Börtönből börtönbe

Rosszindulatú pletykák, zavaros híresztelések, halvány találgatások. Ezek jellemezték korábban a kiváló golfozó, Brúder Balázs emberrablási ügyét, amellyel kapcsolatban most tiszta vizet önt a pohárba, és elmeséli élete talán legbizarabb történetét, amely Magyarországon kezdődött, Thaiföldön élte csúcspontját, majd ismét a hazai vizeken folytatódott, és itt is ért véget. Az ügy ugyan még nincsen teljes mértékben lezárva, de bízunk benne, hogy hamarosan minden szálat elvágnak, és újfent a golfé lehet a főszerep. Brúder Balázs nyíltan beszélt az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól. Azokat a gyötrelmeket, szenvedéseket, amelyeket átélt lájtosabban adta elő, bár szemében láttuk, hogy az élet nagy leckét adott neki.

Rosszindulatú pletykák, zavaros híresztelések, halvány találgatások. Ezek jellemezték korábban a kiváló golfozó, Brúder Balázs emberrablási ügyét, amellyel kapcsolatban most tiszta vizet önt a pohárba, és elmeséli élete talán legbizarabb történetét, amely Magyarországon kezdődött, Thaiföldön élte csúcspontját, majd ismét a hazai vizeken folytatódott, és itt is ért véget. Az ügy ugyan még nincsen teljes mértékben lezárva, de bízunk benne, hogy hamarosan minden szálat elvágnak, és újfent a golfé lehet a főszerep. Brúder Balázs nyíltan beszélt az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól. Azokat a gyötrelmeket, szenvedéseket, amelyeket átélt lájtosabban adta elő, bár szemében láttuk, hogy az élet nagy leckét adott neki.

Elfogató parancs Brúder ellen

Hová tűnt Brúder Balázs? Jobban mondva: hová nem tűnt Brúder Balázs, hiszen a golfozónak nem állt szándékában senki elől sem bujkálni, és az amerikai filmekben sokat hangoztatott módon, a nyomozást sem akarta hátráltatni. A magyar játékos körül kialakult botrány jellegét tekintve abszurd, az imént megfogalmazott kérdés pedig paradox. A nem mindennapi esettanulmány világos, bizonyítható részletei teljes mértékben alátámasztják azt az evidenciát, hogy a golfozó egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. A szökés, valamint a szándékos rejtőzködés vádja már csak azért sem állja meg a helyét, mivel Balázs elmondta, hogy bejelentett lakóhellyel rendelkezett, a lakása is a saját nevén volt, és folyamatosan megjelent az idegenrendészeti hivatalban, vállalta az arcát. A bonyodalmak Thaiföldön kezdődtek, ahová a golfozó egy érvényes vízummal a zsebében utazott ki azzal a szándékkal, hogy angolt fog kint tanulni, valamint, nem mellesleg oktassa azt, amihez a legjobban ért. Kiutazása előtt azonban részt vett egy találkozón, ahol közvetítő szerepet töltött be a felek között, de nem is hitte volna, hogy az eset követi majd őt egészen Ázsiáig.
Brúder Balázs személyiségének meghatározása összetett feladat. Akik ismerik őt, azok nagyon jól tudják, hogy egy rendkívül tehetséges golfoktatóról van szó, aki a szó nemes értelmében alapvetően csibész beállítottságú, és akinek élete a golf. Kertelés nélkül kijelenthetjük, hogy a játékos csakis ennek a sportnak él. Több hónappal ezelőtt azonban belefolyt egy olyan ügybe, amelynek esetleges következményire még a legvadabb álmaiban sem gondolt. Tiszta szándékkal vállalta ugyanis azt, hogy közvetítő szerepet tölt be egy körbetartozási ügyben, ahol a felek nem voltak hajlandóak tárgyalni egymással. „Az volt a feladatom, hogy a feleket egy asztalhoz ültessem, és, hogy ők meg tudják beszélni, hogy ki, kinek mennyivel tartozik. Ennél több nem történt.” - fogalmazott Brúder.
A magyar játékos tehát mindent megtett annak érdekében, hogy a találkozó létrejöjjön, hiszen ennyi volt a feladata, semmi több. A végeredmény, hogy a felek dűlőre tudnak-e majd jutni vagy sem, már nem a golfozó hatáskörébe tartozott. Itt érdemes megjegyeznünk (amit a játékos is kiemelt), hogy az összejövetel egy nyilvános étteremben zajlott, egy kamerákkal teletűzdelt helyszínen. Tanúból, az ismert körülmények alapján nem volt hiány, a vád mégis utolérte a golfozót, nem is akárhogyan.

Brúder tanítványát elrabolták

A játékos nyugodt szívvel, érvényes vízummal a hóna alatt vágott neki a messzi keletnek, hogy nyelvet tanuljon és dolgozzon. A jó hangulatban eltelt kint tartózkodást azonban hamarosan egy nem várt esemény szakította meg. Kiderült, hogy Brúder egyik tanítványát és egyben barátját elrabolták Thaiföldön, így golfozó, amint megtudta az ügy részleteit, rögtön jelentkezett is a rendőrségen, tanúként. Ezzel kapcsolatban a golfozó így fogalmazott: „Bementünk a rendőrségre, arcomat vállaltam, soha nem titkoltam azt, hogy ki vagyok.” A szándékos bujkálás eshetősége tehát nem állt fent, hiszen Brúder a rendőrségi látogatása mellett minden alkalommal az idegenrendészeti részlegnél is bejelentkezett. Az elrabolt fiú egyébként épségben előkerült, és nem sokkal ezután haza is szállították Magyarországra. Az izgalmak tehát elmúltak. Legalábbis átmenetileg.

13 kilót fogyott


„Azt a hírt, hogy köröznek, nagyjából május közepén tudtam meg, az egyik barátomtól, és májusban kezdtem el szervezni azt, hogy haza tudjak jönni.” - mesélte Brúder. A magyar játékos ellen ugyanis időközben nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, amit a thai hatóságok közöltek a játékossal. A vád emberrablás volt. Vízumát visszavonták. A golfozónak közel 30 napot kellett egy nem éppen luxus körülmények között strukturált börtönben eltöltenie, ahol ráadásul egy vírusos, hasmenéses láz következtében 13 kilót le is fogyott. Elmondása szerint, egészségi állapotának stabilizálásában a szingapúriaknak köszönhet sokat, akik minden tőlük telhetőt megtettek a magyar férfi javulásáért.
Arra a kérdésre, hogy milyen állapotok uralkodnak egy thai börtönben, Brúder azt felelte, hogy „Amit a filmeken láthatnak, az.” Ez a mondat valóban önmagáért beszél. Részleteiben a golfozó annyit árult el, hogy számos konfliktus fül- és szemtanúja volt a börtönben, de ő maga igyekezett kimaradni a „jóból”. „Jól tudtam alkalmazkodni, és mindig megtaláltam azokkal az emberekkel a közös nevezőt, akikkel akkor meg kellett.” - magyarázta Brúder a túlélési praktikát. A körülmények valóban nem voltak túl barátiak, hiszen a golfozó elmondta azt is, hogy a minimális méretű cellákba több tíz ember zsúfoltak be, ahol mindenki a saját szőnyegén hajthatta álomra a fejét, ha tudta.
A Bangkok Hilton képeit idéző elmondásokból azonban egyfajta pozitívum is kiszűrődött, ugyanis Brúder elmondta, hogy a bent töltött idő alatt rengeteg, mondhatni barátot szerzett, akik között valóban különleges, támogató hatású viszonyok alakultak ki.

Brúder vallomást tett

A közel egy hónapnyi thaiföldi „kiruccanás” után Brúdert már a magyar hatóságok vették kezelésbe, és az emberrablási vád még mindig állt. Miután a golfozó vallomást tett, elmondta mi történt, nem sokkal később ismét a rácsok mögött találta magát. A bizonyítás ugyan gyenge lábakon állt, ennek ellenére a játékosnak 7 és fél hónapig kellett a hazai „vendégszeretet” élveznie. Szabadlábra helyezési kérelmeit rendre elutasították, érthetetlenül. Arra a kérdésre, hogy a börtön rapszódia második felvonásában mit csinált bent azt mondta, hogy „Megpróbáltam úgy feldolgozni ezt a dolgot, hogy ne a hátrányt, hanem előnyt tudjak kovácsolni belőle.”
Brúder ügye lassan haladt előre a rögös úton, de a kitartó ügyvédi teamet vezető védőnek, Dr. Lex Annamáriának köszönhetően a golfozót nemrégiben jogerősen kiengedték, így hosszú huzavona után, a golfozó szabadlábon védekezhet. Elmondása szerint fizikailag és mentálisan is jól van, és ez az elmúlt időszak megtanította arra, hogy
„Akárhová ejtenek is le a világban, megtalálom a helyem.”

Brúder nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy kiemelje, hogy akivel csak találkozott eddig, Szigeti Csaba főszereplésével, a golftársadalomtól csakis pozitív dolgokat és támogatást kapott. Mind a családjától, barátaitól, ismerőseitől, mind pedig a tanítványaitól. Folyamatosan csöng a telefonja, érdeklődnek utána, biztatják. És mit fogalmazott meg a golffal kapcsolatban? Ez volt a felelet: „Tanulság: soha ne avatkozz bele más üzleti dolgába, még pénzért sem. Csak a golf. Semmi más nem számít.”
Bízunk benne, hogy Brúder Balázs egy életre megtanulta, hogy ha lehet, ne legyen rosszkor rossz helyen.

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
Dátum : 2020-07-01
2
6
12
13
15
Dátum : 2020-07-15
16
20
21
22
Dátum : 2020-07-22
23
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés