Igyekszem élvezni az életet

A most 43 éves észak-ír golfozó 2011-ben ütőt ragadott, és bezsebelt egy számára oly kedves Major-győzelmi címet, amiért egész karrierje során epedezett. Most, hogy ezt kipipálta, újabb célokat keres, amikért ismét megindulhat a küzdelem. A júliusi Open Championship után készült beszélgetésekből sok mindent megtudhatunk a játékos szokásairól és életstílusáról, amikről ő maga persze pozitívan nyilatkozik. Ami nem is baj, hiszen csak szereti az életet.

A most 43 éves észak-ír golfozó 2011-ben ütőt ragadott, és bezsebelt egy számára oly kedves Major-győzelmi címet, amiért egész karrierje során epedezett. Most, hogy ezt kipipálta, újabb célokat keres, amikért ismét megindulhat a küzdelem. A júliusi Open Championship után készült beszélgetésekből sok mindent megtudhatunk a játékos szokásairól és életstílusáról, amikről ő maga persze pozitívan nyilatkozik. Ami nem is baj, hiszen csak szereti az életet.

A 2011-es Open-bajnok, Darren Clarke még jókorában ígéretet tett arra, hogy Major elsősége nem fogja megváltoztatni a golfozót, és ugyanolyan életet fog élni (gyakori, kellemes hangulatú italozással), amilyet korábban megszokhattunk tőle, és amely életstílus a rajongóknak nagyon is tetszik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor Clarke hazatért kedvenc klubjába, közel ezer ember várta őt ujjongva, és kis híján az új észak-ír sporthősnek kiáltották ki. Kevesebb mint 48 órával a győztes putt után a játékos már a Royal Portrush csarnokában állt, hogy bemutassa friss szerzeményét, amely minden valószínűség szerint Fred Daly, 1947-ben nyert hasonmása mellé fog kerülni.


A golfozó többek között ahhoz is ragaszkodott, hogy mindenki tudtára adja, hogy ő bizony nem fog beállni a sorba, és nem fogja vakon követni az egészségtudatos életmód minden írott betűjét. Két kollégájára és egyben honfitársára utalva pedig Clarke még júliusban azt mondta (óriási vigyorral az arcán), hogy „Ők ketten nem is részesülnek annyi Guinness-ben, mint én.” Arra a kérdésre pedig, hogy az Open hatására fog-e valami változás beállni a játékos életében ez volt a válasz: „Abszolút nem. Semmi sem fog megváltozni.” Nos, úgy legyen.

 

Három évvel ezelőtt, Clarke valóban emlékezetessé tette 40. születésnapját, amikor is megivott 40 pint Guinness sört és még egyet beleszívott cigarettájába, mielőtt teljesítette volna az utolsó kört vasárnap. Tény, a golfozó nem az egészséges életstílus mintaképe, de ő azt mondja, hogy „Szeretem a pint-et és a cigit, és minden olyan dolgot, amit nyilvánvalóan nem kellene, összehasonlítva a játékostársak életével.” Mindazonáltal, a játékos véleménye szerint ezek miatt válhatott ennyire népszerűvé a sportban. Az életstílus nagyon is vonzó a rajongók körében, akik valóban gyakran koccinthatnak egyet a golfozóval. Ő maga úgy foglalta össze viselkedésének eredőit, hogy „Én egy kicsit más vagyok, kicsit idősebb, meglehet bölcsebb, és minden helyzetben igyekszem élvezni az életet. Úgy hiszem, az emberek képesek ezzel azonosulni.”

Azért az észak-ír sportembernek van érzékeny oldala is, hiszen elmesélte, hogy a győzelmét követően több ezer gratuláló sms-t, üzenetet kapott, amik valóban megérintették őt, és a jó kívánság-áradat valóban képes volt könnyeket csalni a szemébe. Nem is csoda, hiszen rengetegen támogatták (és támogatják még most is) a golfozót és szorítottak érte akár a helyszínen, akár a képernyők előtt, ami természetesen Clarke-nak nagyon jól esett. Ráadásul, ahogyan ő is említést tett róla, sok jó barátja van, akik adott esetben képesek a golfozót visszarántani a földre, így nem történhet baj. A játékos ugyanis azt ígérte, hogy nem hagyja, hogy a média vagy bármi más megfertőzze őt, és kiforduljon önmagából a győzelem okán.

Clarke mellett Rory McIlroy és Graeme McDowell is abban bízik, hogy ezek a győzelmek kicsit ráirányítják a figyelmet az észak-ír régióra, és megértik az emberek, hogy a golf területén sem veszett ügyről van szó, hanem egy fejlődő dologról, amelynek pontosan ők az élő bizonyítékai. Emellett pedig szeretnék elérni, ha az emberek nem ódzkodnának Észak-Írországtól, és rájönnének, hogy az ott élő emberek 99,9%-a olyan, mint ők, vagyis rendes emberek, nem pedig szélsőséges huligánok.


A jövőbe tekintően Clarke pedig így nyilatkozott: „Az egész karrierem során az volt a legfőbb vágyam, hogy megnyerjem ezt a trófeát, és ez most sikerült. Most igenis le kell ülnöm, és kell találnom még néhány újabb célt. Természetesen, ha összejön, akkor szívesen nyernék további Majorokat. De ha mégsem jönne ez össze, a nevem akkor is örökre ott áll majd.”


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés