Vissza a tanítványokhoz

Lugosi Balázs, aki a magyar golf több területén megvetette már a lábát, mint profi versenyző, profi golfedző, szövetségi golfbíró, és 2011-ben golfmenedzser is, úgy döntött ereje nagy részét továbbra is a következő golfozó nemzedékek kinevelésének szenteli.

Lugosi Balázs, aki a magyar golf több területén megvetette már a lábát, mint profi versenyző, profi golfedző, szövetségi golfbíró, és 2011-ben golfmenedzser is, úgy döntött ereje nagy részét továbbra is a következő golfozó nemzedékek kinevelésének szenteli.


Mi késztetett arra, hogy otthagyd az épülő Zirci golfpályát?
Az ember sajnos csak egy választott hivatásnak élhet igazán, és ez a választás jött el nekem az idei szezon végén. Az edzői hivatás mindig is jobban foglalkoztatott, ez az egy év megerősítette döntésemet. Rá kellett döbbennem, hogy csak az edzői életmód szabadít fel annyira, hogy továbbra is elég időt tudok szentelni a tanulóimnak, a versenyzői és a bírói pályámnak. Mivel a menedzseri munkakör ezek kárára tett, így lemondtam róla. Az itthon hagyott tanítványaim nagy örömére!


Mi motivál ebben?

Hatalmas motivációt jelent számomra, mikor tanítványaim versenyeredményeit látom és a felkészülési tervek sikerre vezetnek! Meg az a boldogság, ami látszik a játékoson, miután kijavítottam a lendítését, hihetetlen energiát ad! A barátaim tudják, hogy egész gyerekkoromban tanár szerettem volna lenni, ezt az álmomat valósíthatom meg a golfban. Ez pedig még izgalmasabb, mert itt minden „diák” tanulni akar!

Mit tartasz edzői munkásságod fő profiljának?
A legfontosabb szerepet a munkámban a juniorképzés kapja. Szerintem, ha igazi golfozókat akarsz nevelni, azt a kezdd junioroknál! Ebben az életkorban bír az edző a legnagyobb befolyással játékosai szellemiségére, játékstílusára. Emiatt golfbíróként vagyok jelen a Junior Tour versenysorozaton, ahol még inkább tudok figyelni az utánpótlás megfelelő szabály- és etikett ismeretére. Jövőre például megvalósítok egy újfajta szabály- és etikett oktató rendszert a Touron, mely reményeim szerint fejlesztően hat majd minden résztvevőre.


Mesélj egy kicsit az oktatói stílusodról!
A legtöbb rutinos golfozónak gondolati síkon kell segítenem a játékán. Sokan nem gondolják, mekkora hatása van egy megfelelően irányított gondolatnak, vagy szándéknak a golflendítés végrehajtására! Igen, mindenki ismeri a mondást: minden fejben dől el! Ezek a szavak lendítésünk végrehajtásakor nagyon határozott értelmet nyernek, legtöbbször a golfban itt hibázunk. Egyszerűnek hangzik leírva, de sok rutin, versenyzői tapasztalat és pszichológia iránti fogékonyság szükséges hozzá, hogy megfelelően irányítsuk a játékos gondolatait. Nekünk edzőknek olyan kifejezéseket kell használnunk, amivel pont a kívánt hatást érhetjük el, ez pedig személyenként változhat.

 

Balázs már azt is tudja, hol várható a folytatás. Ha Önök is szeretnék megtudni, akkor tartsanak velünk, mert a profi edzők évértékelése mellett hamarosan kiderül az is, milyen újításokkal készül még a golfozók számára Lugosi Balázs.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés