Az utánpótlás frontembere

Wilheim István számos tehetséges golfozót edz a junior és utánpótlás korosztályokban. Az ifjú golfozók eredményei önmagukért beszélnek, ráadásul tehetséges mentoruknak köszönhetően a további fejlődés sem kizárt. A trénert terveiről, tanítványairól, illetve mindennapi sportéletéről kérdeztük.

Wilheim István számos tehetséges golfozót edz a junior és utánpótlás korosztályokban. Az ifjú golfozók eredményei önmagukért beszélnek, ráadásul tehetséges mentoruknak köszönhetően a további fejlődés sem kizárt. A trénert terveiről, tanítványairól, illetve mindennapi sportéletéről kérdeztük.

Lassan kezdődik az idei versenyszezon. Hogyan értékelné előző idényét?


Teljes mértékben elégedett vagyok a legutóbbi idénnyel. Az időjárás kedvezett a kültéri edzéseknek, legyen szó egyéni vagy csoportos foglalkozásokról. A junior tanítványaim ráadásul iszonyatosan fejlődtek, néhányan közülük lassan a felnőtt mezőnyben is megállná a helyét.

Önök mire fektették tavaly a legnagyobb hangsúlyt?

A felnőtteknél a játék stabilizálására koncentráltunk, míg a gyerekeknél hol komolyan, hol játékosan próbáltuk elsajátítani a játék alapjait. Sajnos nálunk, a Balatonnál nincsen esővédő, így csapadék esetén csak benti gyakorlásra van lehetőség.

Mit tudnak ilyenkor kezdeni fedett pályán?

A nagyoknál esetenként van, hogy elmarad az aznapra tervezett tréning, de a legtöbbször a versenystratégia átbeszélése, illetve a mozgáskoordináció javítása folyik. A kicsiknél igyekszünk a puttokat gyakorolni, emellett játékos, szórakoztató ügyességi versenyeket lebonyolítani.

Nem vesz el sok időt a golf az iskola mellett?

Szerintem ez a sport a világ legnehezebbjei között van. Sok idő kell ahhoz, hogy az ember igazán komolyan eredményeket érjen el. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ilyen korban a tanulás az első, csak utána következhet a versenyszerű golf.

Mi volt tavaly a fő célkitűzésük?

A játék megszerettetése, valamint a golftudás biztos alapokra hozatala. Fontos, hogy a játékosoknak magabiztos ütései legyenek. Ennek érdekében az ütés mozdulatát napról napra kell gyakorolni, hiszen az is szinte napról napra, olykor napszakról napszakra tud megváltozni.

Ha már itt tartunk: hogy szokta összeállítani az edzésterveket?

Van egy előre felépített tervem, amelyet személyre szabottan szoktam módosítani. Ilyenkor figyelembe veszem a játékos stílusát, karakterét, valamint azt is, hogy az adott időszakban milyen szinten van. Én előnyben részesítem egyébként a fontolva haladás elvét, és ezt a tanítványok is tiszteletben szokták tartani.

Van olyan ember, aki segíteni szokott Önnek a tréningek alatt?

Konkrét jobbkezem nincs, de Stupek Richárddal sokat szoktam konzultálni, beszélgetni ebben a témában. Alapvetően viszont tapasztalati úton rakom össze az edzésprogramokat.

Van valamilyen nagy terve 2012-re?


A tavalyi idény eredményeinek megismétlése, továbbá a golf széles körben való népszerűsítése. Véleményem szerint utóbbi rendkívül hangsúlyos feladat, mivel a golf az egyik legelszigeteltebb társasági sport. Londonban bemutató sportágként lesz jelen a golf, ez egy hajszálnyit megkönnyíti a dolgot. Tehetségek, jó játékosok vannak, csak fel kell fedeznie őket a nagyközönségnek.

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
7
9
Dátum : 2020-09-09
10
13
14
21
23
24
28
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés