Ez a pálya fekszik nekem

A 2011-es évben nagyot fordult a világ az észak-ír golfozóval. A mindössze 22 éves játékos karrierje elején tart még, de máris olyan eredményeket tudhat magáénak, amikről sokan még álmodozni sem mernek.

A 2011-es évben nagyot fordult a világ az észak-ír golfozóval. A mindössze 22 éves játékos karrierje elején tart még, de máris olyan eredményeket tudhat magáénak, amikről sokan még álmodozni sem mernek. McIlroy egy sikeres 2010-es év után egy még fergetegesebb idei szezont tudhat maga mögött, amiért valóban meg is dolgozott. A fiatal major-bajnokkal (nem sokkal a U. S. Open ünnepi ceremóniája után) készült interjúval igyekszünk kedveskedni a Hungarian Golf olvasóinak, felelevenítve ezzel egy lelkes golfozó őszinte reakcióit egy nem mindennapi győzelmet követően.


Rory, az elmúlt egy órában volt elég időd arra, hogy megemészd, hogy U. S. Open-bajnok lettél?
Nem igazán. Természetesen rengeteg fotó készült, számos interjút is adtam meg minden. De, minden bizonnyal több időre lesz szükségem ahhoz, hogy leülepedjenek a dolgok. De az, hogy itt ülhetek, tudva azt, hogy megnyertem a trófeát, követve az egyik legjobb barátom, Graeme McDowell nyomait, az nagyon jó érzés. Azért is nagyszerű, mivel még a karrierem elején szereztem meg az első major bajnoki címemet, főleg azok után, amik az elmúlt hónapokban történtek. Alig várom, hogy még sok ilyen élményben legyen részem a jövőben.


Rory, fantasztikus játékot produkáltál a pályán. Azt mondtad, hogy tudod, milyen játékot kell itt játszani, és jó érzéseid voltak ezzel kapcsolatban. Az elmúlt héten volt olyan pont, amikor azt gondoltad volna, hogy igen, talán ez lehet az a hét?
Azt hiszem, a tegnapi nagy nap volt számomra, azzal, hogy túljutottam ezen, az utolsó csoportban játszhattam, úgy, hogy én vezettem. A magabiztosságot a mai napra a stabil játékom adta. És a tudat, hogy tudtam kezelni a dolgokat, kimentem, és birdie az első lyuknál. Aztán biztos játékteljesítményt nyújtottam, amitől egész hétre rendkívül jó érzéseim lettek. Még amikor múlt héten megérkeztem, és megcsináltam a gyakorló köreimet meg mindent, akkor is már úgy éreztem, hogy ez a pálya fekszik nekem. De a meglévő feltételek és körülmények is sokat segítettek természetesen. Nyugodt volt minden. Ennek köszönhetően is, a magasan szálló labdáimat képes voltam megállítani a green-en. Ha képes vagy úgy fairwayt ütni, ahogyan azt én tettem ezen a héten, akkor számos lehetőséget nyersz a birdiek-hez.


Kint azt mondtad, hogy megpróbálod felülmúlni Tigert. Mit akartál pontosan felülmúlni és miért?

Úgy nőttem fel, hogy figyeltem, hogyan dominál a ’97-es Mastersen, 2000-ben a Pebble-ön és St. Andrews-ban. Megpróbáltam azzal az intenzitással kimenni a pályára, amivel korábban ő is – nem létezik behozhatatlan előny. Csupán ezt akartam megvalósítani. Igyekeztem egy bogey-mentes kört csinálni, ami sajnos nem sikerült nekem. A 12-es szakasznál elrontottam a puttot, és ez eléggé idegesített is. Azt nem tudom, hogy Tiger bogey-mentes kört produkált-e a Pebble-ön. Nem vagyok biztos benne. Csak kimentem, és megpróbáltam hiba nélkül játszani, és senkinek sem esélyt adni arra, hogy beérjen.


Korábban már említetted, hogy örülsz, hogy megszerezted az első major címedet. Annak ellenére, hogy még nem sok alkalommal volt lehetőséged ilyen versenyeken részt venni, elkezdtél már valamilyen nyomást érezni emiatt?

Igen, mindenképpen. Az Open, tavaly, tudod, ha egy rossz második kört produkálsz, az rendben van. És arra gondoltam, hogy azzal, hogy a playoff-ba játszottam magam a Whistling Straits-en, nagyszerű élményt és tapasztalatot szereztem. De aztán, amikor idén ismét visszatértünk az Augustára, úgy éreztem, hogy lehetőségem van megnyerni az első majoromat, de ez nem igazán jött össze. Aztán egyenesen jöttem a U. S. Open-re, és egyenesen nyertem is, és ez nagyon jó érzés volt. És ahogyan mondtam, ha egyet teljesítesz, akkor nyugodtan hívhatod magad Major-bajnoknak. És remélem, hogy a nem túl távoli jövőben, már sokszoros Major-bajnoknak nevezhetem majd magamat.


A karriered építése szempontjából, ebből a győzelemből mennyi az öröm, és mennyi a megkönnyebbülés?
Igen, elég sok az öröm, különösen ezzel a győzelemmel, de természetesen a megkönnyebbülés is szerepet játszik. De azért több az öröm. Tudtam, ma, amikor kimentem a pályára, hogy kényelmes helyzetben vagyok. Azt is tudtam ugyanakkor, hogy a pálya nagy részén nehezen teljesíthető szakaszok uralkodnak, így rendkívül nehéz dolga volt annak, aki pontszámilag be akart érni engem. Szóval, igen, természetesen nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem a U. S. Opent, és, hogy ebben a stílusban tudtam győzni, az mindig kellemes érzés.


Mennyit jelentett neked, hogy a nem mindennapi győzelmednél az édesapád is jelen volt, és együtt ünnepelt veled?

Ő elég nagy segítséget jelentett az egész hét során. Örültem, hogy például együtt reggelizhettünk, mivel úgy érzem, hogy vele sok olyan dolgot is megoszthatok, amit mondjuk a barátaimmal vagy mással nem tudnék. Szóval nagyon jó volt, hogy leülhettünk beszélgetni, többek között arról is, hogyan vágok majd neki a napnak, mit fogok csinálni a pályán. Ő mindig nagyon pozitív volt. Rendkívül jó úgy kimenni a pályára játszani, hogy közben az édesapád pozitív gondolatai járnak a fejedben. Igazából, ő nem csak ezen a héten jelentett óriási segítséget, hanem az egész életem során. Ha nem édesanyámért csinálnám, és édesapám nem áldozott volna fel annyi mindent, akkor valószínűleg én nem lennék most itt.


Várod már azt a napot, amikor Tiger 100%-ig egészséges lesz, és valamilyen formában tesztelheted magad minden idők egyik legjobb golfozója ellen?

Igen, úgy értem, nagyszerű lenne. Figyeltem Tigert az elmúlt 15 évben. Nagyszerű lenne. Amikor kicsi voltam, mindig imádtam nézni, ahogyan Tiger győzni tudott a versenyeken. Szóval, nagyszerű lenne, ha egyszer alkalmam lenne megmérkőzni vele, akár egy major torna, akár egy megszokott versenyről van szó. Ahogyan mondtam, remélem, hogy visszanyeri az egészséges formáját, és ismét jól fog majd játszani, mivel a golf csak jobb lesz azáltal, hogy ő jól játszik.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés