleszólása a meccsbe. De aztán…

Tegnap valóban maratoni csatában győzte le Novak Djokovics ellenfelét, a spanyol Rafael Nadalt az Australian Open idei döntőjében. Elég döcögősen indult a finálé, ráadásul, talán meglepetésre Nadal volt az, aki az első szettet megnyerte. A spanyol rögtön az első adódó alkalommal elvette a szerb adogatását, amivel jócskán meglepte a világelsőt. Nadal megfelelően koncentrált, és sikerült behúznia az első játékot (5-7).

Ezt követően azonban már nem egy álmos Djokovics volt a pályán, hanem maga a ranglista vezető klasszis, aki hamar feltámadt hamvaiból, és könnyen hozta a következő két játékot (6-2, 6-4). Nem lepődtünk meg ezen, hiszen mégiscsak a világelső ütögetett a spanyol ellenében, de az első játék nem kevés reményt adhatott volna a Nadal drukkereknek. Nekik inkább szomorúságot okozott a szerb kiváló játéka a második és a harmadik szettben, de nem adták fel a szurkolást, és bíztak hazájuk kiválóságában. Nem is hiába.

Nadal, minden mindegy alapon a negyedik szettre megszívta magát, hozta az adogatásait, értékes pontokat gyűjtött, míg végül megfeszülve is, de hozta a 6-6-ot. Jöhetett a tie break, vagyis a rövidített játszma. Nadal az életben maradásért küzdött. Egy rosszul kivitelezett ütés, egy szerencsétlen szerva, és máris Djokovics kezében landol a trófea. A spanyol hihetetlenül összeszedett játékkal kivívta a döntő szettet, ahol egy fatális hibát követően Nadal már nem tudott újítani.

A végső szettben még nagyon úgy tűnt, hogy a maratoni teniszben (amit egyszer esőzés miatt is félbe kellett szakítani, nem beszélve a berepülő madarakról) Nadaltól látjuk a világmegváltó feltámadást, de megtört, amikor 4-2-nél nem használta ki brékelőnyét, és néhány pillanattal később már egálra álltak a felek, pedig, valójában a spanyol kezében már ott volt a győzelem. 5-5-nél Djokovicsnak két fogadóelőnye is volt, a másodikat értékesíteni is tudta, így ezt követően a meccsért adogathatott már. Nadal ismét visszajöhetett volna, de a szerb hárítani tudta ellenfele bréklabdáját, majd egy remek szerve végképp eldöntötte a meccset, amely csaknem hat óráig tartott, ami új rekordot is jelent egyben. Bár, ez Nadalt aligha vigasztalhatja. Az állás végül így alakult: 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.

Nadal ennyit mondott a verseny végén: „Jó reggelt mindenkinek! Ez volt pályafutásom legkeményebb meccse, és örülök, hogy részese lehettem ennek a nagy csatának.” Tény, hogy a tavalyi hat összecsapásukból mindegyikben alul maradt Nadal most valóban igazi ellenfele volt a szerbnek, aki szintén elismerő szavakkal illette sporttársát. „Rafa, ma tenisztörténelmet írtunk, és sajnos csak egy győztes lehetett. Remélem, még sok döntőben találkozunk. Ez volt karrierem legnagyobb sikere Wimbledonnal együtt, ahol mindig is nyerni akartam. Büszke vagyok arra, hogy hat órán át játszottam Nadallal, és a történelem része lehettem. Sírni tudnék, de a fájdalom és a szenvedés mellett csodálatosan érzem magam.” - tette hozzá a végén Djokovics. Vajon, idén lesz valaki, aki képes lesz megállítani a szerb menetelését?


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés