Szenzációs magyar siker

 Csoport

 Csoportmásodikként, de három ponttal a zsebben jutott tovább a középdöntőbe a magyar férfikézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, miután fantasztikus mérkőzésen, a csodálatosan védő Fazekas Nándor vezérletével 26-23-ra győzött a címvédő - ráadásul olimpiai és világbajnok - franciák ellen.


Miután Spanyolország 30-27-re legyőzte az oroszokat, a magyar válogatott úgy léphetett pályára a címvédő franciák ellen, hogy már biztosan bejutott a középdöntőbe. A csata így a presztízs mellett a továbbvihető pontról szólt. A felek utoljára a tavalyi svédországi világbajnokság jönköpingi középdöntőjében találkoztak egymással, akkor a franciák 37-24-re nyertek.


Úgy kezdődött a meccs, ahogy a spanyolok ellen, a csapat kicsit belealudt az első öt percbe, mire felébredtek, addigra 4-1-re már a franciák vezettek. Szerencsére sikerült rendezni a sorokat, Fazekas néhány védése pedig olyan plusztöltetet adott a veszprémi kapusnak, amilyenre talán még ő maga sem számított.


4-4-nél sikerült utolérni az ellenfelet, a 18. percre már 8-6-ra a magyaroknál volt az előny. Mocsai tamás remekül játszott, Zubait nem lehetett megtartani beállósposzton, a spanyolok ellen bizonytalankodó Harsányi pedig két remek góllal jelezte, igenis formában van.


A 21. percben, 9-7-es előnynél egymás után két kiállítást ítéltek a csapat ellen, ez megfogta Császárékat, a franciák egy 5-0-s sorozattal megfordították az állást, és ez a lendület kitartott a félidő végéig. 12-14-ről aztán elkezdte a szívós felzárkózást az együttes. A védekezés összeállt, Fazekas eksztázisban védett, és miután a Zubai, Harsányi kettős mellé még Krivokapics is feljött a góljaival, az 50. percben ismét magyar előnyt láthatott a teltháznyi közönség (21-20). És az utolsó tíz percben már nem volt pardon. Fazekas még rátett egy lapáttal, a játékvezetők ugyan próbáltak segíteni a címvédőnek, de gólt mégsem dobhattak helyettük.


Az utolsó két magyar gólt Iváncsik Gergő szerezte, Magyarország az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését aratva 26-23-ra győzött az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ellen, és a spanyolok mögött csoportmásodikként, de hozzájuk hasonlóan veretlenül, három ponttal masírozott be a legjobb tizenkettő közé.


A középdöntőben Horvátország, Szlovénia és Izland lesz az ellenfél.


origo.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés