Talmácsi Gábor befejezi

A motorosbajnok sportágat vált: még autója és navigátora sincs, de februárban már tesztel, és a ralibajnokság összes futamán rajthoz akar állni.

A motorosbajnok sportágat vált: még autója és navigátora sincs, de februárban már tesztel, és a ralibajnokság összes futamán rajthoz akar állni.

Abbahagyta a versenyszerű motorozást a 125-ös kategória 2007-es világbajnoka. Talmácsi Gábor a 2010-es szezon vége óta nem versenyzett, most vált, és ralizni fog.

„A motor a fő profilom, de sok gondolkozás után úgy döntöttem, autóban folytatom, és abbahagyom a világbajnoki szintű motorversenyzést. Sokat versenyeztem autóval az utóbbi időben, nagyon szeretem. Mindent az alapoktól kell kezdenem, nincs még csapatom és navigátorom, de februárban tesztelek, indulok a magyar bajnokságon, a márciusi Eger-ralin már rajthoz állok."

A teszteket egy Mitsubishi Evo6-tal csinálja végig. „A hatfordulós ralibajnokság minden versenyén indulok, a célom egyértelmű, a legjobbak közé készülök. Nagyon motivál, hogy újra versenyezzek, semmi sem tántoríthat el a döntésemtől. A motorversenyzők amúgy is mind jó autóversenyzők, Valentino Rossi is azt nyilatkozta, pár év múlva már ralizni fog."

Az Index december elején megírta, hogy Talmácsi nem keres csapatot magának, hamarosan hivatalosan bejelenti a visszavonulását. Akkori információink szerint Talmácsi vezetésével, és állami garanciavállalással magyar motoroscsapat alakult volna, hogy a jövőben a világbajnokságon induljon. A hírt a motoros sajtósa akkor szóban és írásban sem megcáfolni, sem megerősíteni nem akarta, türelmet kért, a jövővel kapcsolatban nem nyilatkozott.

Ezt a hírt Talmácsi cáfolja. „Nincs szó állami szerepvállalással alakuló MotoGP-csapatról. Távlati terveim között szerepel egy csapat felfuttatása, leginkább a Superstock kategóriában. Minden a támogatókon múlik, de nincs hazai futam, és ez nehezíti a tárgyalást a lehetséges szponzorokkal."

A 125 kcm 2007-es világbajnoka az egész 2011-es szezont kihagyta. Az Antonio Banderas érdekeltségébe tartozó Jack and Jones istállóval még 2010 november közepén állapodott meg a közös munkáról, a csapat december elsején azonban közölte, hogy visszalép a 2011-es vb-sorozattól, majd februárra az is kiderült, hogy megfelelő ajánlat híján Talmácsi a szezonban nem tud versenyezni.

Talmácsi 4 évesen minimotoron kezdett, 14 évesen, 1995-ben indult először a felnőttek között. 1999-ben megnyerte a magyar bajnokságot, az Alpok-Adria kupát is. A 2000-es brnói vb-futamon debütált szabadkártyás versenyzőként, a Racing Service csapat szerződést ajánlott neki. 2001-ben volt az első teljes vb-éve a 125 köbcentis kategóriában, egy Hondával 34 pontot gyűjtött az év végére. 2002-ben az Italjethez került, év közben átment a PEV ADAC Sachsenhez, velük a brazíliai futamon 4. lett.

2003-ban az Exalt Cycle és egy Aprilia jött, 2004-ben a Malaguti gyári istállója, itt figyeltek fel rá igazán. 2005-ben a Red Bull KTM-csapatával három futamon (Mugellóban, Assenben és Katarban) is győzni tudott, vb-bronzérmes lett. 2006-ban jött a Humangest gyári támogatású Honda-csapata, de ez nem volt sikeres év, Talmácsi legjobb eredménye egy brnói harmadik hely volt.

2007-ben jött a legjobb szezon, és a világbajnoki cím az Aspar Apriliával. Talmácsi sok helyezése mellett futamot nyert Jerezben, Németországban, fölényesen Malajziában, és Faubelt öt ponttal megelőzve megnyerte az összetettet.

2008-ban egy futamgyőzelme (Assenben, a 13. helyről rajtolva) és négy dobogós helye volt, az összetettben harmadik lett. 2009-ben új kategóriában, a 250 köbcentisek között indult, majd májusban elhagyta a Balatonring Teamet, és a katalán nagydíj előtt egy kategóriával feljebb, a MotoGP-s Scot Racinghoz ment, de itt nem voltak sikerei. 2010-ben az akkor induló Moto2-ben folytatta, év végén hatodik lett a Speed Up Aprilia csapattal, azóta világbajnoki versenyen nem motorozott.

Sport Géza


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés